FLAOUNA TARZI SICAK ÇÖREK

Malzemeler

500 gram beyaz ekmek unu (ayrıca serpmek için biraz daha ayırın), 7 gram kurutulmuş maya, 50 gram toz şeker, 1 ½ çay kaşığı tarçın, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 250 gram hellim, 150 gram kuru üzüm, 2 çorba kaşığı kıyılmış nane, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı susam tohumu, 50 gram un.

Hazırlanışı

Ekmek unu, maya, şeker, tarçın, yağ, 2 çay kaşığı deniz tuzu ve 350 mililitre ılık suyu bir kâsede önce bir kaşıkla, sonra da ellerinizle karıştırın. Doğranmış hellim, kuru üzüm ve nane ekleyin ve daha az yapışkan olana kadar yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurun. Bir top oluşturun ve üzerini örtün. Yaklaşık 1 saat süreyle veya iki katına çıkıncaya kadar beklemeye bırakın. Hamurun havasını alın. Unlanmış bir yüzeyde sekiz parça çöreğinizi elinizle şekillendirin. Çörekleri pişirme kâğıdı yağlı bir fırın tepsisine aralarında 2 santimetre olacak şekilde dizin. 1 saat boyunca sıcak bir yerde kabarmalarını bekleyin. Fırını 220 derecede ısıtın. Çöreklerin üstüne fırça ile yumurta sürün ve üzerlerine susam tohumlarını serpin. Unu su ile karıştırıp bir krema torbasına koyun ve çöreklerin üzerine artı şeklinde sıkın. 25-30 dakika boyunca ya da altın rengine gelinceye kadar fırında pişirin. Sıcak servis edin.

 

DEV KURABİYE

Malzemeler

200 gram tereyağı, 250 gram esmer şeker, 2 yumurta sarısı, ½ çay kaşığı vanilyalı ekstraktı, 275 gram un, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 150 gram çikolata, 100 gramlık diğer çerez dolguları, örneğin; çubuk kraker, ezilmiş fındık, marshmallow parçaları, isteğe göre servis ederken kullanılmak üzere vanilyalı dondurma.

Hazırlanışı

Fırını 180 dereceye ısıtın. Tereyağı ve şekeri büyük bir karıştırma kabına koyun, iyice dövün, sonra yumurta sarılarını ve vanilyayı karıştırın. Un, kabartma tozu, çikolatalı cips, bir tutam tuz ve eklemeyi istediğiniz diğer dolguları ekleyin. Bir hamur oluşana kadar karıştırın. 25 santimetrelik kızartmaya dayanıklı bir tavayı yağlayın ve karışımı içine atıp bir kaşık yardımıyla düzleştirip yayın. Fırında 20 dakika pişirin. Piştikten sonra 5 dakika bekletin ve kurabiyeyi ters çevirerek tavadan çıkarın. İsterseniz dondurma ile servis yapabilirsiniz.