GDO’lu ürünler konusunda Türkiye’de sözün bittiğini savunan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, alınan kararlarla toplumla alay edildiğini söyledi.

Biyogüvenlik Kurulu’nun, 13 GDO’lu mısır çeşidinin ithalatına izin vermesini değerlendiren Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, “Bir gün önce ‘GDO’ya izin vermiyoruz’ diyen bakanlığın bir gün sonra 13 GDO’lu mısıra izin verdiği ortaya çıktı. Bu davranış, bu toplumunla alay etmektir” dedi.

Özer, yazılı bir açıklama yaparak, Biyogüvenlik Kurulu’nun, 17 Kasım 2011 tarihinde yaptığı toplantıda, çoğunluğu Monsanto’ya ait olmak üzere 13 GDO’lu mısır türünün ithalatına izin verdiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, bir soru önergesine verdiği cevapta, “26 Ocak 2011 tarihinden itibaren bugüne kadar 3 adet GDO’lu soyanın ithalatına izin verilmiştir” dediğini anımsatan Özer, açılmasında şu değerlendirmede bulundu:

“Günümüzde Helâl başlıklı sempozyumda konuşan, Biyogüven(siz)lik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı “Bugüne kadar hiç GDO’lu mısıra izin verilmedi, sadece 6 çeşit GDO’lu soya ithalatına izin verildi” dedi. Aksi yöndeki itirazlara da “GDO’lu mısıra ise izin verildiği doğru değildir” diye reddetti. Yardımcı’nın, 17 Kasım’da 13 çeşit GDO’lu mısıra izin verilme kararına imza atmasına rağmen, 26 Aralık’ta bunu inkâr etmesi ve kamuoyunu yanıltması, Bakanlığın 3 Kasım 2011 tarihli resmi yazısında, 22 firmaya GDO’lu soya için ithalat izni verildiğini belirtmesine karşın, Bakanın bir milletvekiline sadece 3 çeşit soyaya izin verdiklerini açıklaması nasıl bir anlayışın ürünüdür?”

-GDO KONUSUNDA TÜRKİYE’DE SÖZ BİTMİŞTİR-

Türkiye’deki Biyogüvenlik Kanunu amacının, “genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskleri engellemek” olduğunu anımsatan Özer, aynı yasanın ikinci maddesinde de “Veteriner tıbbi ürünler ile Sağlık Bakanlığı’nca ruhsat veya izin verilen beşeri tıbbi ürünler ve kozmetik ürünleri bu Kanun kapsamı dışındadır” hükmünün yer aldığını, insani ilaç, kozmetik ve veteriner ilaçlarının GDO’lu olmasına açıkça izin verildiğini savundu.

Aynı yasanın 5. maddede yasaklar sıraları sınırlayan “GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları, devam mamaları ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması” hükmünün yer aldığının anımsatıldığı açıklamada, “Kısmi sınırlamaya rağmen, sürekli olarak “GDO yasak” ifadesiyle toplum bilinçli bir şekilde yanıltılmaktadır. ‘GDO yasaktır’ açıklaması yapmaktan bir türlü geri durmayan Bakanlık ve bağlı organı, kurulduğu günden bu yana kendisine yapılan her türlü GDO’lu ürün ithalat müracaatına izin vererek bizlerle alay etmektedir” denildi. ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin Mehdi Eker’i makamında ziyaret ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Bu ziyarette Bakan Eker, ABD Elçisine “Amerika Birleşik Devletleri ile işbirliğine açığız” diyor. Bakanın bu sözleri şimdi daha iyi anlaşılıyor. Görülüyor ki, Türkiye’de GDO konusunda söz bitmiştir” değerlendirmesine yer verildi.