Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi tarafından yürütülen “Özürlü Vatandaşlarımıza Evde Ağız ve Diş Sağlığı Taraması” projesi kapsamında özürlü vatandaşlara evlerinde diş sağlığı hizmeti veriliyor.
Proje hakkında bilgiler veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Ersin Sancak, “Bir topluluğun gelişmişliği engellilerine verdiği değerle ölçülür düşüncesinden hareketle, bu bireylerin genel sosyal sorunları giderilmeye çalışılırken, çoğu zaman ağız diş sağlığı konusu ihmal edilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen engelliler birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşamaktadır. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanan sıkıntılar bu sorunlarının başında gelmektedir. Yapılan araştırmalar, engellilerde ağız-diş sağlığı sorunlarının görülme sıklığının, normal bireylerden oldukça yüksek olduğunu göstermektedir.
Engelli veya zeka geriliği bulunan bireylerin, kendi başlarına ağız bakımlarını yapamamaları ve bu konuda başkalarına bağımlı olmaları, sürekli kullandıkları ilaçlar, özel diyetlerle beslenmeleri yada günlük ağız bakımının yetersizliği nedeniyle sağlıklı kişilere göre daha kötü bir ağız hijyenine sahiptirler. Kötü ağız hijyeni sonucunda çürük oluşumu, diş etlerinde kanama, kötü ağız kokusu gibi hastalarla sık karşılaşılmaktadır. Dişlerden kaynaklanan apse ve enfeksiyonların kalp, böbrek gibi organlara zarar vermemesi için enfeksiyon odakları oluşturan çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılması gerekir.
Ebeveynler genellikle dişsel sorunlar belirti verdikten sonra tedavi arayışına girmektedirler. Geç kalındığı içinde, çoğu zaman dişlerin kurtarılmasına yönelik tedaviler sonuç vermemektedir. Kemikte ciddi erimelere neden olmuş dişeti hastalıklarında veya aşırı madde kaybı oluşturmuş diş çürüklerinde, dişlerin çekimi zorunlu hale gelmektedir. Bu nedenle maalesef engelli bireyler, erken dönemde dişlerini kaybetmektedirler. Doğal olarak ta bu hastaların, erken dönemde dişlerini kaybetmeleri sonucunda konuşma, beslenme ve estetik gibi sorunlar yaşamaktadırlar. Bu durum ise mevcut genel sağlık ve sosyal sorunları daha ağırlaştırmaktadır” dedi.
Bu kapsamda Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne kadar verilmekte olan engelli ve özürlü vatandaşlar için “Evde Bakım Hizmetinin” içine ağız ve diş sağlığı hizmetlerini de eklendiğini açıklayan Sancak, “Uygulamaya konulan "Özürlü Vatandaşlarımıza Evde Ağız ve Diş Sağlığı Taraması" projesinin koordinasyonunu Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimliği yürütmektedir. Özürlü ve engelli olan tüm vatandaşlarımızın evlerine gidilerek diş hekimlerimiz tarafından ağız ve diş sağlığı taraması yapılmaktadır. Yapılan taramalar sonucunda, tedavisi evlerinde yapılabilecek hastaların tedavileri evde yürütülmekte, hastane ortamına gitmesi gereken hastalarımız ise tarafımızca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimize getirilerek gerekli tedavileri yapılmaktadır. Ağır bir zihinsel engeli olan ve kişisel bakımını üstlenemeyen bir birey düşünüldüğünde, dişleri ağrıyor, sorunun nereden kaynaklandığını anlamıyor ve üstelik sorununun ne olduğunu ifade de edemiyor. Bu hastaların diş tedavileri, fiziksel yada zihinsel uyum yetersizliği nedeniyle, hem hasta hem de hekim yönüyle çeşitli zorluklar içermektedir. Bu durumda genel anestezi ile bu tedavilerin yapılması zorunlu hale gelmektedir. Genel anestezi altında, diş dolguları, tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi, varsa dişeti problemlerinin tedavisi aynı seansta yapılabilmektedir. Bu kapsamda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Atatürk Devlet Hastanesi arasında Müdürlüğümüzce oluşturulan protokol sayesinde Atatürk Devlet Hastanesinin ameliyathanesi kullanılarak özürlü ve engelli hastalarımızın genel anestezi altında tedavileri gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar Kuyucak Azizabat köyünden zihinsel engelli bir hasta ile Aydın Merkezde oturan spastik bir hastamız Atatürk Devlet Hastanesi ameliyathanesinde opere edilmiştir. Hizmete sunduğumuz "Özürlü Vatandaşlarımıza Ağız Ve Diş Sağlığı Taraması" ile ilgili hizmet almak isteyen vatandaşlarımızın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimliğine ulaşmaları yeterlidir” diye konuştu.