Ergenekon savcısı Zekeriya Öz"ün özel yetkileri alınarak, görev yerinin değiştirilmesi, gözleri, daha önceki yıllarda bunu yapmak isteyen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu"na (HSYK) ve eski HSYK Başkanvekili Kadir Özbek"e çevirdi.

Özbek, tartışılan son atamalarla ilgili olarak “geniş değerlendirme yapabileceğini ancak yanlış anlaşılabileceği” gerekçesiyle önce yorum yapmaktan kaçındı. Özbek, “O dönemde yapılan birtakım usul hataları ve yakınmaları karşılamak amacıyla yapılmak istenmişti. Oysa şimdiki, bir yerde seçime hazırlık. Olayı soğutma amacına ve terfi ettirerek koruma amacına yönelik” dedi. Öz"ün özel yetkileri alınarak, başsavcı vekilliğine atanmasının kesinlikle bir rahatsızlığın ifadesi ve sonucu olarak değerlendirilemeyeceğini işaret eden Özbek, yapılanı “Sadece birilerinin üzerinden yapılan eleştirilerin, siyasi boyutlara ulaşmasının engellenmesi olayıdır” sözleriyle özetledi.

Özbek, Öz"ün soruşturmadan alınarak başsavcı vekilliğine atanmasıyla bugüne kadar görülen işleyişte bir değişiklik olacağı düşüncesini taşımadığını belirtirken, “Sistem aynı şekilde işleyecektir. Çünkü Fikret Bey (Seçen) de Zekeriya Öz ve Turan Çolakkadı ile birlikte beraber, üçlü olarak çalışan bir ekipti. Şimdi Turan Bey yine bu ekibin başında. Fikret Bey ve diğerleri de kalan bölümleri yürütecektir” dedi.

Öz"le ilgili atamayı HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur"un önerdiğinin anımsatılması üzerine Kadir Özbek, “Aslında bu önerme kurul çalışmaları içinde normal olması gerekendir. Ama biz bunu yaptığımız zaman, bizimki (önerilerimiz) anormal sayılmış ve korsanlık olarak nitelendirilmişti” sözleriyle iki dönem arasındaki bakış farkını ortaya koydu.

İLHAN TAŞCI/Cumhuriyet