Saat 09.00: Alçak diplomasinin mimarı İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, önceki gün gece yarısı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Amacım elçilerin onurlarıyla oynamak değildir” dedi. “Protestosunun Türkiye'nin İsrail karşıtı saldırılarına yönelik olduğunu” ifade eden Ayalon, bundan sonra yabancı diplomatlara protestolarını daha diplomatik yollarla ifade edeceğini de kaydetti.

NETANYAHU: HAKLI AMA NEZAKETSİZ

Saat 10.10: Ayalon'un hemen ardından yasak savan özür de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan geldi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, Ayalon'un dün gece yaptığı özür açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirttiği ifade edildi. Açıklamada, Netanyahu'nun Ayalon'un Türkiye'ye yönelik protestosunda haklı olduğuna inandığı kaydedilerek, “Ancak bu daha diplomatik yollarla dile getirilmeliydi” dediği belirtildi.

DIŞİŞLERİ: İKİ ÖZÜR DE YETERSİZ

Saat 11.10: Netanyahu ve Ayalon'un açıklamalarını yetersiz bulundu. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in daha kesin ifadelerle özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

LİEBERMAN: RESMİ KANALLARLA ÇÖZELİM

Saat 13.20: Dışişleri Bakanlığının iki özrü yetersiz bulduğunu açıklamasının hemen ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde temaslarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan, krizi sessizce çözelim çağrısı geldi.

Türkiye ile yıllardır iyi ilişkilere sahip olduklarını, Türk devleti ve halkına saygı duyduklarını belirten Lieberman Türkiye'den kendilerine “saygılı ve ağır başlı” davranmasını beklediklerini söyledi. Türkiye ile tartışma veya sıkıntı istemediklerini dile getiren Lieberman, “Bazı konularda aynı fikirde olunmasa bile sorunlar doğrudan resmi diyalog yoluyla ele alınabilir” dedi. “İsrail'in Yahudi karşıtlığına ve Yahudilere yönelik tahriklere hoşgörü göstermeyeceğini” ifade eden Lieberman, “Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemediklerini” sözlerine ekledi.

GÜL: BÜYÜKELÇİ İLK UÇAKLA GELİR

Saat 13.55: Ayalon, Netanyahu ve Lieberman yarım özürlerinin ardından gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'e en sert uyarıyı yapan isim oldu. Ayalon'u “Ne yaptığını bilmez adam olarak” nitelendiren Gül, “İsrail'den bu işi düzeltmelerini bekliyoruz. Bugün akşama kadar yaparlar yaparlar, yapmazlar ise Büyükelçi yarın gelir izahat verir. Sabah ilk uçakla Türkiye'ye gelir, istişarelere başlar. Akşama kadar süre verilmiştir' dedi. Cumhurbaşkanı, “Düzeltme gelmezse maslahatgüzar seviyesine mi indirilir?' sorusu üzerine de “Değerlendirilir' karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “Bölgede diğer ülkelerle ilişkiler düzelirken İsrail ile ilişkilerde neden sorun yaşandığına' ilişkin sorusu üzerine de şunları söyledi: “Onların yaptıkları işe bakın. Onu İsraillilere sormak lazım. 'Niye kendinizi bu kadar bölgeden ve dünyadan dışlatıyorsunuz' diye onlara sormak lazım. Kendilerine çeki düzen vermeleri lazım.' Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “İsrail neden bunu yapıyor' sorusunu “Alt düzeyde bir adamı ben muhatap alacak değilim. Bu işi düzeltmesi gereken İsrail'in üst yönetimidir' diye yanıtladı. Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le görüşüp görüşmediğine ilişkin bir soruya da “Yok' karşılığını verdi.

İSRAİL: BAŞKA ÖZÜR YOK

Saat 18.45: İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail'in Türkiye'den resmen özür dilemeyeceğini bildirdi. İsrail radyosunun haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün “İsrail'in özür dilememesi halinde büyükelçinin geri çekileceği” yönündeki açıklamasından sonra İsrail Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkilileri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un dün gece yarısı ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Lefkoşa'da yaptıkları açıklamaların ardından yeni bir açıklama olmayacağını söylediler.

…VE TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLENDİ

Saat 20.30: Son olarak başka bir “özür yok” diyen İsrail, Cumhurbaşkanı Peres ve Başbakan Netanyahu'nun aldığı bir kararla Büyükelçi Çelikkol'a özür mektubu sundu.İsrail'den beklenen özür, Çelikkol'a krizin mimarı “Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon tarafından iletildi. Mektupta şu ifadelere yer verildi. “Şahsınıza ve Türk halkına saygılarımı iletir ve çeşitli konularda farklı görüşlere sahip olmamıza rağmen, sizi temin ederim ki bunlar, hükümetlerimiz arasında açık, karşılıklı ve saygıya dayalı diplomatik kanallardan ele alınması ve çözümlenmesi gerekir. Sizi küçük düşürmek gibi bir niyetim hiçbir şekilde yoktu. Girişimimin yapılış biçimi ve algılanışı nedeniyle özür dilerim. Lütfen bunu büyük saygı duyduğumuz Türk halkına iletiniz.” Bu açıklama Ankara'da tatmin edici olarak bulundu ve kriz çözüldü./yeni şafak