TEMA Vakfı Aydın İl temsilcisi Mehmet Özdemir yaptığı açıklamada iklim değişikliğine karşı katılımcı olunması gerektiğini belirterek, “Sürdürülebilir iklim politikaları geliştirilmesi konusunda sivil toplum olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Türkiye’nin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en şiddetli şekilde yaşayacak bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda bulunduğunu ifade eden Özdemir, “Üzülerek belirtelim ki; TEMA Vakfı’nın özenle dikkat çektiği bu somut tehlikeye karşın ülkemiz iklim değişikliği ile mücadelede yükümlülüklerini kabul etmek ve harekete geçmekte gecikiyor. Bu gecikmenin yanında iklim değişikliği ile mücadele projeleri olarak öne çıkartılan HES projelerinin bütüncül havza planlamalarının gerçekleştirilmemesi, nükleer enerjinin “çözüm” olarak dayatılması ve kömüre ve dışa bağımlı enerji kaynaklarına dayalı termik santrallere yatırımın artırılması gibi gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz. Bu projelerin doğaya, insan sağlığına ve iklim değişikliği ile mücadeleye olumsuz etkileri bizleri son derece endişelendiriyor” dedi.

“TÜRKİYE SORUMLULUK ALMALI”

Birleşmiş Milletler’in 2009 yılında 36 milyon insanın doğal afetler nedeniyle yaşadığı yeri terk ettiğini açıkladğını hatırlatan Özdemir şunları söyledi: “ Yapılan bir çalışma, iklim değişikliğinin su yüzeyinin 2000 metrenin altındaki deniz ekosistemlerini değiştirerek derin deniz hayvanlarının gıda kaynaklarını etkilediğini gösterdi. Geride bıraktımız zaman içinde yaşanan afetler karşısında, ülkemiz iklim değişikliği ile mücadelede etkin sörumluluk almalı, ekosistemin bozulmaması için gereken dikkati göstermeli, okul ve kurumlarımızda; yoğun ve etkin bir “toprak, orman, su, çevre ve ekosistem” eğitimi verilmelidir. Toprak, su ve orman varlılarımız ve enerji kaynaklarımız başta olmak üzere ve uyum içinde verimli tarım topraklarımızın üretimde kalması sağlanmalıdır. TEMA Vakfı 20 yıllık deneyimi ve bilgi birikimiyle şimdiye kadar olduğu gibi, gelecekte de katkı vermeye hazırdır. TEMA Vakfı olarak Türkiye’nin iklim değişikliği konusundaki stratejisinin ve planlarının, katılımcı bir yaklaşımla sürdürülebilir iklim politikalarını benimsemek yönünde geliştirilebileceğine inanıyoruz. Sürdürülebilir iklim politikaları geliştirilmesi konusunda sivil toplum olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. “ 

 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg