Değerli dostlarım kıymetli okuyucularım Aydın iline gelince baş döndürücü olayları takip etmekte bazen zorlanıyorum.

Her köşe başında bir olay var. Her köşe başında haber var. Eğer halkın içinde olursanız, halka yakın olursanız onların dertlerini anlatmak onlar ile birlikte olmak çok güzel.

Şu an Aydın ilinde ve TÜRKİYE’DE MEMURUN işçinin çiftçinin emeklinin işi çok zor. Hayat pahalılığı almış başını gidiyor. 17 yıllık AK Parti iktidarı zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptı.

SN. ÖZLEM ÇERÇİOĞLU YİNE YAPTI YAPACAĞINI

Değerli okuyucularım geçen haftaki yazımda Sayın Özlem Çerçioğlu’nun rakibi yok, tek başına Aydın ilinde gündem yaratıyor ve Aydın linin derdine koşuyor halkın içinde halkın sevgilisi demiştim.

Hele yanındaki bürokratların bazıları meyhanelerde vakit geçireceklerine “Topuklu Efe”ye ayak uydurup proje geliştirip sunabilseler onun ortaya koyduğu projeleri dört elle sarılsalar Aydın ili inanın uçar.

İşte o zaman Aydın ilinde OTOPARK SORUNU KALMAZ, TRAFİK SORUNU KALMAZ.

Bu 8 aylık sürede KUŞADASI VE GERMENCİK BELEDİYE BAŞKANLARI Sayın Özlem Çerçioğlu’nun yüz akı olmuş durumdalar.

Kuşadası Belediye Başkanı Sn. Ömer Günel Halkın içinde, ticaret erbabının yanında, her günü bir mahallede, ayağında çizmeler koşturup duruyor kendisini kutlarım.

Germencik Belediye Başkanı incirin başkenti GERMENCİK ilinde tarım üreticilerinin sütünü yağını incirini daha fazla değerle satmaya uğraşıyor.

Bazı çevreler Sayın Fuat Öndeş’i elinde Germencik ürünlerini çantasına koymuş fuar fuar şehir şehir dolaşıp pazarlamacı gibi dolaşıyor deseler bile ben kendisini destekliyorum.

  

Mutlaka,

Nazilli, İncirliova, Söke, Didim ilçelerinin de üreticinin ürettiği malları pazara sunacak çalışmaları vardır bunu bekliyorum.

Sayın Özlem Çerçioğlu ile 10 yıl evvel konuşmalarımda hedefin ne dediğimde,

“Ben fakir fukaranın garip gurabanın, kadınınlarımızın ve çiftçinin yanında olacağım” demişti.

Ayağına giydiği çarığı ile önce EGE ET kurulmuş hayvancılığa muazzam destek vermiş köylü kadınlarını hayvancılığa soyundurmuştur.

Bunların otunu yemini temin etmiş üretilen süt için depolar yapmış Marketçi gibi EGE ET mağazalarında satmaya başlamıştır.

Çakırbeyli ve Selâtin başta olmak üzere diğer köylerde kurduğu halk pazarları ile üreticinin mallarının halka aracısız ulaşmasını sağlamıştır.

Bu aralar benim favori köy pazarım GERMENCİK/SELATİN köy pazarıdır. Burası Aydın ilinin yaylası. Köylüler harika, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’i her pazar orda görüyorum. Sanki Sayın Özlem Çerçioğlu’ndan talimat almış gibi köylü üreticililerin yanında kutlarım.

Ancak buradaki üreticiler, “Biz Fuat Başkanı görüyoruz, TOPUKLU EFE BİZİ HİÇ ZİYARET ETMEDİ” diyerek sitem ediyorlar. Kendisini davul zurna ile karşılayacaklarmış.

Çine’nin Mutaflar köyüne gidiyorum bütün kadınlar çiçekçilik ile uğraşıyor. Müthiş paralar kazanıyorlar. Bozdoğan Arapapıştı’ya Koçarlı’ya gidiyorum köylüye inanılmaz hareket gelmiş. Hepsi “Özlem Hanım” deyip başka şey demiyor.

