Özel okul fiyatları velilerin gündeminden düşmüyor. Eylül ayında yeni eğitim dönemi başlarken yüzde 300’leri bulan fahiş fiyatlar tüm dikkatleri bu alana çekmişti. Veliler isyan ederken okullar ‘maliyet arttı’ diyerek artışın gerekli olduğunu savunmuştu. Bu artışlarla eğitim, enflasyon kalemleri arasında fiyatı en çok artan harcama grubu oldu. Evet, okullar yeni başladı ancak bazı okullar erken kayıt için düğmeye bastı. Fakat erken kayıt için açıklanan ücretler yine enflasyonun ve yasal sınırın üstünde. Veliler ise isyanlarda...
Özel okullar genelde her yılın ocak ayı itibarıyla erken kayıt ücretlerini açıklamaya başlıyor ve kaydını erken yapanlar daha az ücret ödüyorlardı. Bu yıl ise erken kayıt dönemi sahiden de ‘erken’ başladı ve bazı okullar yeni kayıt ücretlerini ekim itibarıyla duyurdu. Ancak erken kayıt dönemine özel daha uygun fiyatlarla karşılaşacaklarını sanan veliler şimdiden yüzde 60’a varan zamları duyunca hüsrana uğradı. Hatta bazı özel okullarda bu zamlar yüzde 300 gibi fahiş oranlara bile yükseldi.
GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 60 ARTIŞ
Bu yıl erken kayıt döneminin hiç olmadığı kadar erken başladığını belirten veliler, fiyatların hiç avantajlı olmamasından yakınırken, “Daha bu yılın taksitleri bitmedi. Bu ücretler ödenemez hale geldi” dedi. Yeni okul fiyatını öğrenen bir vatandaş, “Geçen yıla oranla yüzde 60 zam yapılmış. Sadece yemek 80 bin lira. Eğitim ve yemek 215 bin lira. Üstelik bu rakamlara kitap, servis, kıyafet dahil değil. Tüm bunlar eklendiğinde en az 350 bin liralık bir eğitim masrafı oluşuyor. Erken kayıt fiyatı buysa sezon fiyatını düşünemiyorum” dedi.
ENFLASYON ORANI BELİRLER
Uzmanlar ise velileri ‘erken kayıt yaptıracağım’ diye panikle istenen ücretleri hemen ödememeleri konusunda uyarıyor. Yapılacak zam oranlarının yönetmelikle belirlendiğini belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Özel okullar yönetmeliğince, bu okulların ara sınıflardaki öğrencileri için ne kadarlık artış yapabileceği belirlenmiş durumda. Buna göre, gelecek yılki okul ücretleri, ÜFE ve TÜFE verilerinin toplanmasının ardından ortaya çıkan rakamın ikiye bölünmesi ve üzerine 5 puan enflasyon payı eklenmesiyle belirleniyor” dedi. Kasım itibarıyla bu oran yüzde 45.
YASAL ZORUNLULUK YOK
Okulların ara sınıftaki öğrencileri için daha fazla ücret talep edemeyeceğini belirten Küçük, şunları söyledi: “Bu nedenle son dönemde okullar yemek, servis, kitap, kıyafet ve kırtasiye için ek ücretler talep etmeye başladı ve üstelik bu ücretler geçen yıllara göre oldukça yükseldi. Böyle olunca öğrenim ücreti çok pahalıya geliyor. Oysa yönetmelik bu yan giderler için velilere seçme hakkı tanıyor. Yani veli istemezse okulun istediği yerden kıyafet ya da kitap almak zorunda değil ve bunun için ekstra ücret ödemesi gerekmiyor.”
ŞİKAYET EDİLEBİLİYOR
Okulların bu yan giderler için dayatmada bulunabildiğini ifade eden Küçük, “Bu noktada tüketici, kendilerine zorla dayatılan hizmetleri kabul etmeyip, okula bir yazılı bildirim yapmalı ve belirlenen bu ücreti kabul etmediğini şerh düşmeli. Daha sonra il ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne şikayet edebilirler. Maddi zararları için de tüketici heyetlerine başvuru yapabilirler” dedi. Öte yandan veliler fiyat artışlarının adil olmadığını ve hizmet kalitesi ile orantısız bir şekilde yüksek olduğunu düşünüyorsa Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna internet üzerinden şikayetlerini iletebilirler.
BU DETAYLAR AKLINIZDA OLSUN
* Özel okullara yeni başlayacak öğrencilerin ücretleri nasıl belirleniyor?
1, 5 ve 9. sınıfa başlayan öğrencilerin ücretleri, veli ile okul arasındaki sözleşme hükümlerine göre belirlenecek.
* Özel okulücretleri ne zaman ilan ediliyor?
Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre, öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocak ayından itibaren en geç mayıs sonuna kadar ilan ediliyor.
* Özel okullar ara sınıflar için mevzuatta belirlenen oranın üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?
Özel okullar mevzuattaki formülle belirlenen ücret artışının üzerinde bir artış yapamıyor. Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabiliyor ancak, ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemiyor. Süresi içinde ücret ilanı yapmayan kurumlar bir önceki yılın ücretini alıyor.
* Sosyal etkinlik merkezlerinde farklı adlar altında ücret alınabilir mi?
Sosyal etkinlik merkezlerinde herhangi bir ad altında ücret alınmaz.
12 AY TAKSİT İMKANI CAZİP
Okul taksit veya tahsilat sistemi (OTS), eğitim sektöründe faaliyet gösteren özel okul ve üniversiteler ile bu okullarda eğitim gören öğrencilerin velilerine sunulan, okul taksitlerinin belirlenen ödeme planı çerçevesinde okulun hesabına otomatik olarak ödenmesini sağlayan bir hizmet. Eğitim, yemek, servis, kırtasiye vb. ödemelerini okul tarafından belirlenen ödeme planı çerçevesinde taksitler halinde okulun hesabına otomatik olarak kolayca yapabilirsiniz.
Bankalar üzerinden gerçekleşen işlemler nedeniyle veliden herhangi bir kâr payı, komisyon vb. ücret alınmıyor. Böylece veliler 12 aya varan taksitli ödeme seçenekleri ile eğitim finansmanı imkanından faydalanabiliyor. Vade farksız 12 ay taksit imkanı veliler için önemli bir avantaj.
Ayrıca yüzde 60-70 zamlı fiyatların her geçen ay daha da yükselebileceği unutulmamalı. Bu nedenle erken kayıt, hem ödemelerin erkenden başlamasını hem de sonraki olası zamların etkisini azaltıyor.