Otomobilde fiyatları yüzde 14 düşürecek üç aylık ÖTV indirimi ilk günden showroom"ları doldurdu. Fiyatlar belli olmadan müşteriler araya tanıdık koydu, ön sözleşmeler yapıldı. İndirimden müşteri de sektör de memnun ancak "süre kısa" diye dert yanılıyor

Ekonomide dördüncü tedbir paketi en çok elinde 120 binden fazla stok biriken otomotiv sektörüne yarayacak gibi görünüyor. Otomobil fiyatlarını üç ay boyunca yüzde 14 düşüren ÖTV indirimi ilk günden işe yaradı. Fiyatlar beş yıl öncesine gidince daha fiyatlar açıklanmadan sabah saatlerinde müşteriler showroom"lara gidip kapora verdi, ön sözleşmeler yaptı. Bazı markalar için araya tanıdıklar konup araç almaya çalışanlar bile oldu.
Özel Tüketim Vergisi"ni (ÖTV), 15 Haziran 2009"a kadar ticari araçlarda yüzde 10"dan yüzde 1"e, motor silindir hacmi 1600 cc"yi geçmeyen otomobillerde yüzde 37"den 18"e, 250 cc"yi geçmeyen motosikletlerde yüzde 22"den 11"e çeken düzenleme yürürlüğe girdi.

Söylentiler durdurmuştu
Vergi indirimi söylentileriyle bıçak gibi kesilen satışlar Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan"ın dün itibarıyla indirimin devreye gireceğini açıklamasıyla hareketlendi. Vatandaş pazar gününden itibaren showroom"lara gitmeye başladı. İndirimin stokların erimesine yardımcı olacağını söyleyen sektör temsilcileri, üç ay sonrasını merak ediyor.
ÖTV indiriminin anahtar teslimde müşteriye yansıması, silindir hacmi 1600 cc"ye kadar olan binek araçlar için yaklaşık yüzde 14 iken, minibüslerde yaklaşık yüzde 6, kamyon ve kamyonetlerde ise yüzde 3"ün altında. Böylece 1.6 litreye kadar olan binek araçlarda fiyat 5 bin liradan fazla düşüyor.

MİLLİYET