Altuğ, yaptığı açıklamada, 13 Kasım 2009 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yayımlanan Özel Hastaneler ve Vakıf Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkında Yönerge ile ilgili olarak özel sağlık kuruluşlarına yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa ve Trabzon'da birer günlük bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini bildirdi.

Sağlık hizmeti sunucuları olarak sağlıkta sunulan hizmetin belirli standartlar ve kriterler çerçevesinde olması gerekliliğini savunduklarını ifade eden Altuğ, şunları kaydetti:

''Sosyal Güvenlik Kurumumuzun yayınlamış olduğu yönergenin de bu hususa hizmet edeceği ve katkı sağlayacağı da muhakkaktır. Ancak burada kalite artışının sürdürülebilir olması ve istenen şartların sağlanmasının kurumlarımıza hatırı sayılır külfetler getirdiği de hepimizin malumudur. Birincisi bu durumun SGK tarafından muhakkak değerlendirilmesi ve sağlanan kalite artışının da karşılıksız kalmaması gerekir. İkincisi bu önergeye göre, kalite artışının ve sınıflandırmada üst sırada yer almanın karşılığının fark ücret ile karşılanacağı ifade edilmektedir. Bu yeterli de değildir, doğru da değildir.

Hastane sınıflandırmasının fark ücrete endekslenmesi mevcut sağlık politikalarıyla da örtüşmemektedir. Ayrıca vatandaşımız fark ücret vermek konusunda bugün itibarıyla oldukça bilinçlenmiş ve düşünüldüğü gibi 'hesap ne çıkarsa razıyım' demiyor ve zaten kural da olan baştan konuşulmayan hiçbir fark ücretini de ödemiyor. Dolayısıyla vatandaş nezdindeki sınıflandırma zaten yapılmış durumdadır. Üçüncüsü, şu an yasak alan diye tabir edilen fark almanın yasaklandığı zaten neredeyse bazı hastanelerimizde yüzde 50'lere kadar varan ve hizmet kalitesinin de çok önemli olduğu bir alan mevcut. Bu alanlardaki kalitenin karşılığı ne olacaktır.''

Yönergenin ''özenle ve titizlikle'' hazırlandığını düşündüklerini ifaden eden Altuğ, ''Sınıflandırmada üst sırada yer almanın SGK tarafından da desteklenmesi gerektiğini ve bu durumu fark ücrete endekslemenin doğru ve yeterli olmadığını ifade ediyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Mehmet Altuğ, uygulama ile ilgili şu bilgileri verdi:

''Buna göre, özel sağlık kuruluşları, Hastane Hizmet Dilimi Endeksi'nden 550 puan, Hizmet Kalite Standardı'ndan 150 puan, Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği'nden 100 puan, Kapasite'den 100 puan ve Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklardan ise 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacak.
Yönergeye göre, Hizmet Kalite Puanı, her yıl Kasım ayının 15. gününe kadar toplam alt faktör puanı ve toplam faktör puanı üzerinden hesaplanacak. Sağlık Bakanlığının puanı ile hastane mesul müdürünün beyanı arasındaki yüzde 10 veya daha fazla eksiklik durumunda Hizmet Kalite Standardı (HKS) sıfır kabul edilecek.

HKS'da tüm bileşenlerinin yerine getirilmesi gerekiyor, aksi durumda ilgili maddeden puan verilmeyecek. 2010 yılında kamu ve özel hastanelerde iki standart birleşecek.''/sabah