NATO’nun, Pakistan-Afganistan sınırındaki bir karakolu vuran ve 24 Pakistan askerinin ölmesine, 13’ünün de yaralanmasına neden olan operasyonunun ardından, Washington-İslamabad ilişkileri yine gerildi.


Pakistan, ABD’nin Afganistan’daki terörle mücadele operasyonlarında kullandığı insansız hava araçlarını konuşlandırdığı Şamsi üssünü 15 gün içinde terk etmesi gerektiğini bildirdi. Dahası, Afganistan’daki NATO birliklerine malzeme sağlayan kamyonların geçiş noktaları kapatıldı.

Pakistanlı yetkililerin misilleme olarak Afganistan’daki geçiş noktalarını kapaması, yüzlerce kamyonun militan saldırısına karşı savunması kalmasına neden oldu.

Şamsi üssünün boşaltılmasını talep eden Pakistan savunma komitesi, aynı zamanda ABD ve Afganistan’daki ABD birlikleriyle tüm alanlarda yapılan işbirliğinin yeniden değerlendirileceğini belirtti.

Savunma komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Pakistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal eden bu saldırılar, uluslararası yasaları da çiğnediği gibi Pakistan’ın NATO güçleriyle yaptığı işbirliğinin altını ciddi şekilde oymaktadır” denildi.

SINIR BÖLGESİ DÜZENSİZ
Militan güçlerin sığınak olarak kullandığı Pakistan-Afganistan sınırında, Pakistan’a ait güvenlik noktaları yakınlarında NATO ve Afgan güçlerine saldırılar düzenlenmesi, İslamabad’ın militanlarla istihbarat paylaştığı konusunda Washington’un şüphelerini artırıyor.

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ve Pakistan ordusu arasındaki kötü iletişim ile sınırdaki Pakistan güvenlik noktalarının haritalarda belirtilen yerlerin yanlış çıkması, güvenlik sorunlarındaki anlaşmazlığı artırıyor.

24 askerin ölümüne neden olan operasyon, dün yerel saatle sınırdan yaklaşık 3 km ötedeki bir güvenlik noktasında meydana geldi.