İngiltere'nin başkenti Londra'da kara para akladığı şüphesiyle gözaltına alınan Pakistan Muttahida Kavmi Hareketi'nin (MQM) lideri Altaf Hüseyin, kefaletle serbest bırakıldı.

Londra polisi tarafından dün akşam 7 saat boyunca sorgulanan Hüseyin, sorgusunun ardından kefaletle salıverildi. 60 yaşındaki Hüseyin hakkındaki soruşturma devam ederken, MQM liderinin temmuz ayında polise bildirimde bulunması gerekecek.

Hüseyin, bu hafta gözaltına alındıktan sonra sağlık durumunun iyi olmadığını bildirerek, hastaneye kaldırılmıştı. Polis nezaretinde dört gün kaldığı hastaneden dün çıkarak ifade veren Hüseyin'in kefaletle serbest bırakılmasının ardından, birçok destekçisinin bulunduğu Karaçi kentinde sevinç gösterilerinin yaşandığı bildirildi. Hüseyin'in Londra'da gözaltına alınması, Karaçi'de oturma eylemlerine ve şiddet olaylarına neden olmuştu.

Pakistan'ın nüfus bakımından en kalabalık şehri olan Karaçi'de yönetimi elinde bulunduran MQM'nin lideri Hüseyin, 1990'lı yıllardan bu yana Birleşik Krallık'ta yaşıyor. Hüseyin, Pakistan'a dönerse hayatının riskte olacağını söylüyor.

1953 yılında Karaçi'de doğan Altaf Hüseyin, Hindistan'dan Pakistan'a göç eden ve Urduca konuşan Müslümanların temsil edilmesi için 1984 yılında MQM partisini kurdu. 1992 yılında İngiltere'ye siyasi iltica talebinde bulunan ve daha sonra İngiliz vatandaşı olan Hüseyin, MQM partisini Londra'dan yönetiyor.

İngiltere'nin, yıllar boyunca MQM'nin faaliyetlerini Londra'dan yürütmesine müsaade ettiği biliniyor. İngiliz diplomatların İngiltere'nin Pakistan ile ilgili amaçlarını uygulamak ve bu ülkede etkinliğini korumak için buna izin verdiği yorumları, İngiliz basınında yer alıyor. Ancak İngiltere'nin MQM partisine karşı tavrı, parti üyesi İmran Faruk'un 2010 yılında Londra'da öldürülmesinin ardından değişmişti. MQM kimi zaman, Karaçi'deki çeşitli kuruluş ve işletmelerden zorla para toplayarak, Birleşik Krallık'a getirmekle suçlanıyor.