Palavracı genel başkanlardan değilim. Palavracı başbakanlardan da değilim. Geçmişte Hakkâri’yi il yaptılar. Hakkâri şu an Erciş’ten daha mı iyi?” diyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Ders çıkaralım

İkinci depremde artçı ya da farklı deprem gibi tespitler yapıldı. Bu işin erbabı, bunun artçı değil, farklı bir deprem olduğunu söyledi. Orada da maalesef son rakam 37 olarak gerçekleşti. Allah bu kardeşlerimize de rahmet etsin. Enkazdan 30 kardeşimizi yaralı olarak kurtarabildik.

Artık ‘Bir musibet bin nasihatten evladır’ diyerek buradan ders çıkarmamız lazım. Bu dersi çıkarırken de adımlarımızı ona göre atmamız lazım. Peşinen bir şey söyleyeceğim. Bir kış mevsimindeyiz. Bu kış mevsiminde şu anda kardeşlerimizi aç, açık tutmamak için hızla çadırlarımızı, konteynerlerimizi yaptık ve sizlere ciddi bir çadır yardımı gerçekleştirdik.


Pendik gibi olsun

Şu ana kadar Van, Erciş ve köyler dahil toplam 67 bin çadır dağıtıldı. Kış şartları nedeniyle şiddetle ihtiyaç duyulan konteynerler de bölgeye gelmeye başladı. Bunları süratle bölgeye yetiştirmenin gayreti içindeyiz.

Bu arada başka bir adımı atıyoruz. Ben size palavra atamam. Palavracı genel başkanlardan değilim. Palavracı başbakanlardan da değilim. ‘Erciş il olsun’ diyenler; Hakkâri’yi il yaptıkları zaman Hakkâri ne oldu? Hakkâri şu an Erciş’ten daha mı iyi? ‘Van büyükşehir olsun’ dedik, belediye seçimlerine Van büyükşehir olarak giriyor. Van büyükşehir olduğu zaman, Erciş Van’ın bir ilçesi olacak.İstanbul’un bir ilçesi nasıl modern oluyorsa Van’ın da bir ilçesi, aynı İstanbul’un ilçesi Kadıköy’ü, Pendik’i, Kartal’ı bir Çekmece’si gibi gayet güzel ilçesi haline gelecek. İmkanlar o zaman daha da artacak.

Terk istemesinler

Buralardaki üniversite öğretim üyeleri, devlet dairelerinde memurları, kimse bizden Van’ı ‘terk etme’ gibi bir şey istemesin. Eğer üniversite öğretim üyeliğini bırakacaksa onu bilemem. Ama ‘Van Yüzüncüyıl’ı bırakayım da bir başka devlet üniversitesine gideyim’ diye böyle bir şey bekliyorsa kusura bakmasın bizden böyle bir şey beklemesin, bunlara müsaade etmeyiz.

Eğer bu ülkede profesörü, doçenti, akademisyeni eğer bu tür şeylerde terki diyar ederse benim vatandaşım ne yapacak? Önce buna bizlerin katlanması lazım. Aynı şekilde devlet dairelerindeki memurlara söylüyorum onlar da bizden bu tür şeyler beklemesinler. 

Kalıcı konutlar ağustos sonuna tamamlanacak/_np/4619/14954619.jpg

Başbakan Erdoğan, beraberindeki Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Erciş’te bulunan Yenişehir Çadırkenti’nde kalan depremzedeleri ziyaret etti. Çadırkente girişinde depremzedelerin alkışlarıyla karşılanan Erdoğan, kalabalıkta bulunan bir kadının “Van ve Erciş afet bölgesi ilan edilsin” isteğine karşılık, “Kim bunu söyleyen, yanıma gelsin” diye konuştu. “Buraların neden afet bölgesi ilan edilmesini istiyorsun” diye soran Erdoğan’a, “Burası afet bölgesi ilan edilirse daha fazla yardım alabiliriz” yanıtı verildi. Bunun üzerine Erdoğan, vatandaşın bu konuda yanlış bilgilendirildiğini, afet bölgesi ilan edilmesi konusuna ilişkin söylenen her şeye inanılmaması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, daha sonra 2 çadırı ziyaret ederek sakinleriyle sohbet etti. Bu arada, Erdoğan’ın korumaları, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere vatandaşların taleplerine ilişkin küçük notları topladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca kurulan “Sevgi Kreş” çadırına da giren Erdoğan çadırkentten alkışlarla uğurlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Erciş’teki kalıcı konutları Ağustos sonuna kadar tamamlayacağını anlatan Erdoğan, hasarlı binalara da değer biçerek isteyen vatandaşlara 20 yıl vadeyle konut vereceklerini söyledi. Erciş’te yapılacak yeni binalarda zemin artı 2 veya 3 kat olacağını vurgulayan Erdoğan, yüksek binaların neticesinin iyi olmadığını belirtti. Erdoğan konuşmasında, isteyen depremzedeleri kamu kurumlarına ait misafirhanelerde kış boyunca ağırlayabileceklerini, çocukların da buralardaki okullarda eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.

‘Bayram Oteli’nde

ERCİŞ’teki incelemelerinin ardından Van’a geçen Erdoğan, 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yerle bir olan Bayram Oteli’nin enkazının bulunduğu alana geldi. Bakan ve bölge milletvekillerinin eşlik ettiği Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarını inceledi. Buradaki yetkililerden bilgi aldı. Enkaz başına giderek çalışmaları yakından takip eden Erdoğan, ardından kriz merkezine geçti. Dün gece çıkarılanlarla birlikte ikinci depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 39’a yükseldi./_np/4622/14954622.jpg

Erdoğan amcası verdi


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, bazı bakanlarla birlikte Güler- Veysel Turalı çiftinin yaşadığı 62 No’lu çadıra girdi. Aile ile bir süre yerde oturarak sohbet eden Erdoğan, genç çiftin tek çocukları olan 4 yaşındaki Mesut’u kucağına alarak sevmeye başladı. Çadırdan çıkan Başbakan Erdoğan, yakın ilgi gösterdiği Mesut’a bayram harçlığı olarak 100 lira verdi. Başbakan Erdoğan’dan aldığı parayı gösteren Mesut Turalı, “Parayı Erdoğan amcam verdi” dedi. Erdoğan daha sonra başka bir çadıra girip buradaki aile ile görüştü.