Türk Tabipler Birliği'nden (TTB) yapılan açıklamada, özel hastanelerde, hastalardan alınan ilave ücret uygulamasında piyasa ekonomisinin hakim olduğu belirtilerek, gerekçesi ne olursa olsun, sigortalı hastalardan yasaların belirlediği üst sınırın üzerinde ek ücret alanların yasal sorumluluğunun açık olduğu bildirildi.

TBB Merkez Konseyi'nin yazılı açıklamasında, 21 Aralık Salı günü bir gazetede ''Sağlıkta gece tarifesi'' başlıklı bir haber yayımlandığı hatırlatıldı. Özel hastanelerde sigortalı hastalardan alınan ilave ücretin gündüz ve gece farklı miktarlarda tahsil edilmesinin de SGK tarafından belirlenen üst sınırın üzerinde ilave ücret tahsilatının da yasalara aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarının önceki yıllarda özel sağlık kurumlarından sigortalı hak sahipleri için hizmet satın aldığı ve özel sağlık kurumlarına müracaat eden sigortalı hastaların hiçbir ücret ödemediği ifade etildi.

Özel hastanelerin sigortalı hastalardan para tahsilatının AK Parti döneminde başladığı savunulan açıklamada, ilave ücret uygulamasıyla ilgili tek yaptırımın denetlemelerde kurallara uymadıkları belirlenen özel hastanelere verilen para cezaları olduğu, ancak yüzlerce özel sağlık kurumunda yapılan milyonlarca poliklinik hizmetinin denetlenmesinin pratikte mümkün olmadığı belirtildi.

Bu nedenle ilave ücret uygulamasında piyasa ekonomisi kurallarının hakim olduğu vurgulanan açıklamada, ilave ücret oranının pazar tarafından belirlendiği ve bazı özel hastanelerin SGK'nın üst sınırını dikkate almadığı bildirildi.

''Her ne gerekçeyle olursa olsun, sigortalı hastalarından yasaların belirlediği üst sınırın üzerinde ilave ücret alanların yasal sorumluluğu açıktır'' ifadesine yer verilen açıklamada, ilave ücret uygulamasının siyasi sorumlusunun ise AK Parti iktidarı olduğu öne sürüldü.