Elektrik dağıtım ihalesi özelleştirmelerinde sorunlar bitmiyor. Radikal ’in daha önce Fırat ve Meram Dağıtım ihalelerinde ortaya çıkardığı kasada bırakılan para skandalına yenileri ekleniyor. Özelleştirilen 10 dağıtım şirketinin tamamı kasasındaki parayla devredilmiş. Radikal'in haberine göre devletin devirlerde ‘kasada unuttuğu’ para miktarı ise 105 milyon 526 bin 14 lira. Özelleştirme İdaresi’nin ‘normal’ bulduğu bu işlem önce TBMM , sonra da Sayıştay tarafından mercek altına alındı. Sayıştay, ihalelerin tamamında inceleme başlatılması için TEDAŞ’a talimat verdi. Bu kadar yüklü meblağın kasada “unutulduğu”mu, yoksa ‘kasıtlı” bir şekilde mi bırakıldığı araştırılacak. İnceleme sonrası idari cezaların yanı sıra 105 milyon liranın Hazine’ye iadesi de gündemde.

Radikal , daha önce Meram ve Fırat Elektrik’in kasadaki paralarla birlikte özelleştirildiğini gündeme taşıdı. TBMM KİT Komisyonu’na gelen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Raporu’na yansıyan elektrik özelleştirme ihalelerindeki gariplik büyük bir skandala dönüştü. TBMM KİT Komisyonu’na gelen bir ihbar mektubu 10 şirketin ( Başkent, Sakarya, Meram, Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Fırat, Yeşilırmak, Trakya ) tamamında aynı yöntemin uygulandığını ortaya koydu. Buna göre, özelleşen elektrik firması alıcılara kasadaki yüklü parayla birlikte verilmiş. YDK raporunda, sayaç iptaline de değinilmişti. Sayaç iptali, endekslerin az okunmasıyla alıcı firmaya haksız gelir sağlandığı da rapora yansımıştı.

105 MİLYON GERİ ALINABİLİR

TBMM KİT Komisyonu, Meram ve Fırat Elektrik’le ilgili raporu görüştükten sonra Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz’a özelleştirmedeki tuhaflıkları ortaya koyan belgelerin yer aldığı imzasız mektup gönderildi. Özelleştirmelerde “anormal bir durum göründüğü”nü söyleyen Poyraz, Sayıştay’a durumu iletti. Sayıştay da daha önce 2 şirketi inceleyen TEDAŞ’a, “Bütün elektrik dağıtım özelleştirmelerini inceleyin” talimatı verdi. Bunun üzerine TEDAŞ, 10 şirketin tamamını inceleme kapsamına aldı. Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz, TEDAŞ’ın incelemesinin ardından gerekirse Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun devreye girebileceğini söyledi. İnceleme sonucunda idari cezalar çıkabileceğine işaret eden Poyraz, 105 milyon liranın kamuya iade edilebileceğini de söyledi.

HERŞEY NORMAL

Özelleştirme İdaresi, Meclis’te tartışma yaşatan dağıtım ihalelerinde kural dışılık olmadığı görüşünde. ÖİB, Radikal ’de ilk haberlerin çıkması üzerine yaptığı açıklamada, “Faaliyetlerine rutin olarak devam eden dağıtım şirketinin alacak, hak ve borçlarıyla birlikte özel sektöre devri gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle devir sırasında kasa, stok veya demirbaş sayımı, endeks okuma gibi uygulamalar yapılması söz konusu değildir. Şirketin tahsilat ve ödemeleri devam etmektedir. Şirketin kasasında bulunan nakit gibi varlıklara karşılık ödemek yükümlülüğünde olduğu borçları da bulunmaktadır” demişti.

ŞİRKET YÖNETİCİLERİ DİNLENMİŞ

TEDAŞ’ın özelleştirilecek şirketleri kasada para tutmamaları konusunda uyardığı da belgelendi. TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nce şirketlerin tamamına gönderilen yazıda, öncelikle alacakların ödenmesi, acil finansman ihtiyacı dışında bankalarda nakit bulundurulmaması isteniyor. Bu uyarı, şirket yöneticilerince dikkate alınmamış. Belgelerde, paraların günübirlik repoya yatırıldığı görüldü. (NSK)