İstasyon Bahçesinde düzenlenen Nazilli’de pamuk ekim sezonun açılış törenine Aydın Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Kuyucak Kaymakamı Alp Arslan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Yücer, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Seydi Salman, İlçe Emniyet Müdürü Atıf Şahin, Atça MYO Müdürü Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, TAGEM Daire Başkanı Dr. İsa Özkan, Bakanlık Koordinatörü Fatma Sarsın, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, Nazilli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sunay Güler, Kuyucak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Taner Bozbek, Nazilli Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Güven Eker, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Atça MYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Esenköy İlköğretim Okulu Öğrencileri ile İstasyon çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Doğumdan ölüme kadar pamuğa muhtaç olduğumuzu ve ülkemiz için vazgeçilmez bir ürün olduğunu hatırlatarak açılış konuşmasını yapan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk; “Pamuk ülkemiz açısından yüksek katma değer oluşturan bir tarım ürünü olup, üretim, istihdam ve ihracat açısından lokomotif sektör konumunda olan tekstil ve konfeksiyon sektörü için temel girdi özelliğinde olması stratejik bir önem arz etmektedir. Ülkemizde 3 milyon kişiye istihdam sağlayan, 12 milyon nüfusu doyuran pamuk ve çekirdekten oluşan kütlü pamuktan yaklaşık 15 çeşit ürün elde edilmektedir. Hiçbir kısmı yok olmayan, çok değerli hammadde ve ara madde elde edilen pamuk, doğal ve sıhhi yönüyle sentetik maddelere göre oldukça avantajlıdır.”

“DÜNYA’NIN 7. BÜYÜK PAMUK ÜRETİCİSİYİZ”

Ülkemizde pamuk arzı talebe paralel biçimde arttırmak mümkün olmamış arz açığı ithalat yolu ile kapatılmıştır diyen Öztürk; “Ülkemiz, dünyanın 7. büyük pamuk üreticisi, 4. büyük tüketicisi ve 2. büyük pamuk ithalatçısıdır. Ülkemiz sahip olduğu tarımsal potansiyel, pamuk talebimizi büyük ölçüde karşılayacak düzeye çıkarmaya elverişlidir. Çiftçilerimiz, kendilerinden çok daha uygun üretim şartlarına ve çok daha fazla teknolojik imkanlara sahip olmasına rağmen, verimlilikte Avustralya’dan sonra ikinci sırada gelmektedir. Pamuk verimimiz Çin’ den 1,5 kat ABD ve Pakistan’dan 2 kat, Hindistan’dan ise 5 kat fazladır. Ülkemizde pamuk üretiminden vazgeçmek verimli ovalarımıza haksızlık ve üreticilerin pamuk tarımı ekipmanlarına yatırdıkları milyarlarca liranın israf edilmesine neden olmaktadır.”

“İPEK 607 VE ÖZBEK 105 ÇEŞİTLERİ TESCİLLENDİ”

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonunun 1934 yılında kurulmuş olduğunu ve ülkenin konu bazında tek pamuk araştırma kuruluşu olduğunu hatırlatan Öztürk; “Kuruluşumuzun bölgesel, ülkesel ve uluslararası görevleri bulunmaktadır. İslam Kalkınma Teşkilatının pamuk yetiştiren 26 ülkenin koordinatör kuruluşu ve mükemmeliyet merkezidir. En önemli görevimiz genetik- ıslah çalışmalarıyla üreticilerimize yeni tohum çeşitleri sunmaktır. Bu görevi de 78 yıldır, başarıyla yürütmekteyiz. 2011 yılına kadar 33 çeşit tescil ettirmiş, 2012 yılında üreticimize iki yeni çeşit hediye ederek giriyoruz. Bunlar İpek 607 ve Özbek 105 isimli çeşitlerdir. İpek 607 kaliteli ve uzun elyaf işleyen ve aynı zamanda 2. Ürün olma özelliğiyle üreticimizin tercih edeceği bir çeşit olacaktır. Bu iki çeşit daha tescil edilir edilmez, özel kuruluşlar tarafından çeşidin kendilerine satışı için müracaat etmişlerdir. Bunu yanı sıra yetiştirme teknikleri ve bitki koruma konularında üreticilerimize yol gösterici çalışmalarımız devam etmektedir. 1934 yılından bu güne 78 yıldır pamuğun tüm sorunlarını çözme konusunda çalışmaları yürüten kuruluşumuz, bu günden sonrada çalışmalarıyla pamuk üreticimize hizmet etmeye devam edecektir” dedi.

“DÜNYA’DA 7. SIRADAYIZ”

78 yıldır ülke tarımına ve pamukçuluk sektörüne hizmet eden Nazilli Araştırma İstasyonunun hem yaptığı hizmetleri yerinde görmek hem de yeni ekim sezonunu birlikte açma fırsatı bulduklarını ifade eden Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Yücer ise; “Ülkelerin gelişimi araştırmadan başlıyor. Bunu sağlayabilmek için de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ülkemizin çeşitli yerlerinde tarım sektörünün alt birimlerini ifade eden Pamuk Araştırma, Zeytin Araştırma, İncir Araştırma, Fındık Araştırma gibi Hububat Araştırma gibi birçok enstitünün kurulduğunu görüyoruz. Bugün gelinen nokta itibari ile Dünya’da Makro ekonomik büyüklük açısından 17. sıradayız. ARGE’ye baktığımızda yaklaşık 22. sıradayız. Sağlıkta, Eğitimde, Ulaşımda farklı yerlerde farklı sıralarda bulunuyoruz. Tarım sektörü geldiği nokta itibariyle bugün Dünya’da 7. sırayı yakalamış durumdadır” dedi.

“TRAKTÖRÜN BAŞINA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI GEÇTİ”

Konuşmaların ardından 2012 yılı pamuk üretiminin bereketli olması ve İstasyona emeği geçmiş, ahrete intihal etmiş personellerin ruhlarını şad etmek için Müftü Ömer Çoban’ın duaları ile lokma dağıtımı yapıldı. Protokol üyeleri ve davetliler Pamuk Ekim Sezonu için, Pamuk Araştırma İstasyonu arkasında bulunan Pamuk tarlalarına geçilirken, ekim sezonunun bereketli ve kazasız geçmesi için kurban kesildi. İstasyona ait 09 RK 076 plakalı traktörün sürücü koltuğuna Dr. Ahmet Yücer geçerken Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Kuyucak Kaymakamı Alp Arslan ve İstasyon Müdürü Sadettin Öztürk traktöre binerek ilk pamuk tohumlarını toprakla buluşturdu.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

video.gifHaberin videosu...