Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"in öldürülmesine ilişkin davada önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen davanın dünkü duruşmasında, aralarında dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve eski Trabzon Alay Komutanı Albay Ali Öz"ün de bulunduğu 30 kamu görevlisi hakkında Dink cinayetinde “ölüme sebebiyet veren ihmalleri” bulunduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

Mahkeme çıkışı açıklama yapan Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, “Biliyorsunuz AİHM kararı kesinleştikten sonra buradaki savcılığa, yani soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Savcılığı"na bir dilekçe verdik ve dedik ki AİHM kararı gereğince dilekçemizde yazılı kamu görevlileri hakkında yeni soruşturma açılması lazım. Bu konuda görevsizlik kararı vermeyin. Bu soruşturmaları 4483. sayılı yasaya göre yapmayın. Çünkü AİHM bu konudaki engeli ortadan kaldırmıştır ve bu kişilerin suçları esasen sizin görevinize girmektedir. Yani Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi"nin görevine girmektedir. Bu dosyayla ilişkilidir. Bu nedenle bu soruşturmayı "siz yürütün" dedik. Savcılık bu aşamada her zaman yaptığının aksine görevsizlik kararı verip dosyayı göndermeyip burada ayrı bir soruşturma dosyasıyla bu soruşturmayı yürütüyor. Bu son derece iyi olumlu bir gelişmedir. Ancak bu soruşturmanın gereği gibi sonuçlandırılabilmesi için siyasi iradenin ve kamuoyunun iradesini ortaya koyması ve savcının elini güçlendirmesi gerekli” dedi.

Dört yıldır ilk defa ilerleme var

Mahkeme, Dink avukatlarının, Kemal Kerinçsiz"in Dink cinayeti ile ilgili olduğu düşünülen ve Ergenekon iddianamesi eklerinde bulunan telefon görüşmelerini, Hurşit Tolon"da bulunduğu iddia edilen “Türkiye"de Yaşayan Azınlıklar” ve vakıflarına ilişkin “GİZLİ” ibareli dokümanlar ile “Misyonerlik” isimli slaytlı sunumları, Trabzon Jandarma astsubayı Satılmış Şahin"in telefonuna ait HTS raporları ve sanıklar Erhan Tuncel, Tuncay Uzundal ve Ogün Samast ile ilişkileri, Trabzon Türk Ocağı"na ilişkin İstanbul Savcılığı"na ulaşan ihbarın araştırılmasını kabul etti.

Tehdidi Genelkurmay mı istedi

Bu arada MİT"in Mahkemeye gönderilen 19.07.2010 tarihli yazısında kabul ettiği, Dink"in 2004 şubatında Genelkurmay bildirisi ile hedef alındıktan bir gün sonra İstanbul valiliğine çağrılması, burada bir MİT görevlisinin bulunması ve buna ek olarak görüşmenini Genelkurmay"ca istenmiş olduğu iddiasının MİT ve Genelkurmay"a sorulması talebi de kabul edildi.

taraf