Şeyhmus Kino ise durumu izah etmek ve burslu okuma teklifiyle ilgili belgelerin tekrar gönderilmesi için başvurduğu Oxford Üniversitesi'nden kendisine yardımcı olacak kimseyi bulamamaktan yakınıyor.

Kızıltepe İlçesi'ndeki Mezopotamya Lisesi'nden bu yıl mezun olan Mardinli 17 yaşındaki Ressam Şeyhmus Kino, Almanya'nın Mannheim Eyaleti'nde düzenlenen ve dünyanın bir çok ülkesinden yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı "Hayal Dünyası'nda Serbest çalışmalar" adlı resim yarışmasında 1'nci oldu.

KAZANDIĞI 350 BİN LİRAYI SOMALİYE BAĞIŞLADI

Fabrika işçisi baba ile ev kadını annenin 5 çocuğundan biri olan 17 yaşındaki Şeyhmus Kino, birincilik ödülü olan 350 bin liralık parayı Afrika'da açlık ile mücadele eden Somali'ye bağışlamasıyla da bir anda dikkatleri üzerine çekmişti. Aradan geçen süre içerisinde Amerika'daki Oxsford Üniversitesi olmak üzere yurt içi ve yurt dışından bir çok üniversiteden burslu eğitim teklifi alan genç ressam Kino, bu teklifleri içeren yazıları bir dosya haline getirerek evindeki kitapların arasına koydu. Bu yıl gireceği üniversite sınavı için çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdiğini belirten Kino, "Sınava girdim ancak migrenim olduğu için sanırım stresten olacak ki baş ağrım başladı. Ve sınavı yarıda terk etmek zorunda kaldım. Eve geldiğimde üniversitelerden gelen teklifleri değerlendirmek için dosyayı bıraktığım yere gittim. Ancak dosyanın yerinde olmadığını gördüm. Dosyanın nerde olduğunu anneme sorduğumda ise dünyam yıkıldı. Annem, tandırda ekmek pişireceği zaman önceden eski gazete ve kağıtlarla tandırda ateş yakardı. O gün yine odama gelmiş ve kitaplarımın arasındaki dosyayı da eski kağıt zannederek tandırda yakmış" dedi.

OXFORD ÜNİVERSİTESİ'NDEN GELEN TEKLİFİ TANDIRDA YAKTI

Olayın aslını öğrendiğinde büyük üzüntü yaşayan 42 yaşındaki anne Leyla Kino, Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmada, "Okullar kapandığı için ekmek yaptığımda her zaman çocuklarımın kitaplarını tandırda yakıyordum. Dün de tandırı yakmak için çocukların kitapları arasından bazı kağıtları tandırda yaktım. Oğlum da kaybolan belgeleri sorunca yaktığım belgelerin onlar olduğunu anladım. Kendimi nasıl affedeceğimi bilmiyorum. Kendi elimle çocuğumun geleceğini yaktım. Maddi durumumuz da iyi değil. Özel üniversitelerden bize yardım etmelerini istiyorum" diye konuştu.

HAYALLERİ YANAN KİNO, YARDIM BEKLİYOR

Üniversitelerin burslu eğitim tekliflerini yakan annesini teselli etmeye çalışan Şeyhmus Kino, ortada kalmanın şokunu üzerinden atamadığını belirterek şöyle konuştu: "Belgelerde gideceğim üniversitelerde kiminle görüşeceğim, kiminle irtibat kuracağım bilgiler vardı. Ama o belgeler olmayınca bende Oxford Üniversitesini telefonla aradım, ancak yardımcı olan kimse olmadı. Daha önce birçok yarışmaya katıldım. Ve hepsinde birinci oldum. Hatta birinden 350 bin TL. ödül aldım ve bu ödülü Somali'ye bağışladım ama bugün ne yazık ki üniversitelerle görüşmek için Ankara ve İstanbul'a gidecek yol param bile yok. Yetkililerden ve üniversite yönetimlerinden yardım bekliyorum."