Erdoğan, Dersim konusunda bugün yeni belgeler açıklayacağını duyurdu

 AK Parti ile CHP arasında başlayan 'Dersim' düellosu sert söylemlerle devam ediyor. Bugünkü il başkanları toplantısında Dersim'le ilgili yeni belgeler açıklayacağını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'CHP bu dönemde de Dersim ile yüzleşmez, özür dilemezse böyle bir fırsatı bir daha yakalayamayacaktır' dedi. Grup toplantısında konuşan Erdoğan'ın, açıklamalarından satırbaşları şöyle: 
- CHP KENDİ TARİHİYLE YÜZLEŞMELİ: CHP'nin hem Osmanlı tarihiyle hem de kişisel tarihiyle olan çatışmasını ibretle izliyoruz. CHP bu toprakların tarihiyle de kendi tarihiyle de yüzleşmelidir. Başta Dersim olmak üzere bu toprakların insanlarına, inançlarına, değerlerine yönelik baskıyla artık yüzleşmeli. CHP Tunceli Milletvekili'nin bu konuyu gündeme taşımış olması aslında CHP için kaçırılmayacak bir fırsattır. Dahası CHP'nin başında Tuncelili bir genel başkanın bulunması, bir aşiret mensubu genel saşkanın bulunması, Dersim faciasıyla yüzleşmek adına CHP için eşsiz bir imkandır. 
- AŞİRETİNİ, İNANÇ SİSTEMİNİ SÖYLE: Tuncelilisin işte bunu söyle, neden kaçınıyorsun? Aşiretini, mensup olduğun inanç sistemini söyle, niye kaçınıyorsun? Bunu da ifade etmek durumundayım. Hemen bunu 'ayrımcılık' olarak ifade etti. Sevsinler senin gibi birleştiriciyi. Hepsi ortada. 'Dersim konusunda Başbakan özür dilesin' diyor. Özür dileyecek birisi varsa sensin. Çünkü şu anda başında bulunduğun CHP'nin ödettiği faturadır, Dersim faturası. Sen özür dileyeceksin. CHP eğer bu dönemde de Dersim ile yüzleşmez, özeleştirisini yapmaz, özür dilemezse muhtemelen böyle bir fırsatı bir daha hiçbir zaman yakalayamayacaktır. 
- KIŞLA İSİMLERİ DEĞİŞİYOR: 'Mustafa Muğlalı' kışlasının adını değiştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, 'Kara Kuvvetleri'nde 34, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 31 kışlanın ismi değiştirildi. Tabur ve daha alt seviyedeki birliklere şehitlerimiz ya da orada hizmette bulunmuş TSK mensuplarının isimleri verilecek' dedi 

 

Golan için neden savaşmadın?
Suriye'de, Türk Bayrağına ve diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırıların ardından son olarak Türk hacı otobüsüne ateş açılmasına öfkelenen Başbakan Erdoğan, saldırganların bulunarak yargıya teslim edilmesini istedi. 
Erdoğan, 'Sonuna kadar savaşacağım' diyen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a 'Ülkenin ve bölgenin selameti için o koltuktan çekil' çağrısını tekrarladı. Esad'a, vaktiyle İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri için neden savaşmadığını soran Erdoğan, 'Kendi halkınla ölene kadar savaşmak kahramanlık değil, korkaklıktır. Kendi halkıyla ölene kadar savaşan birini görmek istiyorsan, Hitler'e, Mussolini'ye bak; onları görmüyorsan, Libya'nın liderine bak' ifadesini kullandı. 
MERKEL'E UYARILAR
Almanya'da 8 Türk ile 1 Yunanlı'nın öldürüldüğü Nazi saldırılarına da işaret eden Erdoğan, meselenin sadece ırkçı boyutunun olmadığını hatırlattı. Alman vakıfları başta olmak üzere Almanya'da, Türkiye, Türkler ve yabancılar aleyhine çeşitli tertiplerin düzenlendiğini vurgulayan Erdoğan, bunları ziyaretinde Şansölye Angela Merkel'e de anlattığını, meselenin 'Aşırı sağcılar yaptı' deyip geçiştirilecek kadar sığ olmadığını belirtti.

Van'ın boşaltıldığı provokatif söylem
Başbakan Erdoğan, diğer illere taşınan depremzedeler nedeniyle Van'ın boşaltıldığı iddialarına sert çıktı. 'Tamamen yalandır, provokatif söylemdir' diyen Erdoğan, 'Yaptıklarımızı görmeyenler art niyetli bakar körlerdir' ifadesini kullandı. CHP'ye 1939 Erzincan ve tek parti dönemindeki diğer depremlerde ne yaptığını soran Erdoğan MHP'ye de 1999 depremiyle yüklendi. Başbakan, BDP'lilerin yara sarmak yerine terörist cenazelerini provoke etmek için yarıştığını, teröristlerin ise 'gıda paketlerini malum yerlere nasıl sevk ederiz' hesabı yaptığını savundu. ABD'nin katrina Kasırgasının vurduğu eyaletlere haftalar boyunca ulaşamadığını belirten Başbakan, 'Cumhuriyet tarihinde hiçbir afette bu kadar hızlı, yoğun ve etkili müdahale gerçekleşmemiştir' dedi.

