Özelleşen kadastro işlemlerindeki bölgelere göre yüksek ücret artışlarının inşaat sektörü ve inşaat yaptıracak vatandaşlara ekonomik güçlük yaşattığı iddia edildi.
Kadastro teknik hizmetlerinin özel bürolar tarafından yapılmasını öngören Lisanslı Harita Mühendisleri Kanunu"nun 16 Haziran 2010"da yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye"nin pek çok yerinde kadastro işlemleri özel bürolar aracılığıyla yapılmaya başlandı. Yeni uygulamada Devletin açtığı sınavı kazanan mühendisler ilçelerde harita ve kadastro hizmetlerini vermek amaçlı büro açabiliyor.
Daha önce kamu eliyle daha ucuza yürütülen aplikasyon, sınır tespiti, birleştirme, cins değişikliği gibi kadastro işlemleri bu işlemlerin özel Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları"na (LİHKAB) devredilmesiyle kadastro hizmet ücretlerinin 3 ile 7 kat arttığı ve artan ücretlerin vatandaş ve inşaat sektörüne yüksek ek maliyetler getirdiği belirtildi. Yasa ile kadastronun gelir elde ettiği tüm işlemler özel bürolara devredilirken, döner sermaye ve harçtan muaf olan ücretsiz işlemler ise kadastro dairelerine bırakıldı.
Daha önce bin metrekareye kadar bir arsa veya arazinin aplikasyonu için 146,50 TL ödenirken, yeni uygulamayla 360 TL, cins değişikliği 157,5 TL"den 380 TL"ye, iki parselin birleştirilmesi 78 TL"den 260 TL"ye, İrtifak Hakkı 78 TL"den 150 TL"ye, parsel veya bir bağımsız bölümün yerinin gösterilmesi veya tespiti 33,5 TL"den 70 TL"ye çıktı. Bu fiyatlar bölgelere ve yerin büyükşehir kapsamında olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Kadastro hizmetlerinin daha pahalıya satın alınmasına neden olan bu uygulama teknik hizmetler dahilindeki tüm inşaat sektörüne ve vatandaşlara mağduriyet yaşattığı öne sürülüyor.