Buna şüphe yok. Barış içinde yaşam diliyoruz " diye konuştu
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin'in Birleşmiş Milletlerde (BM) devlet olarak tanınmasının hedefleneceği oylamada Türkiye'nin Filistin lehine "Evet" oyu kullanacağını söyledi. Gül, Japonya'nın Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) gazetesine verdiği demeçte, konuyla ilgili olarak "1967 sınırlarına dayalı Doğu Kudüs'ün başkent olduğu Filistin devletinin kurulmasını arzu ediyoruz ve İsrail ile barış içinde beraber yaşamasını diliyoruz" dedi ve Türkiye'nin "Filistin'in en güçlü destekçilerinden" olduğunu kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, demecinde Filistin'in BM'de devlet olarak tanınmasının hedefleneceği oylamada, "Evet oyu kullanacağımıza şüphe yok" açıklamasında bulundu.
 
KARAR DARBE OLACAK
 
Filistin'in BM'de çok sayıda evet oyu alarak İsrail ile barış görüşmelerinde avantajlı bir konuma gelmeyi planladığını belirten gazete, "Orta Doğu'nun bölgesel gücü Türkiye'nin erkenden evet oyu yönündeki kararının" İsrail ve ABD için darbe olacağı yorumunu yaptı.
 
Gazetede Türkiye ve İsrail ilişkilerinin son dönemde Filistin sorunu nedeniyle kötüleştiği belirtilirken, "Türkiye'nin BM'de Filistin'in bağımsızlığı oylamasında evet oyu kullanacak olmasının ilişkilerin tamirini daha da zorlaştıracağı" iddia edildi.
 
İSRAİL YALNIZLAŞIYOR
 
Gazetede yayımlanan "İsrail yalnızlaşıyor, Türkiye Filistin'i destekliyor, Orta Doğu Barış Müzakereleri Sertleşiyor" başlıklı yorumda da, "Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün, BM'de Filistin'in devlet olarak tanınmasına evet oyu vereceklerini söylemesiyle, İsrail'e yönelik baskı bir basamak daha yükseleceğe benziyor" denildi. Mısır'ın şubat ayındaki rejim değişikliğinden sonra İsrail'e mesafeli bir politikaya yöneldiği belirtilen yorumda, İsrail'in Orta Doğu bölgesinde yalnız kalmış durumda olduğu vurgulandı. Yorumda, İsrail ile Filistin yönetimi arasında barış görüşmelerinin geçen sonbahar koptuğu hatırlatılırken, Filistin'in bundan sonra "BM'de bağımsız devlet olarak tanınma" stratejisini ortaya koyduğu belirtildi.
AA