Kasım ayı içerisinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Aydın’ı ziyaret etti.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ağırladı. Aydın’ın önemli yerlerini gezdirdi.

Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’in kaderini ve çehresini değiştiren çok önemli bir kişilik. İleri görüşlülüğü, çağdaş bakışı, kültürel altyapısıyla Eskişehir’i her yönüyle Avrupa kenti haline getiren bir Belediye Başkanı.

Önce kısaca Yılmaz Büyükerşen’i tanıyalım kısaca.

Yılmaz Büyükerşen, 1962 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin ilk mezunlarından biri. Öğrencilik yıllarında çeşitli gazetelerde muhabirlik yaptı, arkadaşlarıyla birlikte kan bankasına kan satarak oda tiyatrosunu kurdu, mezun olduktan sonra Maliye bölümünde asistan oldu.1966 yılında doktor, 1968 yılında doçent unvanını aldı. Aynı yıl akademi başkan yardımcılığına getirildi ve 1973 yılında da profesör oldu. 1976 ve 1980 yıllarında akademinin başkanı seçildi.

İleri görüşlülüğüyle Ankara’daki TRT yayınlarının İstanbul’dan sonra ikinci şehir olarak Eskişehir’den izlenmesi için Akademi TV verici istasyonunu, siyah-beyaz eğitim stüdyolarını ve Türkiye’deki ilk renkli TV sistemini kurdu.

Bugün bildiğimiz Açıköğretim televizyonu da işte böyle ilk adımlarını attı. 1971 yılında iletişim teknolojilerinin eğitimde kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüten Yılmaz Büyükerşen, uzaktan eğitimin temellerinin atılmasını sağladı. 1973 yılında hazırladığı ‘Türkiye İçin Açıköğretim Modeli’ projesi ülke çapında ve Batı Avrupa’nın altı ülkesi ile Kıbrıs’taki Türkler için uygulamaya konuldu.

1982 ve 1987 yıllarında Cumhurbaşkanı tarafından Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne atandı, bunun yanı sıra Radyo Televizyon Yüksek Kurulu’nun dönem başkanlığını yürüttü.

1992 yılında rektörlük için en yüksek oyu aldı ancak YÖK kanununa eklenen ‘iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz’ hükmü nedeniyle görevine son verildi. Akademideki başkanlığı ile rektörlüğü arasında pek çok eğitim kurumunun kurulmasına önayak oldu, Anadolu Üniversitesi’ni içinden başka üniversiteler çıkacak kadar büyüttü, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın yönetim kurulu başkanlığını yaptı, eğitim parklarının kuruluş çalışmalarını sürdürdü.

1999 yılında hem kendisinin hem de Eskişehir’in kaderini değiştirecek o adımı atarak siyasete girdi, oyların yüzde 44’ünü alarak Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2004, 2009 ve 2014’teki seçimlerde yeniden başkan seçildi, her seferinde oy oranını artırmayı başardı.

Eskişehir’e bambaşka bir çehre kazandıran ve şehrin imajını uluslararası anlamda yükselten Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, diğer kentlere örnek niteliğinde pek çok projeye imzasını attı. Gelin bunlara madde madde bakalım…

Porsuk Çayı’nın çevre düzenlemesi ve temizlenmesiyle birlikte kokudan durulamayan şehir merkezi ferahladı.

Taşıt ve yayaların kullandığı köprüler yenilendi, pek çok yol yayalaştırıldı, gürültü ve çevre kirliliği önlendi. Her ne kadar eleştirilse de taşıtlara kapanan yollarla Eskişehir nefes aldı, öyle ki sakin şehirler sıralamasında üst sıralara çıktı.

Şehrin birçok bölgesinde yüzlerce dönüme yayılan dev parklar yaptırdı, bozkırın ortasına bir cennet inşa ettirdi, kültür ve sanatı ön plana alarak şehrin güzelleşmesine katkıda bulundu.

Türkiye’nin denize kıyısı olmayan bozkır şehrinde plaj kurdu, gereksiz para harcadığı iddia edilen parklarla bilime, sanata ve kültüre hizmet etti. Heykelleriyle şehrin çehresini değiştirdi. Balmumu Heykel Müzesi Eskişehir’e giden herkesin ziyaret ettiği bir mekân.

