Kabul etmeli. İddialı bir "celebritysi" var bu oyunun. Enteresan bir konusu. Gayet "cool" bir broşürü.

Tarihte bilinen 5 azılı katili ele alması heyecanlandırabilir sizi. Hele de son zamanlarda bu kadar farklı tiyatro gruplarından son derece eli yüzü düzgün oyunlar çıkmaya başlamışken, bir umut yaşatabilir insanı. Bir umuttu yaşatan insanı ve emek de tiyatroyu ama maalesef tiyatroyu yaşatan "emek" Pragma'yı kurtarmaya yetmiyor bu sefer.

Katillere dinletilen bir klasik müzik sekansı ile açılıyor oyun. Klasik müziğin katiller ve canilerin ortak paydasında yer alan öğelerden biri olması klasiktir ne de olsa...

Sonrasında her bir karakterin haykırışına, bağrışına, feryadına sonra birbirlerini itip kakmalarına (pek nedenini anlayamasak da) şahit oluyoruz. Sebepsiz yumruklar tekmeler havada uçuşuyor. Hakkını vermeli; bazılarının eften püften de olsa bir nedeni var elbette. "Katil bunlar itişmeleri için sebep mi lazım?" demeyin çünkü o zaman izlediğiniz şey anlamlanmıyor.

Katillerden Charles Manson ismen ve kısmen cismen var oyunda. Çünkü ölmüş ve diğer katil yamyam Albert Fish tarafından tabir-i caizse tadına bakılmış.

Katillerin arkasındaki öyküleri bekliyoruz sonra, ancak bir iki cümlelik çocukluk anılarından ileri gitmeyen cümleler son derece yüzeyde yüzüyor. Özellikle Albert Fish'i oynayan Mert Öner'in değil katil, cüzdan çalan bir suçlu olduğuna dahi inanasınız gelmiyor. Vurgusu, sesinin tonu maalesef inandırıcılıktan uzak. Diğer oyuncuların da ağzından çıkanları anlamakta zorlanıyoruz zaman zaman. Sonra keşke diyoruz izlerken biraz daha ipucu alsak, biraz daha derinleşebilsek karakterler üzerinde ve keşke öyle bir performans izlesek ki "Anne ben çirkin miyim?" diye ağlayan katil Chikatilo'ya acımamız mümkün olsa... Ama maalesef ne performans ne de metin açısından bu çok mümkün olamıyor.

Çok daha popüler işler yapabilecekken tiyatro ile uğraşmayı, insanlara tiyatroyu sevdirmek için bir adım atmayı seçen oyunun yönetmen ve yazarı Buğra Gülsoy'a saygı duymamak ne mümkün. Ancak keşke onun da oyunu sahneye koymadan önce değişiklikler yapması mümkün olabilseymiş. Çünkü Pragma vaadini gerçekleştiremeyen bir oyun olmaktan kurtulamamış. Merakınızı gidermek isterseniz tabii ki izleyin ancak siz siz olun benim gibi oyuncuların içinden o katillerin çıkmasını beklemeyin...