Ankara'daki okulda, kapatma süresini uzatacak boyutta bir durum olmadığını ifade eden Çubukçu, tatilde kaybedilen eğitim saatlerinin telafisi kapsamında yayın yoluyla derslerin devamını sağlayacak tedbirler aldıklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, dün, Anne Çocuk Eğityim Vakfı (AÇEV) ve Türkiye Vodafone Vakfı'nın Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ortaklaşa gerçekleştirdiği 'İlk adım' projesinin basın toplantısına katılmak üzere geldiği Conrad Otel'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Nimet Çubukçu, Aralık ayında yaygınlaşması beklenen domuz gribine karşı Türkiye içinde ve ülkeler arasında bir takım tedbirler alındığını ifate etti. Bakan Çubukçu, Ağustos-Eylül ayı itibariyle okullar açılmadan önce bu konuya ilişkin gerekli tedbirleri almak üzere bir çalışma grubu oluşturduklarını belirterek, "Özellikle eğitim çağındaki çocukların sayısı son derece yüksek oranda. 16 milyon öğrencimiz var. Her şeyden önce Sağlık Bakanlığı'nın aldığı tedbirler eğitim ve hijyen konusu. Birincisi hastalığın yayılmasının önlenmesi, ikincisi de yayıldığı durumda alınacak tedbirler şeklindeydi. Biz, çeşitli zaman aralıklarında okulların tatil edilmesi gibi tedbirlerin de içinde bulunduğu her türlü senaryoya karşı tedbir aldık" dedi. Ramazan ayı içerisinde kriz masası oluşturduklarının altını çizen Çubukçu, en kötü senaryoya göre hazırlık yapıldığını ifade etti.

YAYIN YOLUYLA DERS

Çubukçu, "Eğitime ara verilen dönemlerde telafi eğitimi veya daha uzun süreli kapatılması gereken bir durumun doğması halinde en kötü senaryoya göre hazırlıklarımızı yaptık. Yayın yoluyla derslerin devamını sağlayacak tedbirler aldık. Daha uzun süreli bir kapatma olabilir mi, hastalığın Türkiye'de görülmesi ve yaygınlığı ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın alacağı karara bağlı. Bu konunun karar vericisi Sağlık Bakanlığı, bize derlerse 'şu süreçler içerisinde kapatılması gerekiyor' bizim görevimiz kapatılması ve gereken önlemlerin alınması yönünde" diye konuştu.

VİRÜS İSKOÇYA'DAN GELDİ

Ankara'da Bilkent İlköğretim Okulu'nda rastlanan domuz gribi vakasına ilişkin soruları da yanıtlayan Çubukçu, "Şu an belirlenen rakam 10 civarında. İskoçya'dan gelen bir öğrenci virüsle birlikte geliyor, yabancı bir öğrenci. Özellikle yabancı öğrencilerin ve büyükelçi çocuklarının okuduğu bir okul. Hep birlikte Kapadokya'ya gidiyorlar. Virüsü taşıyan çocuk ve diğer çocuklar yakın temas ediyor. Fazla sayıda olmasa da çocuklar etkileniyorlar. Virüs tespit edilir edilmez gerekli tüm tedbirleri aldık. Ailelerin çocuklarıyla birlikte evden çıkmamaları, geç saatte evlerinden numuneler almak suretiyle tahlillerini tamamladık. Virüsün ilk tespit edildiği çocuk aslında iyileşmiş bir çocuk, diğerleriyle ilgili hem tedavi hem de diğer önlemler sürüyor. 5 gün uzun bir süre. Bu süreçten sonraki gelişmelerin kapatmayı gerektirecek boyutta olduğunu sanmıyorum" açıklamasında bulundu.

TOKALAŞMA DERSLERİ

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, paniğe kapılacak bir durum olmadığının altını çizerken, gerekli tüm tedbirlerin alındığını yineledi. Çubukçu, "Yakın temas, öpüşme, tokalaşma, el yıkama alışkanlıkları gibi. Öğretmenler hemen her gün derslerde bunu hatırlatmalı. Tüm toplumun dikkat etmesi gereken bir husus" dedi.


Domuz gribi vakası 16'ya çıktı

Ankara'da domuz gribi vaka sayısı artıyor. Ankara Valisi Kemal Önal, (BUPS) İlköğretim Okulu'nda sınıftaki öğrenciler ve bunlarla temas etmiş olması muhtemel kişilerin barındığı 59 evde tarama yapıldığı ve 16 vaka tespit edildiğini açıkladı. Ankara Valisi Kemal Önal, Bilkent ilköğretim okulunda tespit edilen domuz gribi vakası ile son bilgileri verdi. Buna göre 'Domuz gribi görülen sınıftaki öğrenciler ve bunlarla temas etmiş olması muhtemel kişilerin barındığı 59 evde tarama yapıldığını ve 16 vaka tespit edildiğini açıkladı. Buna göre, Bilkent University Preparatory School (BUPS) İlköğretim Okulu'nda şüpheli vaka sayısı ise 31olduğu bildirildi.

BELİRTİLERE DİKKAT

Hasta ve kendileriyle temas edenlerin takiplerinin titizlikle sürdürüldüğü, diğer okullarla ilgili herhangi bir sorun bulunmadığı belirtilen Sağlık Bakanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Hastalığın belirtileri, mevsimsel grip belirtilerine benzerdir. Bunlar, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir."/yeni şafak