Senfoni Orkestrası, Şehir Tiyatroları, sanat ve kongre merkezleri tarihi yapılara yönelik koruma ve yaşatma projeleri, arıtma tesisleri, bilim deney merkezi, uzay evi ve diğerleri…

Sonuç olarak, turistik anlamda Eskişehir’i bambaşka bir noktaya taşıdı; şehre yepyeni bir imaj kazandırarak, cazibe merkezi haline getirdi.

Şimdi gelelim Yılmaz Büyükerşen’in Aydın ziyaretine.

22.11.2019 günü Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le Koçarlı'nın Çakırbeyli Mahallesi'ni ziyaret etti. Başkan Büyükerşen, Çakırbeyli'de Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Merhum Adnan Menderes Anı Köşesi ve Çok Amaçlı Salonu'na kendi elinden çıkan balmumu Adnan Menderes heykelini de armağan etti.

Başkan Büyükerşen'i misafir etmekten çok mutlu olduğunu söyleyen Başkan Çerçioğlu, Çakırbeyli Köy Pazarı hakkında da bilgi verdi. Pazarla yüzlerce kadına istihdam sağlandığını anlatan Başkan Çerçioğlu, köy pazarları projesini daha da geliştireceklerini söyledi.

Özlem Çerçioğlu’nun Yılmaz Büyükerşen’e zaten yüzyıllardır kurulan Çakırbeyli köy pazarında ne gösterdi merak ediyorum.

Özlem Çerçioğlu, Yılmaz Büyükerşen’i Aydın’da daha başka nerelere götürdüğü konusunda bilgi paylaşılmadı.

Hadi hep beraber düşünelim. Özlem Çerçioğlu 2009 yılından beri (yani on yıldan bu yana) Aydın’da Belediye Başkanlığı yaptığı sırada, Yılmaz Büyükerşen’e gösterebileceği hangi eserleri veya projeleri oluşturdu?

Porsuk nehrini turistik yaşam alanı haline getiren Yılmaz Büyükerşen’e Tabakhane Çayını mı gösterecekti?

Türkiye’nin denize kıyısı olmayan bozkır şehrinde plaj kuran Yılmaz Büyükerşen’e çevre kirliliği nedeniyle balıkların öldüğü Menderes nehrini mi gösterecekti?

Özlem Çerçioğlu, Eskişehir’de şehir tiyatrosu ve operasında sürekli oyun sergileyen, her yıl “Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festival”i düzenleyen Yılmaz Büyükerşen’e 10 yıldan bu yana Aydın’da bir tek tiyatro ve sinema salonu dahi açmadığını nasıl söyleyebilirdi?

9. Ulusal Eskişehir Opera ve Bale günlerinden bir fotoğraf.

Özlem Çerçioğlu, Eskişehir’de “Kitap Fuarı” düzenleyerek birçok edebi etkinlik düzenleyen Yılmaz Büyükerşen’e on yıldan bu yana Aydın’a bir fuar alanı ve kongre merkezi yapamadığını söyleyebildi mi?

Keşke Aydın’da da Eskişehir’de olduğu gibi balmumu heykel müzesi olsaydı da gelen konuklarımızı götürebilseydik.

Velhasıl Özlem Çerçioğlu, Yılmaz Büyükerşen’i Aydın’da götüre götüre Çakırbeyli köy pazarına götürdü (götürebildi). Elbette götürebileceği bir eseri olsaydı oraya da götürürdü. Aydın’ın hala büyük bir köy olarak kalmasında en büyük sorumluluk, 10 yıldan beri Belediye Başkanlığı görevinde olan Özlem Çerçioğlu’nundur.

Yılmaz Büyükerşen, Aydın’ın haline herhalde acıdı ki kendi elleriyle yaptığı Adnan Menderes’in balmumu heykelini hediye olarak getirdi. Kendisine bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum.

Yalnız merak ettiğim bir şey var.

Özlem Çerçioğlu, Yılmaz Büyükerşen’i Aydın’da gezdirirken ne hissetti? Huzurlu muydu?