Aydın’da en önemli ve güncel çevre sorunu jeotermal elektrik santralleridir. Bu işletmelerin iyi bir şekilde denetlenmeleri, bunların çevreye verdiği zararlar iyi raporlanıp kamuoyuna anlatılmalıdır. Bu şekilde halk sağlığı için Ankara nezdinde yapılacak çalışmalar için yol alınmış olacaktır.

Sağlıklı bir çevre için sürekli baca kontrolleri yapılmalıdır. Özellikle kalitesiz kömür, yanık yağ ve prina kullanan apartman ve işyerlerinin bacaları denetimden geçirilmeli, gerekli uyarılar ve düzenlemeler yaptırılmalıdır. Ayrıca sanayi tesisleri ve yukarıda belirttiğimiz gibi jeotermal tesislerde bir şekilde bu kapsama alınmalıdır.

Aydın araştırma merkezi kurulmalı, bu merkezde çevre araştırmalarına destek verilmelidir. Böylece halkın daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için en iyi yollar aranmalıdır.

Belediye ofisleri ve Danışma Kurulları çevre konusunda çalışmalar yapmalı, herkesin çevre konusunda paydaş olması sağlanmalıdır.

Elektronik atıklar sorunu önemlidir. Katı atıkların büyük çoğunluğu geri dönüşümde kullanılırken elektronik atıkların geri dönüşümü zor olmaktadır ve sağlığa zararları oldukça fazladır. Bu atıkların iyi yönetilmesi, iyi depolanması ve iyi ayrıştırılıp halk sağlığına zarar vermeden geri dönüştürülmesi gereklidir.

Geri dönüşüm giderek önemini artıran bir konudur. Her türlü geri dönüşüm için iyi bir organizasyona gerek vardır. Geri dönüşümden elde edilen gelirlerin sosyal projelere ve verim artırıcı çalışmalara yönlendirmesi gerekir. Böylece halktan alınanın değerlerin halka transferi en yararlı şekilde sonlandırılmalıdır.

Çevre ile ilgili en yaygın projelerin birisi de güneş enerjisi ile aydınlatmadır. Güneş pili tarlaları, güneş enerjisi ile bina ısıtılması ve soğutulması, güneş enerjisi ile çalışan araçlar yeşil enerji yönetiminde önemlidir. İlimizin bu konuda avantajlı olması belediyemiz için büyük ayrıcalık ve kolaylıktır.

İleri teknoloji, ileri biyolojik ve kimyasal arıtma, tamamlanmış dere ıslahı projeleri, temiz çevre kavramları belediyemizin birinci yol haritasında yer almalıdır. İleri teknoloji ile yapılan bu çalışmalar daha yaşanabilir bir çevre oluşmasını ve sağlıklı içme suyu teminini sağlayacak, bu da her türlü faaliyetin olumlu etkilenmesini sağlayacaktır.

Türkiye’nin en kirli üç akarsuyundan biri olan Menderes nehri ile ilgili acil projeler yapılmalı, bu akarsuyun temizlenmesi, insanlar tarafından değişik amaçlarla kullanılması sağlanmalıdır. Örneğin çevresi mesire alanı olarak düzenlenebilir, üzerinde gezinti tekneleri ile gezilebilecek düzenlemeler yapılabilir, sportif amaçlı balıkçılık yapılabilir, üzerine güneş enerjisi panelleri kurulabilir.

Park, çevre ağaçlandırması ve kıyıların halk için düzenlenmesi çalışmaları, yaşanabilir bir çevre ve göz zevki için önemlidir. Bu iş için çalışmaların doğaya saygılı, daha bilinçli ve düzenli yapılması gerekir.

Planlı kentleşme ve planlı büyüme kent sorunlarının çözümündeki en iyi yöntemdir. Planlı bir büyüme ve kentleşmeyi başarmamız ancak bilinçli bir şekilde olursa başarıya ulaşabilir. Planlı büyümeyen kentler çevrenin katilidir, bu nedenle kent planlamaları çevre koşulları göz önünde tutularak yapılmalıdır.

Yeşil ekonomi son 150 yılda endüstri eksenli bir ekonomi anlayışı geliştiren toplumların küresel ısınma sebebiyle ortaya attıkları kavramdır. Mevcut sistemi doğayla uyumlu hale getirme çabasıdır. Tabi ki karlılığı engellemeyecek biçimde yapılan çalışma örnekleri dünyanın birçok yerinde mevcuttur.

Çiftçileri bilinçlendirme çalışmaları halk sağlığı ve kent ekonomisi için oldukça önemlidir. Tarımsal üretimden daha fazla üretimin elde edilmesi, daha fazla gelir getiren ürünlere yönlendirme, seracılık, çiçekçilik, organik ürün gibi üretim yelpazesinin genişletilmesi çalışmalarına büyük önem verilmesi gerekmektedir. Sanayisinin fazla gelişmesi için yeterli imkânı olmayan Aydın gibi kentlerde bu tür çalışmaları halk sağlığını göz önünde tutarak tarım gibi diğer sektörlerin desteklenmesi önemlidir. Ancak tarımsal ilaçlar, tarımsal hormonlar, kimyasal gübreler bilinçli kullanılmalı, mümkün olduğu kadar organik tarım desteklenmelidir.

Her türlü çevre düzenlemelerini tasarlama ekipleri kurulmalıdır. Çevresel faktörler görsel duyulara doğrudan etki etmektedir. İnsanoğlu çevresinin düzenli ve göze hoş gelen bir yapıda olmasını, bu düzenlemelerin sağlığını olumsuz etkilememesini ister. Bu nedenle çevresel düzenleme tasarılarına önem verilmelidir.

Çocuk ve gençlere yönelik çevre projeleri oluşturulmalı, eğitim ile çevreye duyarlı insanlar yetiştirilmelidir. Ağaçlandırma, çiçek eğitimi, serada eğitim gibi basit çalışmalar yapılabilir. Özellikle çevre gönüllüleri projeleri ile genç kesim doğaya duyarlı hale getirilmelidir.

Ya bizler kentlerimizin kirlenmesini ortadan kaldıracağız ya da kentlerimizin kirlenmesi bizleri. (Robert F. Kennedy)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!