Bütün enerjisini iç çekişmeye harcamaktan Türk siyaseti son zamanlarda kendisinde, kalkınma, işsizlik, enflasyon, eğitim gibi çözüm bekleyen gerçek sorunlarla ayıracak gücü bulamaya vakti olmuyor.

İktidarıyla muhalefetiyle siyaset kurumu içte ve dışta büyüyen ülke sorunlarına çözüm önerileri geliştireceği yerde zamanlarını karşılıklı birbirini suçlar nitelikte ağız dalaşıyla geçiriyor.

Bu durum Türkiye’de siyasetin yakıtının tükendiği kısaca hikâyesinin bittiği anlamına geliyor.

Öyle olunca gerek Ankara boyutunda gerekse yerelde millette rıza oluşturmada, taraftar edinmede tek seçenek kalıyor gerilim siyaseti yapmak…

Devrin geçerli siyaset metodu iktidarıyla muhalefetiyle bu…

Rakip partiler ya da kurumlar dışarıda bu imkânı sağlayacak figürler bulamazsa gerilimi kendi partilerinden seçtikleri aktörler üzerinden sürdürüyorlar.

Bu tarz bir siyaseti büyükşehir uygulaması başlayalıdan bu yana her dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da uyguluyor.

Büyükşehirle aralarında sorunlar olduğu bilinen Germencik Belediyesi’ne yaptığı ani ziyaretle ve verdiği fotoğrafla Özlem Çerçioğlu ilerleyen süreçte gerginlik siyasetinde en azından hedef küçülteceğinin sinyalini verdi. (27 Ekim)

Bu ziyaretin İYİ Parti yönetimi İstanbul’da yapılacak 4.kuruluş yıl dönümü törenlerine götürecek otobüslerin Efeler ve Germencik Belediyeleri tarafından tahsis edildiği haberlerinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekici bulundu.

Her iki belediye ile İYİ Parti İl yönetiminin büyükşehirle ilişkilerindeki limoniliğin Özlem Çerçioğlu’nun aklına kendine karşı bir oluşumun temelinin atılma ihtimalini getirmiş olmalı…

 Belli ki Başkan bu ziyaretiyle bir taraftan Fuat Öndeş’le büyükşehir arasındaki buzları eritmeyi hedeflerken diğer taraftan da olası bir karşı oluşumun gerçekleşmesini önlemek için bir taşla iki kuş vurmayı hedeflemiştir.

Özlem Çerçioğlu’nun Fuat Öndeş’ e yönelik söyledikleri bir uyarı niteliğinde:

”Siyasetçi biraz geniş olur. Övgüler de olur, eleştiriler de. Kendine güvenen bağımsız aday olsun da görelim, bakalım.

Teşkilatla kavga, meclis üyeleriyle kavga olur mu arkadaş? Benim arkamda örgütüm olmasa seçim kazanabilir miyim? Bırakın küçük işleri kendinize gelin arkadaş,” dedi.

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş demek ki, sadece büyükşehir yönetimiyle değil, kendi belediye meclisi ve partisiyle de ilişkilerinde sorun yaşıyor.

Özlem Çerçioğlu Fuat Öndeş’e bu sözleriyle Büyükşehirle birlikte belediye meclisi ve partiyle de arasındaki sorunları çözmesini tavsiye ediyor.

Gerek büyükşehir gerekse Fuat Öndeş açısından bu ziyaret gerilim alanını yok etmede ne sonuç verir, o ilerleyen süreçte belli olacak bir konudur.

Ancak bilinen bir şey varsa eğer belediye meclis üyeleri ve partisiyle ilişkilerini bir düzene koymazsa uzun vadede siyaseten kaybeden Fuat Öndeş olacaktır.

Peki, Özlem Çerçioğlu büyükşehirle aralarında gerilimin sürdüğü Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay ve İYİ Parti İl Yönetimine yönelik benzer hamlelerine devam eder mi?

Mümkündür.

Çünkü Özlem Çerçioğlu; “siyaset sürekli koalisyon sanatıdır,” diyen Deniz Baykal geleneğinden gelen tecrübeli ve işi oluruna bırakmayan pragmatist bir siyasetçidir.

Benim gibi belediye başkanlığı anlayışına itirazı olanlar vardır ancak yiğidi öldür hakkını ver misali Özlem Çerçioğlu’nun siyasetteki başarısını da görmezden gelemeyiz.

Ancak onun Germencik Belediyesine ziyaretinin bir benzerini Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’a da yapacağı pek olası gözükmüyor.

Çünkü ikisi arasındaki motivasyon farklılığı Özlem Çerçioğlu tarafından yapılacak bu yöndeki bir hamleye engel teşkil ediyor.

Bunu yapmak yerine Aydın’daki ittifak ilişkilerini İYİ Parti Genel Merkezi ve milletvekili ile sürdürmekten vazgeçerse Özlem Çerçioğlu’nun çalacağı kapı İYİ Parti il başkanlığı olacaktır.

İl Başkanına Büyükşehirden yönetimini topla aramızda ne sorun varsa görüşelim ve böylece ilişkilerde beyaz bir sayfa açalım, teklifi gelebilir.

Hakkındaki il başkanını genel merkeze şikâyet ettiği, ilişkileri parti yerine belediye meclis üyeleri ile de yürütürüm dediği iddialarına karşılık Özlem Çerçioğlu’nun teklifine İYİ Parti’den olumsuz yanıt gelebilir mi?

Mümkündür ancak siyasette sür git dargınlık ve küskünlük siyasetin doğasına aykırıdır. Kaldı ki, her iki partinin de Millet İttifakının ortakları olduğunu unutmamak gerekir.

Ayrıca siyaset sabır ve tahammülü gerektiren bir uğraşıdır. Özlem Çerçioğlu’nun Fuat Öndeş’e söyledikleri bu anlamda doğrudur.

Serinkanlılık, sabır ve eleştiriye tahammül siyasette zurnanın zırt dediği yerdir, siyasetçi yeri gelir yerilir, yeri gelir övülür.

Bir politikacının siyaset sahnesinde kalmasında ömrünün kısa ya da uzun olması bu temel kuralı yerine getirmesiyle doğru orantılıdır.

Bu gerçek İYİ Parti yöneticileri için de geçerlidir.