Pamuk'un, toplantı sonunda ayaküstü sohbet sırasında kimi gazetecilerin konuyu gündeme getirme teşebbüsleri karşısında ise, "politika konuşmayalım, edebiyat konuşalım" dedi.

Bununla birlikte Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun Pamuk hakkında İsviçre'de yayımlanan bir dergiye verdiği röportajdaki sözleri nedeniyle manevi tazminat davası açılabileceğine ve Pamuk'un "karar düzeltme" isteminin reddine hükmetmesinin, Türkiye'nin Nobelli yazarının yine bir İtalya ziyaretine rastlaması da dikkati çekti.

Pamuk, 13 Mayısta yaptığı bir önceki İtalya ziyareti sırasında da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bir başka kararının haberini almak durumunda kalmıştı. Floransa Üniversitesi o tarihte Pamuk'u fahri doktora unvanıyla taltif ederken, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba ve "Ergenekon" soruşturmasında tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu 6 kişinin Orhan Pamuk'a İsviçre'de yayımlanan gazetedeki sözleri nedeniyle açtıkları manevi tazminat isteminin reddini kararlaştıran Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararının bozulmasına hükmetmişti. Floransa'da sessizliği yeğleyen Pamuk, 16 Mayısta Torino Kitap Fuarı'nda ise "Türkiye'de yargı politize olmuş durumda. Bu, bir ülkede demokrasinin temeli olması gereken adalet müessesesi açısından hiç de iyi bir şey değil. İfade özgürlüğü yoksa, gerçek bir adaletin olması da mümkün değildir" görüşünü dile getirmişti./haber7