Aydın İli Germencik İlçesinde faaliyetlerini sürdüren Erbeyli incir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Tavukçuluk Şubesince yürütülen Organik Etlik Piliç Yetiştiriciliği Projesi kapsamında yetiştirilen tavuklar, gerek yaşam alanları gerekse beslenmeleri bakımından uygun doğal ortamda üretiliyorlar.
Tavuklar, her birine en az 4 metrekare gezinme alanı düşecek şekilde hazırlanan kapalı ve açık mekânların bulunduğu 200 metrekarelik bölümlerde organik yemlerle beslenip, yeşil alanlarda özgürce gezinebiliyorlar. Toplam 2 dekar alana kurulu 9 bölümden oluşan tesiste her bir bölümde 50 adet tavuk bulunuyor.

Proje ile ilgili bilgi veren Erbeyli incir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Tavukçuluk Şubesinden Dr. Kamil Küçükyılmaz; ‘Organik Olarak Yetiştirilen Etlik Piliçlerin Protein İhtiyaçlarının Belirlenmesi ve İhtiyacın Pamuk Tohumu Küspesinden Karşılanma Olanaklarının Araştırılmas’ı konulu bu projenin altyapı çalışmalarına 2006 yılında başlanıldığını söyledi. Projenin bu güne kadar başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Küyüçyılmaz, organik etlik piliçler üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, “Yemin protein düzeyinin hayvanın performansı, et kalitesi ve et lezzeti üzerine etkilerini araştırıyoruz. Bunun ardından yeni bir çalışmayla ülkemizde üretilen yerli organik pamuk küspesinin organik tavuklara etkisini inceleyeceğiz. Her bir tavuğa dışarıda 4 metre kare gezim alanı verilen bu proje ile tavuklar güneş ışığından ve yeşil alanlardan özgürce yararlanabilmekte ve de doğal yapılarına uygun bir yaşam sürdürebilmekteler” dedi.

ETLERİ DAHA LEZZETLİ
Projedeki denek tavukların doğal yem ve organik yeşil alanlarda beslendiğine işaret eden Küçükyılmaz, “Projemizde yetiştirdiğimiz organik tavuklarımız gerek etlerinin daha lezzeti gerekse hayvan refahı açısından gerekli ihtiyaçların karşılanmış oluyor” şeklinde konuştu.

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’nun hayata geçirdiği ‘Organik Tavukçuluk’ projesi, hayvan refahının ön plana çıktığı günümüzde doğal yaşama uygun üretim yapan işletmelerin varlığı, hayvanlar için olduğu kadar insan ve toplum sağlığı için de büyük önem taşıyor.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg