Özcan, “Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor” dedi.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 2010 yılında Türkiye'de özel üniversitelerin de açılması için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Görevine başlamasının ikinci yılı dolayısıyla eğitim muhabirleriyle bir araya geldiği yemekte konuşan Özcan, “Özel üniversite Türkiye'de yok. Türkiye'de özel üniversiteler de olsun istiyoruz. Ama bu Anayasa değişikliği gerektiriyor. Onu yapmak lazım, o olsa iyi olur. Belki o zaman şimdiki vakıf üniversitelerinin bir kısmı o statüye geçecektir, bir kısmı da vakıf olarak kalacaktır” dedi.

2010'DA İŞİMİZ BU

Özel üniversite ile ilgili henüz bir taslak aşamasına gelinmediğini belirten Özcan, “Kendi aramızda fikir birliğine varıyoruz. Herkes istiyor, ama oturup bir metin hazırlamadık. 2010'da bu işle uğraşırız” dedi. Devlet, vakıf ve özel üniversitelerin toplamında Türkiye'nin 200 üniversiteyi kaldırabileceğini söyleyen Özcan, 'Ben bazen hesaplar yapıyorum, Türkiye'nin 200 üniversiteyi kaldırabileceğini düşünüyorum. Talep olmayınca zaten açamayız. Korkunç bir talep var. Biz de o talebi karşılamak için böyle yapıyoruz”dedi. Vakıf üniversitelerinin sayısının 47'ye yükseldiğini ifade eden Özcan, “Artık vakıf üniversitelerini açarken butik ve tematik olmasına dikkat ediyoruz. Mesela birinin sadece sosyal bilimlerle, birinin güzel sanatlarla, birinin moda ve dizaynla ilgili olmasını istiyoruz' diye konuştu.

İŞ DÜNYASINA TUR

YÖK Başkanı Özcan, iş dünyasının önde gelen kuruluşlarını yılbaşından sonra ziyaret ederek, mesleki eğitime destek isteyeceğini açıkladı. “Mesleki eğitime destek için TÜSİAD'ı, İstanbul ve Ankara sanayi ve ticaret odalarını ziyaret edeceğim” diyen Özcan, Koç, Sabancı ve büyük grupları da ziyaret etmeyi düşündüğünü kaydetti. Özcan şöyle konuştu: “Mesleki ve teknik eğitim konusunda desteklerinin artmasını isteyeceğiz. Sadece bu katsayı meselesinde değil, okul açılması vesaire... Genel bir destek isteyeceğiz. Yılbaşından sonra bu ziyaretleri yapmayı planlıyorum.”

YÖK bugün toplanıyor

Yükseköğretim Genel Kurulu Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında bugün toplanarak, YGS-LYS sınav kılavuzunu görüşecek. YÖK Genel Kurulu nda ayrıca, 3 vakıf üniversitesinin sunum yapacağı kurulda komisyon raporları da ele alınacak./yeni şafak