Türkiye’nin her bölgesinde yapılan eylem, en fazla Diyarbakır’da etkili oldu. 2 bin öğretmen görevi boykot edince yerlerine sivil polisler ve vergi memurları sınava girdi.

Dün liselere giriş için yapılan Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) boykot damga vurdu. Boykotun nedeni ise, Başbakan Erdoğan’ın, iki hafta önce memurlarla birlikte grev yapan öğretmenler için az çalıştıklarını, daha fazla tatil yaptıklarını ve diğer memurlardan çok daha fazla kazandıklarını söylemesiydi. Bu sözlerin ardından özür bekleyen öğretmenler, dün de SBS’yi boykot etti. 680 bin öğretmenden yaklaşık 300 bini, sınav görevlendirmesi için ismini listelere yazdırmadı. Gönüllü olmayan öğretmenlerin sayısı bu denli yüksek olunca da, bazı illerde valiliklerce resen görevlendirmeler yapıldı.

Doktor raporu aldılar

Gösterilen tepkinin sembol şehri ise Diyarbakır oldu. Diyarbakır’da 400’ü gönüllü , 3 bin 600’ü de resen görevlendirin toplam 4 bin öğretmen sınava girecekti. Ancak sendikalara üye bin 800 civarında öğretmen rapor alarak veya gitmeyerek tepkisini dile getirdi. Valilik de, köylerde görev yapan öğretmenler, idareciler, stajyer öğretmenler, lisans mezunu memurlar ve sivil polisler ile gözetmen açığını kapamaya çalıştı. Yine valilik tarafından hastanelere de öğretmenlere rapor vermeyin talimatı verildi.

Her ilde eylem vardı

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, boykotla ilgili şu bilgileri verdi: “Her ilde bu eylem yapıldı. Sendikalar doğrudan doğruya karar almadı. Alsaydı çok daha fazla öğretmen görev yapmazdı. Bu eylemin nedeni Başbakan’ın öğretmenler için söylediği sözleri. Öğretmenler Başbakan’a kızdı.” Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ali Yalçın ise şunları söyledi: ”Öğretmenler haklı olarak tepkilerini gösterdi. Bunun adı bir sivil direniştir. Sınavda gözetmen öğretmen 39 TL alıyor. Polis 44, şoför 55, sınav komisyonu üyesi ise 110 TL alıyor.”

Konya’da Sistem Dergisi Dershanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, SBS’de A kitapçığında yer alan Fen Bilimleri Bölümü’ndeki 9’uncu kimya sorusunun hatalı olduğunu iddia etti. Naci Atalay, 9’uncu soruda “Kırılgandır. Yüzeyi Mattır. Oda sıcaklığında katıdır. Elektron almaya yatkındır’ özellikleri verilen element, aşağıdaki hangi periyodik tabloda koyu renkle belirtilen bölgede yer alır?” denildiğini belirterek şıklarda iki seçeneğin karıştırılabileceğini söyledi: “Hem B seçeneğinin, hem C seçeneğinin taralı bölgesinde bulunan bazı elementlerin yukarıdaki özellikleri taşıdığını gördük. Doğru şık olduğu açıklanan B seçeneği hatalıdır. En yakın cevap ’C’ gözüküyor.”

FİNAL DERSHANESİ:

Hata yok, yorum farkı

Ancak Final Dershanesi Rehberlik Uzmanı Celil Vardar, soruda hata olmadığını belirterek, “Soruyu uzun uzun tartıştık. Hiçbir hata yok. Sadece yorum farkı olabilir. Belki biraz daha açık sorulabilirdi” dedi.


1 milyon öğrenci ter döktü

Liselere giriş için yapılan Seviye Belirleme Sınavı, 654’ü yurt içi ve 10’u yurt dışında olmak üzere toplam 664 sınav merkezinde 3 bin 828 binada yapıldı. Sınava 1 milyon 98 bin 243 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi girdi. 100 sorunun yöneltildiği sınavda, öğrencilere 120 dakika süre tanındı. Sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazların alınmadığı sınava, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler bile alınmadı.