Çakır: Anayasa çalışmaları ne durumda?


Kuzu: 12 kişilik bir komisyon var. Bu çalışmasını sürdürüyor her partiden eşit temsil ediliyor. 4 partinin 4'ü birden ortak kararı olacak, Burdan çıkan karar bize gelecek. Bu komisyon kendi dallarında tamamen uzman olan kişiler.

 

Padişahlık gelir diyeni dövesim geliyor -1

Padişahlık gelir diyeni dövesim geliyor -1

Haberin videosu için tıklayın » 

Çakır: Sizin elinizde hazırlanmış bir anayasa taslağı var mı?

Kuzu: Akademisyen olarak kendi hazırladığım metinler var. Başka partilerin hazırladığı metinler var. Ve meclis başkanımızın başkanlığında hazırlanan komisyon var bu komisyon vatandaştan gelen madde taleplerini de değerlendiriyor. Türkiye'de metin sorunu yok Bence eksiklik olarak un var helva ama un yapacak ortam yok diye örnek verebiliriz. Türkiyenin sorunları anayasa değişimini de etkiliyor.

Padişahlık gelir diyeni dövesim geliyor -2

Padişahlık gelir diyeni dövesim geliyor -2

Haberin videosu için tıklayın » 

Çakır: Yeni anayasaya ihtiyacımız var mı? Değişmeyen ne kaldı

Bazı kronik talepler var özerk bölgeler olacak mı?. Yerel yönetimler ne kadar güçlendirilecek?. Üniversitelerin yapısı. YÖK halen duruyor. Sorunlardan bir tanesi de vatandaşlık tanımı. İlk 3 madde tartışılıyor. Ankara başkent ama deprem olsa Ankara'yı nereye taşıyacaksınız. Bunlar tartışılacak şeyler. Asıl önemli olan bunun neden değiştirilemez olduğu. Cumhuriyet ilkesi değişmez diyor. Zaten bunun değişmesini isteyen olmaz ama teorik olarak değiştirilememesi özgürlükleri etkiler. Değişmez dendiği an niçin diye sorarız önemli nokta bu. Bütün bu temel konular hala duruyor. Bunlar değişmeli. YÖK üniversitelerin başında balyoz gibi durmamalı. Vakıf üniversiteleri var ama özel sektör daha kolay üniversite kurabilmeli vakıf demek parasız hizmet vermektir teorik olarak.

Çakır: Anayasanın dili nasıl olacak?

Kuzu:  Hukukçular yazacak ama daha anlaşılır olabilmesi için dilbilimciler inceleyecek ve düzeltecek. anayasanın dili ağır olmayacak anlaşılır olacak.

Çakır: Siz başkanlık sistemi kitabı yazdınız. bu kitabı sipariş üzerine mi yazdınız kendiniz mi karar verdiniz?

Padişahlık gelir diyeni dövesim geliyor -3

Padişahlık gelir diyeni dövesim geliyor -3

Haberin videosu için tıklayın » 

Kuzu: Bu kitabı baskısı yeni olsaydı Başbakan söyledi hoca yazdı derdiniz. Ama 1997 de Erdoğan Başbakan değildi. Rahmetli Özal eski bir makelem vardı bu konuda onu okumuş ve etkilenmişti. Hocam eski makeleni okudum bu makalen beni çok etkiledi dedi. Sen bu modeli çok ısrar ettin biz modeli getirelim dedik ama 83'te ekonomik durum kötüydü. Keşke 83'de geldiğimde başkanlık modeline geçseydim her gelen hükümet üstüne belki biraz eklerdi. Türkiye belki daha ilerde olurdu. Özal vefat edince Türkiye perişan oldu.

Çakır: Başkanlık sisteminin Türkiye'ye faydası ne olacak?

Kuzu: Eğer anayasa yapacaksak bu parlementer sistemle yürümeyelim bu İngilizlerin kokuşmuş düzenidir. Bir şeyler yaparsınız sonraki hükümet gelir hepsini yerle bir eder bütün emekler boşa gider. Bu yüzden başkanlık sistemi şart. Parlamenter modelden Türkiye'ye fayda yok. Hükümette süreklilik var kimin yönettiğini görüyorsun Başbakan Cumhurbaşkanı yok.

Çakır: Amerika'da Tam başkanlık sistemi ve Avrupa'da yarı başkanlık sisteminde sorun yok. Ama Türkiye'ye gelince padişahlık sistemi diktatörlük sistemi olarak neden eleştiriliyor? bu tartışmaların arkasında ne var?

Kuzu: 4 kesim insan var bu konuyu çarpıtıyor . Birinci grup bilmeyenler. 2. sol zihniyet. bu kesim diyorki bu modelde %51 le hükümet olunuyor ben bu modelle iktidar olamam. Zaten siz bunu 50 yıldır başaramadınız diyorum onlara. Bu oyu alırsınız ama bu mevcut liderlerle alamazsınız diyorum ben onlara. Küçük partiler de karşı bu sisteme ve son grupta medya patronları.
 

Çakır: Kendi hukukçularımız var ama hep dışardan uyarlamaya çalışıyoruz kanunları. Başkanlık sistemi de Fransa va Amerika'dan miksliyeceğiz bu nasıl olacak?

Kuzu: Fransadaki başkanlık sisteminin iki meclisli olanı hariç. üniter yapısını alacağız. amerikadan Federal yapısı olmayan iki meclisli olmayan halini alacağız.

Çakır: Peki bunlar birbiriyle uyum sağlayacak mı?

Kuzu: Öyle güzel uyum sağlayacak ki. Lokum gibi anayasa hazırladık o konuda ballı lokma ama o imkan yokki. Muhalefetin de kafası buna çalışmıyor. Padişahlık gelir diyor başka bir şey demiyor. Halbuki açık söylüyorum eğer Türkiye'de tek kişi yönetimlerinden korkuluyorsa bunun tek panzehiri başkanlık modelidir. Başkanlık modelinde biri çıkıp bana dese ya hocam bak bu kadar zavallı bir adam var orda yetkileri de iyice kısılmış durumda ülkenin sorunlarını bu yetkilerle nasıl çözecek diye acısa başkana. Hah gel seni bir kucaklayayım sen bu işi biliyorsun demektir derim. Birisi tam tersini sorarsa demin dediğimiz gibi padişahlık gelir bilmem ne dese ona da dayak atasım dövesim geliyor.

Çakır: Başkanlık sistemi olmazsa bir B planı var mı?

Kuzu: Plan çok ama bunları geçirmek için parlomanto aritmetiğinin buna uygun olması lazım. 2014'te cumhurbaşkanını halk seçtiği zaman zaten %65 bu işi başarabilmişiz demektir.
 www.stargazete.com