Özel İdare ihaleleri kazanması durumunda jeotermal sahalardan elde edilen sıcak suyu cüzi bir ücret karşılığı vatandaşlara seracılığı teşvik etmek amacıyla kullandıracak.
Aydın’da son zamanlarda jeotermal sahalardaki artışla birlikte, seracılığın gelişmemesi üzerine Özel İdare Harekete geçti. Seracılık yapmak isteyen vatandaşları teşvik etmek ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için kolları sıvayan Özel İdare, konunun il genel meclisinde onaylanmasının ardından işlemlere başlatacağı öğrenildi.
Termal seracılık yapacak küçük işletmeleri teşvik etmek amacıyla jeotermal sahaların arama ruhsatı için yapılacak ihalelere AYTER aracılığıyla gireceklerini açıklayan İl Genel Meclisi Başkanı Hayrı Güleç, “Önümüzdeki günlerde Kuyucak-Ortakça, Sultanhisar-Malgaçmustafa, İncirliova-Çiftlik, Ortaklar Gümüşköy ve Germencik-Bozköy jeotermal sahası arama ruhsatı için ihaleye çıkılacak. İl Özel İdaresi olarak Germencik-Bozköy haricindeki jeotermal sahalarına talibiz. Bu jeotermal sahalarının arama ruhsatlarını alabilirsek burada yaşayan insanların seracılık faaliyetlerinde jeotermal ısıya ihtiyaçlarını biz temin edeceğiz. Kar amacı güden kuruluşlar jeotermal suyu için 5 lira isterken biz bir liraya suyu vereceğiz” dedi. 


‘AYTER ARACILIĞI İLE İHALELERE GİRECEĞİZ’
Önümüzdeki günlerde konuyu meclise getireceklerini dile getiren Hayri Güleç, “Konunun mecliste görüşülmesinin ardından bu kuyuların ihalelerinin alınmasıyla ilgili Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne görev vereceğiz. Bununla ilgili parayı ayıracağız. Bu kuyular muhtemelen 50 bin dolardan ihaleye çıkacak. Zaten Aydın Jeotermal Turizm (AYTER) olarak kurulmuş şirketimiz var. Bu şirket aracılığıyla ihalelere gireceğiz. 4 sahadan birkaçını biz almalıyız. Bunu gerçekleştirirsek Özel İdare’ye gelir sağlamanın yanında yörede yaşayan insanları jeotermal ısıtmalı sera yatırımı yapmaları konusunda büyük işletme handikabından kurtarmış olacağız” şeklinde konuştu.
Aydın’da termal seracılığın yaygınlaştırılması gerektiğini dikkat çeken Güleç, “İhaleleri alamazsak yetkiler bizim elimizden gider. İhaleler için Özel İdareye belli bir pay verilecek ama vatandaşa jeotermal suları istenilen paradan satılacak. Bunu önlememiz lazım. Bir garanti olmadan vatandaşın burada seracılık alanında yatırım yapma şansı yok. Ancak büyük firmalar yatırım yapabiliyor. Özel İdare olarak kuyu arama ihalelerine katılıp küçük işletmeleri teşvik etmek istiyoruz” dedi.