27.11.2020 Cuma günü akşamüzeri Aydın Büyükşehir Belediyesinden bir SMS geldi.

Gelen kısa mesajda ne diyordu?

İlimizde Covid-19vakalarının tehlikeli oranda arttığı belirtilerek, evden çıkılmaması gerektiği, zorunlu olarak dışarı çıkıldığında önlemlere uyulması gerektiği belirtiliyor.

Birde “Biz hep yanınızdayız” diyor.

Gerçekten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu korona virüsü salgını nedeniyle neler yaptı?

06.11.2020 günü Habertürk’te yayınlanan “Büyükşehir’in korona virüs önlemleri devam ediyor” başlıklı haberle yapılanlar anlatılmış[1].

ABB’nin aldığı korona virüs önlemleri;

Aydın'ın bütün ilçelerinde aralıksız olarak gece gündüz dezenfeksiyon işlemi gerçekleştiriliyor.

Halka, esnaflar başta olmak üzere hijyen kitleri dağıtılıyor.

İl genelinde talepte bulunan tüm kamu kurumları düzenli olarak dezenfekte ediliyor.

Dezenfeksiyon istasyonlarında da kamuya hizmet veren araçlar başta olmak üzere gelen tüm araçlar dezenfekte ediliyor.

Gezici hijyen ekipleri de dükkânlarda dezenfeksiyon işlemi yapıyor.

Peki, Özlem Çerçioğlu bu süreçle ilgili ne dedi?

"Salgına karşı önlemler almaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızdan da bu süreçte duyarlılık göstererek maske kullanmalarını, sosyal mesafeye ve kişisel hijyenlerine dikkat etmelerini önemle istiyoruz" dedi.

Özlem Çerçioğlu bu süreçte korona virüs salgını ile ilgili neleri yapmadı?

Veya soruyu şöyle de sorabiliriz.

Özlem Çerçioğlu bu süreçte korona virüs salgını ile ilgili neleri yapabilirdi?

1-26.11.2020 tarihi itibariyle Aydında korona virüs salgınında yüzde ellinin üzerinde artış yaşandı.

Hayat Eve Sığar uygulamasında Efeler ilçesinde 11 Kasım 2020 tarihindeki yoğunluk haritasındaki sarı ve yeşil alanların, 26 Kasım 2020 tarihi itibariyle kırmızıya dönüşmesi vaka artışlarını gözler önüne serdi.

11.Kasım ile 26 Kasım tarihleri arasında ne oldu da korona virüs vakalarında yüzde ellinin üzerinde artış oldu ve her taraf kırmızıya boyandı?

Korona virüs vakalarındaki bu artış nedeniyle Özlem Çerçioğlu ne yaptı?

Şimdi hemen bazı okurlarımız “Bu sadece Özlem Çerçioğlu’nun görevi mi?” diyecekler.

Bu sorun ile mücadele etmek başta devlet olmak üzere, bütün kamu kurumlarını görevidir. O nedenle Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla Sayın Özlem Çerçioğlu’nu da doğrudan ilgilendirmektedir.

ABB bünyesinde bir Bilim Kurulu oluşturuldu mu? Bilim insanlarından oluşacak bir heyet ile Aydında alınan önlemlerin yeterliliği ve başka ne gibi önlemlerin alınabileceği tartışıldı mı?

Bunun örneği başka ilde yapıldı mı? Evet yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde İBB Bilim Danışma Kurulu oluşturuldu. Covid-19 Pandemisi ile ilgili İstanbul ve Türkiye ölçeğinde çalışmalar yapıyor ve bunu rapor halinde açıklıyor. Son rapor Ekim 2020 de yayınlandı. Merak eden okurlarımız linkten okuyabilir [2].

Biz Aydın da yaşayan insanlar olarak, korona virüs vakalarındaki bu artışın nedenini, önlemlerin yeterli olup olmadığını, başka önlemler alınıp alınamayacağını merak ediyoruz.

2-Aydın’da yaşanan korona virüsten ölüm sayıları nedir? Pandeminin ilan edildiği tarihten sonra bu veriler ne idi?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 14 Kasım 2020 günü Mezarlıklar Daire Başkanlığı'na sağlık kurumlarından “bulaşıcı hastalık” kodu ile her gün gönderilen vefat sayısının, Türkiye için açıklanan vefat sayısının en az 50 kat kadar fazlası olduğunu açıklamıştı. Ve daha sonrasında da Ekrem İmamoğlu her gün bulaşıcı hastalıktan ölüm sayılarını açıkladı.

