Türkiye"nin pamuk ambarı Söke Ovası"nda pamuk hasadı devam ederken, hafta başından bu yana devam eden yağışlar üreticinin korkulu rüyası oldu. Fiyatlar yönünden yüzü gülecek çiftçi yağışlarla birlikte pamukta oluşabilecek kalite kaybı ve benek endişesi yaşamaya başladı.
Söke Ovası"ndaki pamuğun yüzde 60 civarında toplandığı; geriye kalan %40 kısımda hasadın devam ettiği yada toplanmadığı ve yağışlardan etkilendiği belirtiliyor. Söke Ovasında toplanmayan tarlalarda beyaz altın pamuk, dalında hüzünlü görüntü veriyor. Lifleri yağmur suyu ile adeta akan pamuk adeta altın yılında ağlıyor.
Pamuk üreticisi yağışlarla birlikte endişe yaşarken, diğer taraftan zeytin yada meyve tarımı yapan üretici ise yağışlara sevindi. Son dönemdeki yağışların zeytin ve meyve üreticiliği yapan üreticilerin beklediği bir yağış olduğu belirtiliyor.
Yağışların pamukta kaliteyi bir benek seviyesine geriletebileceğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Tarım açık havada doğa koşullarına bağlı olarak yapılan bir sanayi. Hava muhalefeti bizim için her zaman tehdit. Bu bir zaman kuraklık, bir zamanda yağış olabilir. Pamuk üreticisini bugün üzen yağış diğer taraftan zeytin ve meyve üreticisini sevindirmiştir. Sadece pamuk üreticisi açısından değil, tüm üreticiler açısından bakmak zorundayız” dedi.