Kıslaya uğramadan tezkere
Başbakan Erdoğan 30 yaşından gün alanların 30 bin TL ödeyip, temel askerlik eğitimi de almadan askerliğini yapmış sayılacaklarını açıkladı. Yurtdışında 3 yıl kalanların yararlanacağı dövizli askerlik bedeli de 10 bin euro olacak ve yaş sınırı aranmayacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, askerlik adayı yüz binlerce genç ile gurbetçilerin merakla beklediği 'bedelli' ve 'dövizli' askerlikle ilgili yeni şartları açıkladı. Meclis'e gönderilen tasarı yarın Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülecek. Genel Kurul'da görüşülerek karara bağlanacak tasarı Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.  İşte merak edilen sorular ve yanıtları:

İŞTE 10 SORUDA BEDELLİ
l Kimler yararlanacak? 
Bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün, 30 yaşından gün almış olanlar kapsamda olacak. 
l Askerde olanlar yararlanabilecek mi?
Hayır. Sadece henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlar kapsama alındı. 
l Başvuru nasıl yapılacak?
Yasa yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde askerlik şubesine başvurulması gerekiyor. Başvuruda, bedelin ödenmiş olması koşulu da aranacak.
l Ne kadar bedel ödenecek?
Ücret 30 bin TL olarak belirlendi. Bu bedel, başvuru sırasında peşin ödenebileceği gibi, 15 bin TL'si başvuru sırasında, kalan 15 bin TL'si de başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödenebilecek.
l Para nereye yatırılacak?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına, Ziraat Bankası'nda açılacak özel hesaba yatırılacak.
l  Bedeli ödeyenler askerliği nasıl yapacak?
Bedelli askerlik başvurusu kabul edilenler, bu kez geçmiş uygulamalardan farklı olarak 21 gün temel askerlik eğitiminden muaf olacaklar. Kışlalara uğramadan askerliklerini yapmış kabul edilecekler.
l Yasa ne zaman, çıkacak?
Yasa tasarısı dün Meclis'e gönderildi. Önce Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarı daha sonra Genel Kurul'da ele alınacak. Dolayısıyla en geç aralık ayı başında yasalaşması öngörülüyor.
l Bedelliden toplanan para ne olacak?
Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, TSK'ya (Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) mensup vazife malulleri ile Emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak. 
l Bakaya olanlar ne olacak?
Bu yasadan yararlananların yoklama kaçağı ve bakaya durumlarından dolayı haklarında başlatılmış idari ve adli soruşturma varsa, sona erdirilecek. 
l Kaç kişi yararlanabilecek?
30 yaş sınırından dolayı düzenlemenin 400 bin civarında kişiyi kapsaması bekleniyor. Bunlardan ne kadarının başvuru yapacağı henüz belirsiz.

DÖVİZLİDE YAŞ SINIRI KALKTI
DÖVİZLİ askerlikten ise oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanat icra ederek toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunanlar yararlanabilecek. Bu kişiler 10 bin euro ödeyerek askerlik görevini yerine getirmiş sayılacak. Daha önce 21 gün olan temel eğitim kalkıyor. 38 yaş kriteri de aranmayacak. Yaş sınırı kalkıyor. 
- VİCDANİ RET GÜNDEMDE YOK: AİHM kararının ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarıyla tartışılan 'vicdani ret' konusunda da Erdoğan'ın ilginç bir çıkışı oldu. 'Hükümetin gündeminde asla olmamıştır. Spekülasyondan öte anlam ifade etmiyor' diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 'Biz, askerimize Mehmetcik derken, bunun bir anlamı vardır. Küçük Muhammed anlamında Mehmetçiktir. Askerliğin ciddiyetinin zedelenmesine müsaade etmeyiz.'

Terörle mücadelede zafiyet yaşatabilir
Emeklİ generaller Armağan Kuloğlu ve Nejat Eslen bedelli askerliğin eşitliğe aykırı olacağı ve terörle mücadelede zaafiyet yaşatacağı uyarısı yaptılar. 
- ANAYASAYA AYKIRI (Emekli Tuğgeneral Nejat ESLEN):Bedelli askerliğin kabulü bence anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasanın 10. maddesi 'Hiçbir sınıfa, zümreye ya da kişiye' ayrımcılık yapılmayacağını söylüyor. Bu yasa çıkarken bundan sonraki bedelli askerliği önleyecek tedbirleri de almak lazım. Şu anda yaş ve ödenecek miktarın uygun olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak parası olan düdüğü çalacak, gariban askere gidecek. 400 binlik asker eksikliği terörle mücadeleyi zorlar. Kısa süre de olsa, kışlada kalmalı şerefli üniformayı giymeliler.
- Nasıl motive edeceksiniz?
(Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu): Peki bu kişilerden parası olmayan ne yapacak? Biz vatan savunması yapıyoruz, silahlı kuvvetleri harbe hazır tutmaya çalışıyoruz. Bir de bu işin adaleti, eşitliği, onuru vardır. Askerliği onuruyla yapmış olanları, yapmakta olanları nasıl motive edeceksiniz. akşam