Özlem Çerçioğlu Aydın’da yaşanan bulaşıcı hastalıktan ölüm sayılarını neden açıklamıyor?

3-Korona virüs nedeniyle birçok işyeri kapandı ve insanlar büyük ekonomik sıkıntı yaşıyor. Aydında yaşayan insanların bu sıkıntılarını çözmek için Özlem Çerçioğlu ne yapmayı düşünüyor?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın kırsal kalkınmayı ve tarımsal ekonomiyi desteklemek amacıyla tarım arazilerinin değerlendirilmesi yönündeki talimatı sonrası Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi'nde 250 dönüm alanda sebze, 500 dönüm alanda ise patates ekimine başlandı.

Ekimi yapılan ürünler hasat zamanı toplanarak ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz dağıtılacak. Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Fazıl Köremezli, sözleşmeli üreticilerden alınacak ürünler ile boş ve atıl durumda olan tarım arazilerini değerlendirerek ekim yapmayı sürdüreceklerini açıkladı.

Araziye biber, salatalık, domates ve patates ekildi. Ekim sonrası elde edilecek ürünler tek tek toplanacak. Ardından vatandaşa dağıtılacak. İlçelerde bulunan kooperatifler, Ziraat Odaları ve çiftçilere tohum, gübre, mazot ve ilaç desteği vererek satın alma garantili bir şekilde üretim yapılması sağlanacak.

Özlem Çerçioğlu bu konuda bir şey yapmayı düşünüyor mu?

4-Özlem Çerçioğlu’nun 27.11.2020 Cuma günü akşamüzeri Aydın Büyükşehir Belediyesinden gelen kısa mesajda yer alan “Biz hep yanınızdayız” sözü beni ikna etmedi.

Gerçekten bir Belediye Başkanı halkına yanında olduğunu nasıl gösterebilir?

Bence bu sorunun cevabı “Mansur Yavaş gibi” olmalı.

Bu yazıyı yazdığım sırada Mansur Yavaş’ın basın toplantısında yaptığı açıklamalar haber ajanslarına düşmeye başladı (29.11.2020, 15:37).

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, pandemi sürecinde iş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnafın dertlerini dinlemek, yaşadıkları sıkıntılara çare bulmak ve mağduriyetleri gidermek için sektör ve esnaf odalarının temsilcileriyle bir araya geldi. Esnafa bu süreçte Büyükşehir Belediyesinin imkânları doğrultusunda destek olacaklarını açıklayan Başkan Yavaş, esnafın yakınında değil yanındayız” dedi. “Garsondan komiye kadar hepsini düşünüp esnafımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız. Kimsenin aç ve açıkta kalmasına gönlümüz razı değil. Kafe ve lokantalarını kapatan esnafımızdan karantinadaki vatandaşlarımıza ulaştırmak üzere yemek de temin edeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

Aydın’da Özlem Çerçioğlu, zor durumda olan Aydın esnafı için ne yapmayı düşünüyor? Özlem Çerçioğlu, Mansur Yavaş’ı örnek alarak kafe ve lokantalarını kapatan esnaftan karantinadaki vatandaşlara ulaştırmak üzere yemek alamaz mı?

Artık halk kuru kuruya olan “Biz hep yanınızdayız” söylemi yerine, gerçekten sizi yanında görmek istiyor Sayın Özlem Çerçioğlu.

Sonuç olarak;

Aydın’da yaşayan insanlar olarak Özlem Çerçioğlu’nu en son ne zaman gördünüz?

En son hangi açıklamasını duydunuz? Kaç ayda bir basında bir açıklamasını veya katıldığı bir toplantıdan fotoğrafını görüyorsunuz?

Pandemi boyunca 23 Nisan ve 19 Mayısta sınırlı bir şekilde kutlanırken, yollarda dolaşan ABB aracının üstünden bile olsa halkı selamlamak yakışmıyor muydu?

Bunu yapan Tunç Soyer örneği varken.

Artık sırça köşklerden inmenin zamanı gelmedi mi?

 

[1] https://www.haberturk.com/aydin-haberleri/82179151-buyuksehirin-korona-virus-onlemleri-devam-ediyor

[2] https://koronavirus.ibb.istanbul/wp-content/uploads/2020/11/IBB_BDK-COVID-19-Salgini-Oneriler-Ekim-2020.pdf