"CHP Diyarbakır İl Başkanı olarak açıklama yapan Muzaffer Değer Dersim konusunda özür dilediğini açıklamadan önce İl Başkanlığından alınmıştır. Değer açıklama yaptığında CHP İl Başkanı değildir"

DERSİM İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

CHP Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Dersim faciası karşısında Dersimli, Tuncelili yurttaşlarımızdan CHP Diyarbakır İl Başkanı olarak özür diliyorum" dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, televizyonda yaptığı konuşmada devlet adına özür dilemisinin ardından CHP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenleyen CHP İl Başkanı Müzaffer Değer, genel merkez tutumuna rağmen, yaşananlardan dolayı Tunceliler’den özür dilediğini söyledi.


Değer, şunları söyledi

"Son dönemde tartışılan Dersim olayları üzerine bugün Sayın Başbakan’ın Dersim’de yaşanan olaylarda binlerce insanın öldürülmesi, katledilmesini, binlerce Dersimlinin göç ettirilmesine dair Başbakan tarafından dört ayrı belgenin açıklamasını izledik. Dört ayrı belgenin okunması sırasında tüylerimiz diken diken oldu, gözlerimden yaşlar aktı. Biz CHP olarak geçmişimizle hesaplaşmamız gerekirken, yüzleşmemiz gerekirken, özür dilememiz gerekirken, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yapması gerekeni bir başka partinin yapması ve devlet adına özür dilemesini gördük. Dersim faciası karşısında Dersimli, Tuncelili, yurtaşlarımızdan CHP Diyarbakır İl Başkanı olarak, il örgütüm adına Dersim’de yaşanan olaylardan dolayı Dersim ve Tunceli halkından özür diliyorum."

Katliamın yaşandığı dönemin İçişleri Bakanı’nın şu an CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın akrabası olup olmadığını soran Değer, "O dönemin İçişleri Bakanı CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın akrabası mıdır? Dersimli acılı Alevi kardeşlerimizin acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Biz CHP olarak geçmişimizle yüzleşmeliyiz ve özür dilemeliyiz" diye konuştu.

Yaptığı açıklamadan sonra, CHP Genel Başkanı veya genel merkezden özür dilenmemesi halinde istifa edip etmeyeceği sorulan Değer, "Partimizin adım atacağına inanıyorum. CHP kişilerin partisi değil, örgüt partisidir. Genel başkanımızın da buna yönelik adım atacağına inanıyorum" yanıtını verdi.

Genel merkezin savunmasını istemesi halinde nasıl bir tavır takınacağı sorulan Değer, bu soruya da, "Savunma istemeyebilirler. Ancak genel merkezin tasarrufunda olan bir karardır. Dersimde yaşananlar sadece Dersim’in yada CHP’nin değil Türkiye’nin gerçeğidir" diye cevap verdi.

Bir gazetecinin, "Belgeleri açıklayan Başbakan haklıdır diyebilir misiniz?" şeklindeki bir başka soruyu yanıtlayan Değer, "Başbakan haklıdır demiyorum. Dersim olayları bir kaç belge ile sınırlı değil. Bütün arşivi açmalarını istiyor ve bekliyoruz" diye konuştu. 

 

DHA