Tek Şikâyetleri MAZOT, YEM, GÜBRE, PAMUK PİRİMLERİNİN ÖDENMEMESİ ve pahalılık.

Yoksa köylü her şeyi devlet yerine Sayın Topuklu Efe den bekliyor.

BUCA HALK EGE ET MAĞAZASI AÇILIŞI

EGE ET markasını Sayın Çerçioğlu, gecesini gündüzüne katarak oluşturdu. Kaybolan SAKIZ KOYUNU, KAYBOLAN KEÇİ IRKI, KAYBOLAN İNEK IRKI canlandırmış bunların etini sütünü hatta öyle ki ÖR-KOOP ürünlerini EGE ET MAGAZALARINDA satışını yaptırmış halkın çok büyük beğenisini sağlamıştır.

 

Artık zaman gelmişti…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı TUNÇ SOYER, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç destekleri ile BUCA’da mütevazı büyüklükteki mağazayı HALK EGE ET markası ile açtı.

Sayın Tunç Soyer, “Bu mağazaları İzmir ilinin her yerinde açılması için destek vereceğim. Bu bizim üreticimize köylümüze vereceğimiz en büyük destek olacaktır” dedi.

Mağaza içinde GERMENCİK İNYA markası rafları süslüyordu. İnanın Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’le çok gururlandım.

Değerli okuyucularım bu siyasi iktidar çiftçinin köylünün yanında maalesef değil et, hububat, ot vs ithal ederek günü geçiriyor.

Topuklu Efe ise 10 yılda yarattığı EGE ET markası ile köylüsüne çiftçisine gelir sağlıyor LAF DEĞİL HİZMET ÜRETİYOR.

Buca HALK EGE ET açılışında halkın reyonlara hücum edişini görmenizi isterdim. Teşekkürler Topuklu Efe, YİNE YAPACAĞINI YAPTIN.

Aydın Çiftçisi üreticisi olarak onlar adına seni kutluyorum.

JEOTERMAL FİRMALARIYLA DİYALOG ŞART

Değerli okuyucularım biz 68 kuşağı olarak bu ülkede çok acılar yaşadık maalesef soldan ve sağdan binlerce şehit verdik.

50 Yıl geçtikten sonra şimdi o zamanın SOLCU VE SAĞCI ileri gelen arkadaşlarla konuyu konuştuğumuzda her iki tarafta VATAN İÇİN mücadele ediyorduk ama birbirimizi düşman olarak görüyorduk.

GELELİM JEOTERMAL KONUSUNA

Geçen hafta GÜRİŞ –MOGAN Genel Müdürü Sn. Ali Karaduman ve MAREN ENERJİ Genel Müdürü Sn. Mehmet Şişman ile ayrı ayrı bir araya geldim. Kendileri ile konuyu uzun uzun konuştum.

Ayrıca Çevre İl Müdürlüğü Yetkilileri ile konuştum.

Bu konuşmaları kısa kısa yazacağım ama ileriki yazılarımda yazmaya devam edeceğim.

 MOGAN GÜRİŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ KARADUMAN

 Görüşmemizde Türkiye’nin en büyük milli enerji üreticisi biziz. Biz RÜZGÂR, GÜNEŞ ve JEOTERMAL üreticisi olarak milli enerji üretiyoruz.

 Ürettiğimiz enerji JEOTERMALDE Aydın bölgesinde firmalar içinde çevreye zarar vermiyoruz.

Ancak her sektörde iyi üretici kötü üretici vardır. Önümüzdeki günlerde ürettiğimiz kuyularımızdan her ay uluslararası AKREDİDE ŞİRKETLERDEN ENERJİ BAKANLIĞI VE ÇEVRE Bakanlığı olarak seçilen firmaların raporlarını halkımıza sunacağız. Esasen bu DEĞERLER HER GÜN BAKANLIK DATALARINDA SUNULUYOR dedi.

“Önümüzdeki günlerde gelen bu raporları her ay muntazaman size vereceğim. Ne zaman isterseniz sizinle www.aydinpost.com ben veya bizim Aydın yetkilimiz sizinle açık oturumda konuşabiliriz” dedi.

