Ümran Avcı / AHT

NOBEL Ödüllü Orhan Pamuk, ülkesindeki üst sınıf insanlara katlanamadığını söyledi ve Türkiye’nin burjuvalarını Güney Afrika’nın siyahlara kötü davranan beyazlarına benzetti... Alman Die Zeit Gazetesi’ne röportaj veren Orhan Pamuk’un “Burjuvazi beni sinirlendiriyor. Kibirleri, dar görüşlü bir şekilde bencillikleri ve kendi ülkesinin insanlarından nefret etmeleri beni tiksindiriyor” şeklindeki sözleri tartışma yarattı. Pamuk’un Türk burjuvazisi üzerine söylediği sözlere katılanlar olduğu gibi karşı çıkanlar da oldu. Kimi de fikre katılırken üslubu eleştirdi. İşte görüşler...

‘Tiksinilecek bir tarafı yok’
Gazeteci Yazar Altemur KILIÇ

BEN de, çocukluğumdan beri tanıdığım, sınıf arkadaşımın yeğeni olan bu adamdan tiksiniyorum. Ermenileri kestik demesinden beri çok tiksiniyorum. Nobel Ödülü’nü almış ama maalesef böyle... İnsan olan insan çıktığı ortamı kötülemez. Orhan da burjuvazidendir. Ben de iftiharla söylüyorum burjuvaziyim. Çünkü Türkiye’de Milli Kurtuluş Savaşı’nı burjuvazi, askerler ve sivil aydınlar yapmıştır. Yani tiksinilecek bir tarafı yoktur burjuvazimizin.

‘Burjuvazi arasında iyi insanlar da vardır mutlaka’
TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can PAKER

ORHAN Bey’in “İğreniyorum” sözlerine katılmıyorum. Dediğinden şu çıkıyor, “Burjuvalar kötü insanlardı, kötü kalpliydiler, onun için de iğreniyorum onlardan.” Onların içinde çok iyi insanlar da vardı muhakkak. Türk burjuvazisi dediği zaman kimi kastediyor? Cumhuriyet kurulduktan sonra devletin koruması altında bir girişimci sınıf yaratıldı, yaratılmak istendi. Bu uzun süreler Turgut Özal’a kadar geldi. Devletin koruması altında gümrük kapılarının kapalı olduğu ortamda, devletin de en büyük alıcı olduğu bir dünyada bir girişimci sınıf ortaya çıktı. Bu girişimci sınıf tabii ki ekonomik yapısı itibarıyla devletçiydi, milliyetçiydi, tabii ki Türkiye’deki farklılıklara tahammülü yoktu. Çünkü onun ekonomik menfaatleri oradaydı. Pamuk’un “İğreniyorum” dediği fiiller olmuştur Türkiye’de, doğrudur. Ama nedenleri o insanların kötü insanlar olduklarından dolayı değil. Ekonominin o şekilde gelişmiş olmasındandır.

‘Burjuvazi üzerine düşeni yaptı’
Gazeteci-Yazar Hasan PULUR

TÜRK aydınının (!) hazin bir sonudur. Başka söyleyecek laf bulamıyorum. Orhan Pamuk Cumhuriyet temellerine karşı. Türk burjuvazisinin ülkeye çok katkısı olmuştur. Türkiye’de burjuvazi de kendine düşen görevi yapmıştır. İşçi sınıfı da kendine düşeni yapmıştır. Türkiye 1923’ten beri buraya kendi kendine gelmedi... Kendi dinamikleriyle buraya geldi. Keşke o dinamiklerin önü kesilmeseydi.

‘Eleştiri doğru üslup yanlış’
Gazeteci-Yazar Serdar TURGUT

DOĞRULUK payı olmakla birlikte, bu tür eleştirilerin bu tür kabalıkta söylenmesinden yana değilim. Bu, Orhan Pamuk’a hiç yakışmadı. Birtakım eleştiriler getirilebilir Türkiye’de burjuvaziye, gayet tabii. Ben de diyordum geçmişte ve hâlâ aynı fikirdeyim; Türkiye’de burjuvazinin gerçekte olmadığını söylüyorum. Ama bunun yüzünden burjuva olmaya çalışan bazı insanlara hakaret etmek de bir yazara yakışmaz, haddine de düşmez... Türkiye’de gerçek burjuvazi yok. Olsaydı da zaten Orhan Pamuk’un durumu bu durumda olmazdı. Türkiye’den uzaklaşmak durumunda kalmazdı, rahat rahat ülkesinde yazıp çalışabilirdi ve bu tür eleştiriler, bu saçmalık da gelmezdi. Yani burjuvazinin olmadığı ülkelerde oluyor bunlar. Amaç burjuvaziye hakaret etmek değil. Neden olamadığını görmek ve olmaya çalışan insanların neyle mücadele ettiklerini görmek bizim amacımız...

‘Sosyolojik gözlem kısmı doğru’
Gazeteci-Yazar Prof. Dr. Mümtaz’er TÜRKÖNE

YILLARDIR kullanılan beyaz Türk tabirini sanıyorum laik burjuvalar diye tekrarlamış oluyor. Sosyolojik gözlem kısmı çok doğru. Çünkü Türkiye’de özellikle Cumhuriyet’in başından itibaren oluşan bir şehirle, okumuş ve kendini toplumun geri kalan kısmından üstün sayan bir burjuvazi oluştu ve bunlar aslında laikliği de sadece farklı olduklarını vurgulamak için kullandılar. Çok köksüz ve Batı’nın kötü bir taklidi oldukları ve kendilerine özgü bir burjuva kültürü de oluşturamadıkları için eğreti ve yabancı durdular.

‘Orhan Pamuk doğru söylüyor’
Yazar Pınar KÜR

YAZIYI okumadım, aslı Almanca olduğu için doğru çeviri yapılıp yapılmadığından da emin değilim. Türkiye’de “burjuvazi” diye bir sınıf olduğunu düşünmüyorum. Çok zengin, görgüsüz, şımarık bir zümre var. Buna burjuvazi denmez. Onların çok vurdumduymaz olduğunu, plajlarda, gece kulüplerinde eğlencelerine baktıklarını ve Türkiye’nin gerçekleriyle hiçbir şekilde ilgilenmediklerini kabul ediyorum. Orhan Pamuk doğru söylüyor yani.
"Pamuk: Türk burjuvazisi beni tiksindiriyor!" Haberi için tıklayınız...