Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, özel sağlık kurumlarıyla ''2012 Yılı Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi'' imza sorununun çözüldüğünü, özel hastanelerin tamamına yakınıyla sözleşme imzaladıklarını bildirdi.

Karaşen, özel sağlık kurumları yetkilileriyle bir süredir üzerinde görüştükleri ''2012 Yılı Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi''nin imzalanması sorununun çözüldüğünü bildirdi.

Özel sağlık kurumu temsilcileriyle dün akşam saatlerine kadar yeni sözleşme üzerindeki görüşmelerinin sürdüğünü ve bu süreçte bir mutabakata varıldığını anlatan Karaşen, yeni sözleşmeyle özel hastanelere bir takım yeni haklar getirdiklerini belirtti.

''2012 Yılı Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi''nde özel hastanelerin bir süredir dile getirdiği taleplerinin karşılandığını ifade eden Karaşen, ''Para ve kapatma cezalarıyla ilgili talepleri yeni sözleşmeyle yerine getirildi. Ayrıca bu cezalarla ilgili savunma hakkı verildi. Sözleşme imzalanması noktasında şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Özel hastanelerin tamamına yakınıyla sözleşme imzaladık'' diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Reşat Bahat'ın, ''Sözleşmeyi imzalamazsak bu memlekette sadece yarın 2 bin insan ölür'' şeklindeki açıklamasıyla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

''Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerimize ait gelişmiş hastanelerimiz var. Bu hastanelerimizde milyonlarca hasta en iyi şekilde hizmet alıyor. Her gün binlerce ameliyat ve muayene yapılıyor bu hastanelerde. Ülkemizin sağlık sistemi, hastalarımızın mağduriyetine meydan vermeyecek kadar güçlüdür. 'Sözleşme imzalanmasaydı 2 bin insan ölürdü' ifadesi son derece yanlış.''

Karaşen, özel hastanelerde sözleşmede öngörülenden daha yüksek muayene farkı alınmasına göz yummayacaklarını vurguladı.

''TEK İSTEDİĞİMİZ HİZMETİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK"
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneğinden (OHSAD) üyelerine yönelik bir duyuru yayımlanarak yeni sözleşmenin imzalanması önerildi.

Duyuruda, yeni SGK Hizmet Alım Sözleşmesinin sektör için taşıdığı risklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK Başkanı Fatih Acar ve SGK GSS Genel Müdürü Prof. Dr. Rıza Murat Karaşen tarafından bilindiği ifade edildi.

OHSAD olarak sektör adına Ankara ve Antalya'da yapılan toplantılarda, Acar'ın sektörün ve sözleşmenin sıkıntılarına tüm detaylarıyla hakim olduğunun görüldüğü ifade edilen duyuruda, ''Kurum Başkanımızın çözüm noktasında Sayın Bakanımızla da görüşerek her türlü katkıyı sağlayacağına inanmaktayız. Bu itibarla başta hastalarımızın mağdur olmaması ve halkımızın sağlığını bir sözleşme pazarlığı biçimine getirmemek adına üyelerimizin mevcut sözleşmeyi, Kurum Başkanımıza verdiğimiz söz üzerine imzalamalarını öneririz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik'e ve SGK Başkanımız Sayın Fatih Acar'a sektörümüzün güveni tamdır'' ifadesine yer verildi.

OHSAD Genel Başkanı Reşat Bahat, imza sorunun çözülmesini AA muhabirine değerlendirirken, sorunlarının çözümü için kurum ve hükümet yetkilileriyle görüşmelerinin süreceğini söyledi.

Özel hastaneler olarak 6 yıldır değişmeyen Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) fiyatların yeniden düzenlenmesini istediklerini ifadede eden Bahat, ''Tek isteğimiz hizmetimizin karşılığını almak. Aksi takdirde verdiğimiz hizmetin sürdürülebilir olması mümkün değil'' dedi.

Her sözleşme döneminde bu sorunların gündeme geldiğini, ancak çözüme kavuşturulamadığını savunan Bahat, yüzde 30'luk muayene katkı payının sık sık gündeme getirildiğini, ancak ''vatandaşın cebine el atmak'' gibi bir dertleri olmadığını vurguladı.

Kendilerinden acillerde ücret alınmaması istendiğinde buna karşı çıkmadıklarını, yerine getirdikleri hizmetin sorumluluğunun bilincinde olduklarını kaydeden Bahat, ''SUT'ta ufak tefek değişiklikler dışında 6 yıldır bir düzenleme olmadı. İlk başlarda 20 milyon hastaya bakıyorduk, şimdi 90 milyon hastaya bakıyoruz. SUT fiyatları mutlaka yeniden düzenlenmeli'' şeklinde konuştu