Son günlerde gündemi meşgul eden pamuk fiyatlarının düşmeye başladığı yönündeki söylentilerin spekülasyon olduğunu iddia eden İhsan Ayaydın, pamuk üretiminde 2010 yılı hasat sezonuna gelindiğini söyledi.

Üreticilerin 5-6 aydır sürekli pamuğa yatırım yaptığını ve 1-2 aylık hasat döneminde bu yatırımlarının karşılığını alacağını kaydeden Ayaydın, “Pamuk daha piyasaya girmeden fiyatlar 20-30 Kr geri çekildi.

Ben bu yıl pamuk fiyatlarının mahlaç olarak 4 TL"nin altına düşeceğini sanmıyorum. Düşse en fazla 10 Kr düşer. Çünkü dünyada pamuk stokları tükendi. Son 6 yıldır fiyatlar hep 90 Kr – 1 TL seviyelerinde olmuştu. Bu nedenle hem Türkiye"de hem de dünyada pamuk üretimi azaldı.

Çiftçiler pamuktan vazgeçti. Depolardaki ve iplik fabrikalarındaki stoklar yok oldu. Bu nedenle pamuğa ihtiyaç var ve fiyatın bu yıl üretici için iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

“BEKLEMEYE GÜCÜ OLAN PAMUĞUNU SATMASIN”
Kültü pamuk fiyatlarının 1,7-1,8 TL seviyelerindeki konumunu korumasını beklediğini kaydeden Ayaydın, ancak son dönemde fiyatlarda düşme yaşandığına işaret ederek, “Pamuk fiyatlarındaki düşme spekülatörlerin işidir. Artık pamuğun kalbiyle uğraşmayı bırakın. Ben üreticilerimize çağrı yapıyorum. Soluğu olan üretici pamuğunu hemen satmasın.

Bekletilirse enflasyonunda üzerinde bir kazanç elde edileceğini düşünüyorum. Zaten TARİŞ"te bu yıl pamuğu iyi bir fiyattan alacağını ve aldığı tüm pamukların parasını zamanında ödeyeceği sözünü verdi. İnşallah bu yıl hem TARİŞ hem de üreticimiz kazançlı çıkacaktır” şeklinde konuştu.