Başbakan, ‘Özel Yetkili Mahkeme’lerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de bu paketin içine konulması talimatını verdi. Haftasonuna kadar bu mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin çalışma Başbakan Yardımcısı Bozdağ başkanlığındaki komisyonca tamamlanacak.

HÜKÜMET, sürpriz bir kararla askıya alındığı iddia edilen 3’üncü Yargı Paketi’ni TBMM’nin son hafta gündemine alındı. Hükümet, önerge ile ‘Özel Yetkili Mahkeme’lerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de buraya monte edecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilen konu, önceki gece yapılan MYK’da da gündeme geldi. Toplantıda, 3’üncü Yargı Paketi’nin, TBMM’nin tatile gireceği 1 Temmuz tarihinden önce çıkarılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda Erdoğan, ÖYM’lerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de bu paketin içine konulması talimatını verdi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığındaki komisyon da çalışmaya başladı.

Terör mahkemesi

Ak Parti’nin hukukçuları, mahkemelerin kaldırılmasından sonra devam eden davalarla ilgili boşluk doğmaması ve bundan sonra darbe, terör gibi ağır suçlara hangi mahkemenin bakacağı konusuna çözüm bulmak için formül arayışına girdi. Son gelinen noktada, ÖYM’ler kaldırıldıktan sonra darbe ve terör gibi nitelikli suçlar için “bölgesel yapı” oluşturulacağı ve mevcut bazı mahkemelere görev verileceği belirtiliyor. Haftasonuna kadar ÖYM’lerin kaldırılmasına ilişkin çalışma tamamlanacak ve önerge ile 3’üncü Yargı Paketi’ne eklenecek. Daha önce ÖYM’lerin yetkilerinin sınırlandırılması gündeme gelmiş, tartışmaların ardından konu bir süre için askıya alınmıştı.

Muhalefetten destek

3’üncü Yargı Paketi muhalefete de götürüldü. Muhalefet partileri, paketin TBMM tatile girmeden yasalaşmasına destek verdi.

Sezaryen düzenlemesi gündemde

Ak Parti Grubu, TBMM’yi kapanmadan önce ele alacağı tasarıları da revize etti. Buna göre Meclis, bu hafta gece çalışması yaparak, Türk Ticaret Kanunu’ndan sonra içinde çok sayıda bakanlığa ilişkin düzenlemenin yer aldığı torba tasarıyı ele alacak. Bunun ardından içinde sezaryen düzenlemesinin de olduğu Sağlık Bakanlığı Teşkilat Tasarısı, Harp Akademileri Tasarısı ve son olarak da 3’üncü Yargı Paketi yasalaşacak. TBMM Genel Kurulu’nun Cumartesi- Pazar çalışarak, düzenlemeleri kabul etmesinin ardından 1 Temmuz’da tatile girmesi bekleniyor. Ak Parti yöneticileri, tasarıların bitmemesi durumunda çalışmaların en fazla 2 gün uzayabileceğini belirtiyor.