Seçim sürecinde son altı gün.  Aydın Büyükşehir Belediyesi için adaylar bütün güçleriyle meydanlarda, halkın içinde çalışıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesinde tartışmasız iki aday öne çıkıyor. Özlem Çerçioğlu ve Mustafa Savaş.

2014 yerel seçimlerinden çok farklı dengeler hakim. İttifaklar süreci, partilerin aday belirlemedeki tavırları, Türkiye genelinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler dengeleri, halkın yaklaşımını belirleyecek.

Bugün, Aydın için Özlem Çerçioğlu ve Mustafa Savaş’ın durumunu değerlendireceğim.

 

1)Jeotermal elektrik santralleri ve Aydın’a olumsuz etkileri

Aydın halkının birinci sıradaki gündemi, jeotermal elektrik santralleri ve havaya, toprağa, sulara ve insan sağlığına etkileri.

Özlem Çerçioğlu, JES’lerin Aydına verdiği zararlarla ilgili olarak Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak iyi bir sınav vermedi. Kanundan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmedi, görev süresi boyunca bu konuda hiçbir şey yapmadı. 2016 yılında üç tane seyyar laboratuvar kurarak çevre kirliliğini her yönüyle araştıracağı konusunda söz veren Çerçioğlu, bu sözünü tutmadı. Jeotermalin “J” sini bile ağzına alamadı. Birde üstüne ABB adına Sultanhisar’da bir jeotermal elektrik santrali kurmak için ilk adımı attı. Son dönemde gündeme gelen Germencik’te faaliyette olan birçok jeotermal elektrik santralinin ruhsatsız olduğu iddiası ile ilgili olarak en ufak bir açıklamada bulunmadı. Belki de en ilginci jeotermal elektrik santralleri Aydına açıkça zarar veriyor bile diyemedi. Kızılcaköy’e gittiğinde sadece halkın tepkisine yönelik olarak JES’lerle ilgili söylediği birkaç göstermelik söylem dışında bir şey duyamadık.

Özlem Çerçioğlu JES’lerle ilgili tavrını net olarak koyamadı. JES’ler Aydını yok ederken, Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak Sultanhisara neden JES kuracağını açıklayamadı. Özlem Çerçioğlu’nun JES’lerle ilgili çelişkili beyanları çelişkilidir ve inandırıcılıktan yoksundur.

Gelelim Mustafa Savaş cephesine. JES’lerin Aydına verdiği zararların birinci ve asli sorumlusu AKP iktidarı ve onun enerji politikalarıdır. Bugüne kadar, AKP milletvekilleri, bakanları, atadığı Aydın valileri, ilgili bürokratları JES’lerin Aydına herhangi bir zararının olduğunu kabul etmediler. Bu konuda iddiaları külliyen reddettiler. Mustafa Savaş da, 2019 seçim sürecinden önce, milletvekili iken bu iddiaları tamamen reddetmişti. 8.Mart 2019 günü Aydınpost ekranlarından canlı olarak yayınlanan bir açık oturumda, çok ilginç bir şekilde ilk kez JES’lerin Aydın’a zarar verdiğini, bunun kesinlikle önlenmesi gerektiğini ifade etti. Açıkçası bu bir ilkti. Tarihe bir not düşme adına bu yayın çok önemlidir.

AKP iktidarında oluşturulan enerji politikaları ve denetimsiz uygulamalarla Aydına o kadar büyük zararlar verildi ki, sadece JES’lerin Aydına verdiği zararları kabul eden birkaç söylem inandırıcı gelmedi. ABB Başkanlığı sürecinde Mustafa Savaş’ın önündeki en büyük engel JES’lerdir. Çözüm önerilerinin somut şekilde, ete kemiğe büründürülmeden, yüzeysel seçim vaadleri şeklinde ileri sürülmesi asla Aydın halkını ikna etmeyecektir. JES’ler tarafından Aydının zehirlenmesinin vebali büyüktür.

Germencik’te faaliyette olan birçok JES’in ruhsatsız olduğu iddiası hakkında Mustafa Savaş herhangi bir açıklama yapmadı.

