Aydın BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu CHP Gençlik Kolu kongresinde 2024 seçimlerinde tekrar aday olacağını açıkladı.

Geçmişte en az seçimlere iki yıl kala Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına alışık olduğumuz adaylık konusunda Özlem Çerçioğlu elini daha da çabuk tuttu ve seçime üç buçuk yıl varken bu kez kendisi açıkladı.

2014 seçimlerindeki adaylık açıklamasını bu günkü hizmet binası açılışı için Aydın’a gelen Kemal Kılıçdaroğlu seçimlere 22 ay kala yapmıştı.(20,06 2012)

31 Mart öncesinde yine Kemal Kılıçdaroğlu 19 ay öncesinden ilan etmiş BŞB’nin düzenlediği muhtarlar toplantısına katılmak üzere geldiğinde Kuşadası’nda “Özlem Çerçioğlu BŞB adayımız” demişti.(20.10.2017)

Bu defaki açıklamayı Genel Başkansız Özlem Çerçioğlu’nun tek başına yapması akılları karıştırdı ve bu konudaki aceleciliği şüpheler uyandırdı.

Nedir bu telaş sorusuna verilen yanıtları parti içi ve dışı olmak üzere iki ana başlık altında toplamak mümkündür.

Bazılarına göre Özlem Çerçioğlu 2024’te parti içinden rakipler çıkacağı endişesiyle vakit varken adaylık düşünenlere sahayı kapattı.

Yoksa 2024’de CHP Aydın’da aday değişikliğine gidebilirdi. Ancak yine bu ihtimal yok değil fakat bu saatten sonra verilecek her türlü karar  Özlem Çerçioğlu ile uzlaşarak verilir.

Bu açıdan bakıldığında Özlem Çerçioğlu’nun açıklaması olası parti içi rakiplerinin önünü kesmeye, muhaliflerin sesini kısmaya yönelik yapılmış erken bir çıkıştır.

Dış etken hakkında da Cumhur İttifakının adayını belirleme konusunda bir kamuoyu baskısı yaratmak ve böylece ilerleyen süreçte icraatları hakkında eleştiri yönelteceklere rakibi üzerinden yanıt vererek hem gündemi belirlemede hem de rakibi yıpratarak avantaj sağlamada bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor.

Ama unutulmaması gereken husus Özlem Çerçioğlu’nun açıklamasının öncekilerden farklı, adaylık değil aday adaylığı özelliği taşıdığı gerçeğidir.   

Bunun anlamı Genel Merkezin 2024 seçimleri arifesi oluşacak ortam ve anket verilerine bakarak Aydın BŞB’de aday değişikliğine gidebileceği ihtimalini içinde barındırmasıdır.

Ayrıca partililerin söylediğine bakılırsa bu şüpheyi haklı kılacak Özlem Çerçioğlu dışında taliplileri de vardır.

İlk başta gelen de Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay…

Bu kesime göre Fatih Atay seçildiği günden bu yana hal ve hareketleriyle parti tabanında uyandırdığı algı büyükşehre aday olduğu yöndedir.

Yeri gelmişken olası bir gelişmeden de söz edelim.

Üzerinde yapılan çalışmalarda belirli bir noktaya gelinen büyükşehir yasası hakkındaki değişiklik tasarısında yer aldığı şekliyle madde yasalaşacak olursa 2024’de Efeler belediyesi için seçim yapılmayacaktır.(Muharrem Sarıkaya Haber Türk 27Ağustos 2020)

Çünkü yasa nüfusu 500 binin altında kalan merkez ilçe belediyelerini sonlandırıyor ve bu belediyeleri bir müdürlükle BŞB’ye bağlıyor.

Ayrıca Fatih Atay büyükşehre adaylıkta yalnız değil CHP’de adından söz edilen güçlü iki önemli eski milletvekili de var.

Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar ve Osman Aydın…

İki eski milletvekilinin de özelliği tıpkı Özlem Çerçioğlu gibi yeni CHP formatına uygun, her kesimden Aydın seçmeninde karşılığı olan simalar olmalarıdır.

Nasıl ki, bir kısım merkez sağ seçmen Özlem Çerçioğlu’na eski bir Adalet Partili olan babasının hatırına oy veriyorsa Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar’a da aynı kesim adını taşıyan üniversitenin hem eski rektörü hem de öğretim üyesi olmasıyla Süleyman Demirel’in bir emaneti gözüyle bakıyor ve oy veriyor.

Bu kesime göre onun 2018’de listede olmaması CHP’ye bir milletvekili eksik çıkarmasına mal oldu.

Osman Aydın ise Çine Belediye Başkanlığında uyguladığı merkez sağa yönelik ılımlı tavırlarıyla CHP’nin Aydın’da birinci parti olmasında önemli katkısı olan bir siyasetçidir.

O bakımdan bu gelişmelerden Özlem Çerçioğlu panikledi ve seçimlere daha üç buçuk yıl varken adaylık açıklamasında bulundu görüşünde olanlar bu tezlerinde pek de haksız sayılmazlar.

Bütün bu anlatılanlardan çıkan sonuç Özlem Çerçioğlu’nun bu çıkışının partisi CHP’nin içine yönelik bir hamlesi olduğudur.

Bu şekildeki bir değerlendirme olayın dış boyutunu inkâr anlamına gelmiyor.

Özlem Çerçioğlu parti içi olası gelişmeleri hesaba katarak geleceğini tesadüflere bırakmak istemezken diğer yandan Cumhur ittifakından rakibinin sahne almasını istiyor ki, seçim havası tam girilsin.

Sonuçta yaklaşık üç buçuk yıl sürecek bu seçim polemiğinden gerek Cumhur İttifakı gerek Millet İttifakı partileri ve siyasi aktörler kazançlı çıkabilir.

Ama en basitinden Efeler, Nazilli, Kuşadası, Söke, Didim gibi kent merkezlerinde gittikçe daha karmaşık hale gelen trafik sorunu ve gittikçe çözümü zorlaşan oto park ve diğer acil sorunlar yerine seçim gündemiyle oyalanacağımız için siyasetçinin bir kazanan milletin de bir kaybeden olması kaçınılmazdır.

Başka bir deyişle beklendiği gibi meydana bir de Hacivat çıkarsa bu süreyi vatandaş gölge oyunu izleyerek eli hamur, karnı aç tamamlamış olacaktır.

İşte asıl o zaman bütün Aydın’a geçmiş olsun, demek gerekiyor.