Diyarbakır Silvan’da 13 askerimizin güpegündüz şehit olduğu hain saldırının ardından ortaya atılan iddialar, pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Bölgede kalabalık bir terörist grubun varlığının günler öncesinden tesbit edilmesine rağmen, bu tür operasyonlar için kurulan Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinden yardım istenmemesinin büyük bir hata olduğu belirtiliyor.
 
PROFESYONELLER NEDEN YOK?
Hem istihbarat raporları, hem telsiz dinlemeleri, hem de termal kamera kayıtları Silvan kırsalında bir terörist grubun varlığını doğruluyordu. Ve bu teröristler büyük bir ihtimalle günlerdir izi sürülen iki asker ile bir sağlık memurunu kaçıran gruptu. Buna rağmen sıcak takip için profesyonel birliklerden destek istenmedi. Oysa yıllardır bölgedeki bu tür kritik operasyonları Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı birlikler gerçekleştiriyordu. 200 civarında seçkin subay ve astsubaydan oluşan Muharebe Arama Kurtarma Timi mutlaka bölgeye gönderilmeliydi.
 
HELİKOPTER NE İÇİN VAR?
Askerler, Silvan Jandarma Komando Taburu’nun 1. ve 2. Bölüklerine mensuptu. Yaklaşık 80 askerlerin bir bölümü 4 gün, bir bölümü de 2 gündür arazideydi. Yaklaşık 25 kilometrelik mesafeyi yürüyerek katetmişlerdi. 40 dereceyi aşan sıcakta arama tarama çalışması yapan askerler yorgun ve uykusuzdu. Öyle ki; bazıları küçük molalarda bile oturdukları yerde uyuyakalıyorlardı. Askerlerin dönüşe geçtikleri sırada pusuya düşürüldükleri belirtiliyor. Saldırının gerçekleştiği yer ile Silvan’daki tabur arası helikopterle en fazla 10 dakika sürüyor. Peki bu 80 asker, 4 helikopterle tek seferde alınarak Silvan’a getirilemez miydi?
 
YARDIM NEDEN GECİKTİ?
13 askerimizin şehit olduğu saldırı saat 14.30 sıralarında gerçekleşti. Çatışmada hava desteği olarak gönderilen Kobra helikopterlerin bölgeye ulaştığında ise saatler 16.00’yı gösteriyordu. Oysa Dolaplıdere ile Silvan arası helikopterle en fazla 10 dakika, Hazro’ya uzaklığı ise 15 dakika. Uzmanlara göre, pusuya düşürülen birliğin 1.5 saat boyunca hava desteğinden mahrum kalması, operasyonda önemli bir planlama hatası yapıldığını gösteriyor.
 
 
Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda uzun yıllar komutanlık yapmış olan Emekli Albay Mithat Işık, Silvan’daki arama tarama harekâtında hem planlama, hem de uygulama aşamasında önemli hatalar yapıldığı görüşünde. (Türkiye)