Mustafa Savaş’ın JES’lerle ilgili beyanları inandırıcılıktan yoksundur. Önerileri ve tespitleri ete kemiğe bürünerek somutlaşmadan bir anlam ifade etmeyecektir.

 

2)Aydın’daki alt yapı eksiklikleri

Aydın ciddi anlamda alt yapı eksiklikleri olan bir şehir. İlhami Ortekin’in belediye başkanlığı döneminden bu yana alt yapı olarak Aydın’a çok az şey yapıldı.

Özlem Çerçioğlu’nun ABB Başkanlığı döneminde, Aydın’a sorunlu bir battı çıktı ve bir kısım yol yapımı dışında alt yapı hizmeti olarak elle tutulur bir şey yapmadı.

Özlem Çerçioğlu 17.03.2019 tarihinde yaptığı basın toplantısı ile Efeler'e 5 yılda 380 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi. Aydın'a sayısız yatırım kazandırdıklarını dile getiren Çerçioğlu, "Bizim peteklerimiz, Aydın halkına yaptığımız hizmetlerle dolu. Peki onlar ne yaptı? Hiçbir şey…” diyerek kendi yaptıklarından öte AKP iktidarının yapamadıklarını anlattı. Maalesef Aydın, Efeler ilçesi yapıldığı iddia edilen 380 milyon liralık yatırımın 3 milyonluk kısmını bile hissedemedi. İlhami Ortekin döneminde yapılan altyapı çalışmaları dışında elle tutulur bir şey göremedi Efeler ilçesi.

Mustafa Savaş, projelerinde ve söylemlerinde Aydında alt yapı çalışmaları yapacağını ifade etti. 24.01.2019 tarihinde yaptığı açıklamada , alt yapı ve kanalizasyonu bulunmayan mahallelerin alt yapı çalışmalarının yapılacağı ifade etti.

 

3)Trafik, otopark ve çarpık kentleşmeden kaynaklanan sorunlar

Altyapı eksiklikleri ve çarpık kentleşme sonucunda Aydın’da ciddi bir trafik ve otopark sorunu yaşanmaktadır.

Özlem Çerçioğlu, ABB Başkanlığı döneminde trafik sorunu ile ilgili olarak çözüm üretilememiş ve bu konuda hiçbir adım atılamamıştır. Aydın’da trafik her geçen gün büyüyen bir sorundur. Aydın, trafik sorunlarıyla dört yıl önceki Aydındır. Otopark sorunu ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır.

Mustafa Savaş, projelerinde ve söylemlerinde Aydında alt yapı çalışmaları yapacağını ifade etti. Fakat bu konuda yapacaklarını somutlaştırmadığını düşünüyorum.

 

4)Kültür sanat alanındaki eksiklikler

Kültür ve sanat açısından Aydın maalesef büyük şehir olamadı. Bu konuda en büyük görevin düştüğü ABB yerel birkaç organizasyon dışında bir şey yapmadı. Yapılan etkinliklerde popüler sanatçıların katıldığı, ulusal bayramlarda gerçekleştirilen açık hava konserleri ile sınırlı kaldı. Aydın, edebiyat, resim, müzik, sinema, fotoğraf ve diğer sanat dallarında yapılacak etkinliklere hasrettir.

Özlem Çerçioğlu, ABB Başkanlığı döneminde kültür sanat ile ilgili ulusal düzeyde hiçbir organizasyon gerçekleştirilmemiştir. Yerel anlamda, Aydın halkının kültür sanat ihtiyacı karşılanamamıştır. Aydın Tekstil alanı ile ilgili olarak dört yıl temel atıldı. Aydın kültür ve sanat etkinliklerine hasretken neden Aydın Tekstil alanında dört yılda birşey yapılmadığını anlamak gerçekten zor.

Mustafa Savaş, projelerinde ve söylemlerinde kültür sanat ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım.

