Türkiye'de lif pamuk fiyatının bir yılda yüzde 50 oranında artarak 1,60 liradan 2,46 liraya çıktığı bildirildi.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk fiyatlarının artmasında bir çok nedenin bulunduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük pamuk üreticilerinin Çin ve Hindistan'dan sonra ABD olduğunu belirten Çalışkan, “ABD aynı zamanda en büyük ihracatçı ülke konumunda” dedi. Çin'in 7,5 milyon ton üretim yapmasına karşın 9 milyon ton pamuk tükettiğini belirten Çalışkan, şöyle konuştu:

“ABD, ürettiği 3,5 milyon ton pamuğun 1 milyon tonunu ise tüketir. Geriye kalan 2,5 milyon tonu da ihraç eder. Dünya pamuk fiyatlarının belirlenmesinde en büyük etken ABD'deki pamuk alış verişidir. Son bir yılda ABD'de üretici pamuğunu piyasaya arzda isteksiz davranmıştır.

Bu duruma Hindistan'da, devletin çiftçiyi desteklemek için pamuğu yüksek fiyattan alması da eklenince pamuk fiyatları yükseldi. Bu sebepler direkt olarak bizi de etkilemiş ve Türkiye'de de pamuk fiyatları bir yılda yüzde 50 oranında artarak, 1,60 liradan 2,46 liraya kadar çıktı.”

Çalışkan, Türkiye'de pamuk fiyatlarının, pamuk ithalatı ve ihracatında gümrük, fon olmayınca dış piyasalardaki durumdan doğrudan etkilendiğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde fiyatlarda küçük dalgalanmaların olabileceğini anlatan Çalışkan, şunları kaydetti:

“Ancak, bir iki ay içinde fiyatlar dengesini bulur. Uzun vadede de pamuğun fiyatının düşmesi beklenmiyor. Borsada alınıp satılan ürünlerle ilgili gerek dünyada gerekse Türkiye'de doğru tahmin yapmak mümkün değil. Pamuk sürekli tüketilen bir ürün olduğundan kendi arz talep dengesi içinde fiyat buluyor.”

PAMUK EKİMİNDE ARTIŞ BEKLENTİSİ

Adana ve çevresinde üreticilerin önümüzdeki sezonda ekeceği alternatif ürünleri bugünden değerlendirdiğini hatırlatan Çalışkan, “Üretici, hangi ürünün kendisine daha fazla gelir getireceğini hesaplıyor. Önümüzdeki ekim sezonunu hesaplarken gerek ürünün şimdiki fiyatını gerekse devletin vereceği primi dikkate alacaktır. Havza bazlı destekleme modelinde pamuk daha fazla desteklenir ve primi yüksek tutulursa üretiminde de hem Çukurova yöresinde hem de diğer yörelerde artış olacaktır” dedi. - hürriyet