Biz MOGAN GÜRİŞ olarak her türlü araştırmaya hazırız. AMA BU KONUDA KONUŞANLAR İYİ İLE KÖTÜYÜ AYRIŞTIRMALARI GEREKİR. Biz ürettiğimiz enerjide temiz enerji üretiyoruz dediler.

MAREN ENERJİ

MAREN ENERJİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Şişman ile görüştüm.

Jeotermal ile ilgili söyledikleri çok doyurucu idi.

Ahmet Ağabey,

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Germencik İlçesinde Maren Maraş Elk. Ürt. San. ve San. A.Ş. bulunan JES tesislerinin kısa vadeli ve uzun vadeli hava kalite ölçümlerinin yapılması istenmiştir.

Maren olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Melbes sisteminden ilgili tesislerinde hava kalite ölçümü yapılması için müracaat bulunulmuştur.

Bakanlık sistemi “Avrupa Akreditasyon (EA) ve Uluslararası Laboratuar Akreditasyon Birliği (ILAC) ile karşılıklı tanınma antlaşması olan Türk Akreditasyon Kurumu” tarafından akreditasyonu olan ARTEK Müh. Çevre Ölçüm A.Ş. atanmıştır.

28.08.2019 tarihinde Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli gözetiminde Maren Maraş ait 3 ayrı alanda 6 adet JES bulunduğu bölgeye 12 ayrı noktadan tüm tesisleri kapsayacak şekilde NO(Azot Dioksit) , SO(Kükürt Dioksit), HS(Hidrojen Sülfür), NH(Amonyok) parametrelerinde Hava Kalite Ölçümü tüpleri tutanakla mühürlenerek takılmıştır.

Ölçümlere ara verilmeksizin 1 ay süre ile yapılıp süre sonunda ilk periyot tüpleri 27.09.2019 tarihinde Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli gözetiminde toplanıp analize gönderilip  1 ay süre ile ikinci periyot tüpleri tutanakla mühürlenerek asılmıştır.

 

27.10.2019 tarihinde Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli gözetiminde mühürlü tüpler toplanıp analize gönderilmiştir.

Analizlerde görüldüğü üzere sonuçlar yasal sınırların çok altında olduğu görülmektedir.

Yasal sınırlar ve analiz sonuçları aşağıdaki paylaşılmıştır.

Parametre

Kısa Vadeli Yasal Sınır

(ug/m)

Uzun Vadeli

Yasal Sınır

(ug/m)

Kısa Vadeli En Yüksek Sonuç(ug/m)

Uzun Vadeli En Yüksek Sonuç(ug/m)

NOazotdioksit

40

-

17,64

11,78

SOKükürt Dioksit

-

60

22,33

10,01

HS Hidrojen sülfür

20

-

0,248

0,133

NHAmonyak

YOK

YOK

0,0239

0,0178

Türkiye sınırları içerinde jeotermal elektrik santrali olarak toplam 1526,27 MW kurulu güce sahiptir.

  Aydın Bölgesinde Türkiye’de bulunan JES’lerin yaklaşık olarak %52’si olan 29 adet santral ve 784,78 MW kurulu güce sahip jeotermal elektrik santrali bulunmaktadır. 

  Aydın İli içerisindeki santrallerden yıllık olarak yaklaşık olarak 5 Milyar 200 Milyon kWh elektrik üretilmektedir.

   Bu analizler artık Aydın ilindeki laboratuvarlar da yapılmıyor MELBES sisteminden laboratuvarlar bakanlık tarafından seçiliyor.

  Bundan sonra her jeotermal üreticisi bu değerleri Bakanlık emri ile yaptırması gerekir.

Buradan şunu söyleyeyim biz temiz enerji üretiyoruz. Ne zaman istenir ise her şartta DİYALOG kurmaya da hazırız.

   ANCAK,

İçimizde kötü enerji üretenler var ise onları da kurulacak DİYALOG ile konuşmaya hazırız. Biz devletin bize gösterdiği sahalarda üretim yapmak için o sahalara inanın büyük paralar ödüyoruz.

  Mesela Forum etrafındaki saha için 75 milyon dolar para ödedik ama enerji çıkaramıyoruz o zaman devlet bu paramızı geri versin diyor.

