Söke Ovası"nda devam etmekte olan hasat dönemi ile birlikte hasat olmuş tarlalarda kalan ürünleri toplayan başakçıların hasadın bitmediği tarlalara da girmesi üreticileri zor durumda bırakıyor.
Her hasat döneminde başaklama ve başakçılar ile ilgili şikayetler gün yüzüne çıkarken, bu sezon pamuğun para etmesiyle bu şikayetlerin daha da arttığı görülüyor. Artan şikayetler üzerine Söke Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı ve Söke Ziraat Odası, İlçe Kaymakamlığı"na başvuruda bulunarak Ovada kolluk kuvvetlerinin güvenlik tedbirlerini arttırılmasını talep etti. İlçe Kaymakamlığının destek vereceğini açıklaması üzerine Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Mehmet Muslu Söke Ovası"nda 24 saat devriye gezeceğini açıkladı. İlçe Jandarma ekipleri ise uyarılara uymayan başakçılara göz açtırmayacak.
Hasat edilmiş tarlalarda yapılan başaklama işlemi; başaklanan tarla yanlarında hasat edilmemiş tarlaların ürünlerine de sarkınca; birçok üretici kendinden habersiz toplanan ürününü tarlasında göremeyince mağdur oluyor. Komşu tarlanın başakçısı tarafından ürünü resmen çalınan üreticiler mağduriyetlerini son yıllarda çok sık olarak Çiftçi Malları Koruma Dairesi"ne taşımaya başladı. Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı da, İlçe Kaymakamlığı, söke Ziraat Odası ve İlçe Jandarma Komutanlığı"nın desteği ile konuyla ilgili çalışmalarına hız verdi.
Söke Ovası"nı oluşturdukları ekipler ile karış karış gezeceklerini ve belirledikleri başakçıları Jandarma"ya bildireceklerini söyleyen Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Mehmet Muslu; “Hasat mevsiminde çok sayıda başakçı hasat olmuş tarlanın etrafındaki hasat olmamış mısır, pamuk ve ayçiçeğini de başaklamaktadır. Dairemiz bu konuda İlçe Kaymakamlığımız ile yaptığımız görüşme sonrasında Jandarma kolluk kuvvetlerinin bize destek sağlaması kararı alındı. Çiftçilerimizin talebi üzerine Jandarma ile işbirliği içinde başakçılara göz açtırmayacağız” dedi.
Sökeli üreticilerin başaklama hırsızlıklarının kendi mallarına da yapılabileceğini göz önüne almalarını "bana ne" dememelerini isteyen Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin örnek ise; çiftçilerin ovada gördükleri şüpheli durumlarda ihbarda bulunmalarını istedi.
Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Mehmet Muslu, konuyla ilgili olarak başta üreticiler olmak üzere duyarlı olunmasını isterken; 24 saat hizmet veren Koruma Başkanlığının 518 10 45 veya Jandarma"nın 511 10 02 nolu telefonlardan ulaşabileceklerini ifade etti.