 

5)Aydın’da spor alanındaki etkinlikler

Özlem Çerçioğlu’nun, ABB Başkanlığı döneminde Aydınspor’u tesislerden çıkarma kararının ardından Aydın’da futbolun ve Aydınspor’un hali içler acısı. ABB tarafından, Voleybol Bayanlar Ligindeki takımın desteklenmesi son derece olumlu bir gelişme. Hem voleybolun sevilmesi ve halka yayılması hem de Aydın’ın tanıtılması adına çok önemli. Fakat bu şekilde dışarıdan bir takımın satın alınarak sadece ABB forması giydirilmesi ile Aydın sporcusundan bir kişinin bile yer almadığı bir organizasyonun Aydın sporuna katkısı ne olacaktır.

Özlem Çerçioğlu voleybola verdiği desteğin 1/3’nü Aydında faaliyette olan ve Aydınlı gençlere sporu sevdiren yerel bir klüp Efespor Basketbol takımını desteklemiş olsaydı çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilirdi.

Mustafa Savaş, 01.03.2019 tarihinde gerçekleştirilen Aydınspor 1923 Dayanışma Gecesinde yaptığı açıklama ile "Aydınspor 1923'ü kendi kendine yeten bir kulüp yapacağız, bir de kulübümüze yakışan bir stadyum gerekiyor. Spor Bakanımız'dan bunun sözünü aldım. Mevcut stadın olduğu yeri 'Millet Bahçesi' yapıyoruz. Aynı zamanda şehir dışına da çok güzel 20 bin kişilik bir stadyum yapacağız. 50 bin kişilik değil, 20 bin kişilik stadyum yapıyoruz. Çünkü biz yapamayacağımız bir vaat vermiyoruz. Güzel, estetik bir stadyumun yanında 5 bin kişilik spor salonu, amatör spor kulüplerimiz için de maç ve antrenmanları için sahalar ve atletizm pisti yapacağız" dedi.

 

 

6)Yeşil alanlar ve ağaçlandırma

Özlem Çerçioğlu’nun en çok eleştirileceği konulardan biri de Aydının yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılması. Aydın, JES’lerin verdiği çevre kirliliği ile birlikte, yeterli düzeyde ağaçlandırma yapılmaması nedeniyle çoraklaşmıştır. Bu konuda yeni döneme ilişkin projelerinde de farklı bir bilgi yer almadı.

Mustafa Savaş, projelerinde ve söylemlerinde yeşil alanlar ve ağaçlandırma ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım.

 

7)Sulama havzalarının ve su kaynaklarının korunması

Aydın için en büyük tehlikenin çevre kirliliği olduğunu yukarıda açıkladık. Bu anlamda en büyük kirlilikte su havzalarında ve su kaynaklarında yaşanmaktadır. Özelliklede Menderes havzası can çekişmektedir. Belediyelerin bu konuda gerekli önlemi almamaları, denetimleri gerçekleştirmemeleri ve alt yapı çalışmalarını ve arıtmaları tamamlamamaları büyük sorun oluşturmaktadır.

Özlem Çerçioğlu’nun, ABB Başkanlığı döneminde Menderes Havzasının ve sulama alanlarının korunmasına ilişkin hiçbir araştırma, inceleme ve koruma çalışması yapılmadı.

Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen araştırma ile  Germencik Alangüllü yöresindeki yeraltı sularında ve sulama sularında normal olması gereken değerlerden, 4-5 kat fazla Bor tespit edilmiş durumda. Fakat bu rapor kamuoyuna açıklanmıyor. Büyükşehir Belediyelerinin o yörenin sulama havzalarını ve su kaynaklarını koruma görevi bulunmaktadır. Keşke Özlem Çerçioğlu sulama havzalarını koruma adına bir araştırma yaptırabilseydi.

Mustafa Savaş, Menderes kirliliğinin önlenmesi gerektiğini ifade etse de, bu konuda sistematik bir çalışmasına ve projesine rastlamadım.

 

Sonuç olarak, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Özlem Çerçioğlu ve Mustafa Savaş tahterevallinin iki yanında ve hangi tarafın ağır basacağını ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanını Aydın halkı belirleyecek.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!