 Şimdi size önemli bir not sunacağım…

 Son Dönemde Sayın Tayyip Erdoğan TERMİK SANTRALLARIN naca filtresinden ötürü yılbaşından itibaren TERMİK SANTRALLARIN FAALİYETİNİ durduruyor.

   Açık ne biliyor musunuz %30 milli enerji devre dışı kalıyor.

  Bunun yerine yabancı petrol şirketleri ve SOCAR devreye girip doğal gaz çevrim santraları %30 enerji üretimini yapacaklar. MİLYARLARCA DOLAR PARA BU PETROL ŞİRKETLERİNE gidecek. Acaba çevre aktivistleri bunu için bir şey söyleyecekler mi?

  Şimdi buradan soruyorum:

Birinci sualim devlete niye baca filtrelerini zamanında taktırmadınız?

İkinci sualim, tüm çevrecilere JEOTERMALE karşısınız anladım TERMİK SANTRELE karşısınız onu da anladım. Bunun için yürüyüşler yapıyorsunuz onu da anladım.

Peki Büyük Menderes nehri, bu kadar pis akarken niye orada bir bayrak sallamıyorsunuz?

Sayın Özlem Çerçioğlu, Efeler merkez büyük arıtma tesisini yapmak istiyor ama arazi bir türlü verilmiyor.

Sonuçta Aydın ili b*k kokuyor. Oraları çevre aktivistleri için önemli değil mi?

   Jeotermal konusuna devam edeceğim ileri ki yazılarımda. Burada eksik kalan hava için raporlar var ama TOPRAK İÇİN yok onu da DİYALOG ile çözeceğiz.

  Diğer jeotermal firmalarından da MAREN RAPORU GİBİ RAPOR DOSYASI BEKLİYORUM MOGAN ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA VERECEK.

  CHP Belediyelerin kötü üretici jeotermale karşı çıktıklarını anlıyorum ama bazı belediyeler sırf ucuz milli enerji üretimin önünü tıkayarak, SOCAR GİBİ YABANCI PETROL ŞİRKETLERİNE HİZMET ETMEMELERİNİ DİLERİM YOKSA ART NİYET ARARIM.

Bunları da DİYALOG ile yazacağım.

DEVLET JEOTERMALDEN ALDIĞI PARANIN %1’İNİ AYDIN İLİNE ÖDEMİYOR NİYE?

5686 no.lu Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Minarelli Sular Kanunun Uygulama Yönetmeliği Madde 20 (1) bendi gereğince;

“Jeotermal kaynakların konut, iş yeri, balıkçılık, sera, kaplıca, termal kür merkezi gibi, ısıtma ve diğer amaçlı doğrudan kullanıldığı alanlar ve/veya dolaylı olarak yararlanıldığı elektrik enerjisi üretimi, kuru buz, mineral tuz eldesi, kurutma, soğutma gibi durumlarda ruhsat sahibinin ve/veya sözleşmeler yoluyla kaynağı kullanan gerçek ve tüzel kişilere ait işletme ve tesislerin kaynaklarla ilgili bir önceki yılın gayrisafi hasılat bilançosunun mart ayı sonuna kadar idareye verilmesi zorunludur.

İdareye bildirilen gayrisafi hasılatın %1’i tutarında idare payı alınır. Bu pay, her yıl Haziran ayı sonuna kadar İdareye ödenir.

Tahsil edilen tutarın beşte biri, kaynağın sınırları içinde bulunduğu belediye veya ilgili köy tüzel kişiliğine bir ay içinde İdare tarafından ödenir.

Doğal mineralli sular ile Kanuna tabi gazların da doğrudan ve/veya dolaylı olarak kullanıldığı tesislerden elde edilen gayrisafi hâsılatın %1’i tutarında idare payı alınır” hükmü yer almaktadır.

 

PEKİ BU PAY YILLARDAN BERİ İDAREYE BELEDİYELERE NİYE ÖDENMİYOR? BİR BİLEN VAR MI?

*

Değerli okuyucularım yeni yılınızı en içten duygularla kutlarım…