Cumhuriyet'in 100. yaşını kutlayacağı 2023'e kadar Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) kazanan doktorların ilk etapta yüzde 20'sini sonraki yıllarda da yüzde 30'unu özel hastanelere tahsis edecek. Böylelikle özel hastaneler, her yıl en az 2 bin 500 yeni kadro alacak.

Doktor sıkıntısı yüzünden başka hastanelerdeki kadrolara binlerce lira ödeyen özel hastaneler için çözüm bulundu. Sağlık Bakanlığı, 2023'e kadar TUS'u (Tıpta Uzmanlık Sınavı) kazanması beklenen yaklaşık 75 bin doktorun yüzde 20, sonraki yıllarda yüzde 30'unu özel hastanelere tahsis edecek. Böylelikle özeller, her yıl en az 2 bin 500 yeni kadro alacak. Mevcut durumda özelde çoğunluğu uzman olmak üzere 24 bin doktor görev yapıyor. Bakanlığın planlamasına göre 2023'te Türkiye'de hekim sayısı 200 bin olacak. Bunun 50 bini özelde çalışacak.

Özel hastanelerin kadro sıkıntısı 4 yıl önce başladı. Bakanlık, 2008'den önce kamudan doktor transfer edebilen hastanelere kota getirdi. Sadece kendisinin vereceği kadroları kullanma şartı koydu. Geçen yıl da sorunu, bir defaya mahsus verdiği bin 300 kadroyla çözdü. Fakat özellerin artan doktor sıkıntısı bu yıl da devam etti. İstanbul'da özel bir hastanenin, beyin cerrahı için 500 bin lirayı gözden çıkarmasına rağmen kadro bulamaması sorunun en büyük göstergesi oldu.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül, 2023'e kadar yapılan bu planlamanın sektörü rahatlatacağını söyledi. Özel hastanelerin, planlama konusundaki kısıtlamalar sebebiyle sıkıntılar yaşadığını belirten Şengül, "Hastaneler, doktor eksikliği yüzünden kaliteli hizmet veremiyor. Daha önce bedeli olmayan hekim kadroları için şu anda yüz binlerce lira ödüyoruz. Bakanlık, özel hastanelere yeni kadro vermediği için mecburen bu kadroları diğer özel kuruluşlardan satın alıyoruz." dedi.

Düzenlemenin kendilerini rahatlatacağını ifade eden Şengün, ilk doktor kadrolarının haziranda verilmesini beklediklerini dile getirdi: "Özel hastaneler, yılda 90 milyon poliklinikle sağlıkta yükün yüzde 35'ini taşıyor. Uygulamayla hem planlamamızı daha iyi yapacağız hem de kaliteli hizmet vereceğiz. Ayrıca küçük hastanelerin büyümesi durumunda bakanlığın kadro ve branş açısından özendirici teşviklerini bekliyoruz."