Spor salonunda kalp krizinden hayatını kaybeden 29 yaşındaki Çağlar Çam’ın vücudunda doping olarak kullanılan DHEA maddesi bulundu. Bu maddeyi içeren ilaçlar Tarım Bakanlığı izniyle her yerde bulunuyor.

İzmir’de 29 yaşındaki Çağlar Çam, dört ay sonraki düğününde düzgün ve kaslı bir vücuda sahip olmak için gittiği spor salonunda kalp krizinden hayatını kaybetti. Çağlar, Eylül ayında İngiliz nişanlısıyla evlilik hazırlığı yaparken düzgün bir vücuda sahip olmak istiyordu. 

Kalp krizinden öldü

Kalbi ve akciğerinde aşırı kanama belirlenen Çam’ın otopsi raporunda kas yapması ve yağ yakması için aldığı ilaçlar nedeniyle kalp krizi öldüğü belirlendi. İzmir adli Tıp Grup başkanlığı’nın hazırladığı otopsi raporunda, asıl ismi “Dehydroepiandrosterone” olan “Dhea”ile Amiodarone ve Lidokain adlı maddelerin hayatını kaybeden Çağlar Çam’da tespit edildiği ifade edildi. 

Ailenin avukatı Ahmet Çam da, otopsi raporunda da belirtilen Çağlar Çam’da tespit edilen “DHEA” maddesinin ölüme yol açma ihtimalinin oldukça güçlü olduğunu söyledi. Avukat Çam, “Kullandığı ürünlerden biri “DHEA” içerikli bir üründü ve araştırmamıza göre bu madde kalp ritmini bozabilecek bir madde. “ diye konuştu. Bu madde cinsel işlev bozukluklarında ya da doping olorak sıklıkla kullanılıyor. Diğer yandan troid hastaları , yaşlılıkta cilt görünümü düzeltmede, osteoporozda da yaygın kullanımı var. En önemlisi ise sporcuların veya spor yapanların maddenin salgılattırdığı androjen hormonunun etkisiyle, kalp ritminin artmasıyla daha dinç kalmak için kullanması.



Kalp ritmini bozuyor

Eczacılar Odası’nın VATAN’a verdiği bilgilere göre de, DHEA etken maddeli sadece iki ürünün Türkiye’de yasal olarak reçetesiz satıldığı kaydedildi. Bu ürünlerin isimleri de 123 TL’ye satılan Biosteron ve 49 TL’ye satışan DHEA 25 mg. Kapsül. Gıda takviyesi olarak satışı yapılan ürünün içerdiği DHEA maddesinin kalp ritim bozukluğu başta olmak üzere, kadınlarda meme kanserine de neden olduğu bilgisini ileten Eczacılar Odası , maddenin sporcular tarafından doping olarak alındığında 8 saat idrarda kaldığı da kaydedildi.

‘Satışı yasaklansın’

Savcının takipsizlik kararı vermesine tepki gösteren baba Latif Çam, başkalarının zarar görmemesi için bu tür haplarının satışının yasaklanmasını istedi. Latif Çam, “Savcılık bu kararı verebilir ama ben başka canların yanmaması için mücadeleme devam edeceğim. Bu işin peşini bırakmayacağım. O kurum bu kurum diye kimseyi suçlayamam ama her spor salonunda serbestce satılan bu haplara karşı mücadele etmeliyiz” dedi. Anne ve babaları da uyarmak istediğini dile getiren Latif Çam, “Benim oğlum bu haplardan kullanıyordu, kendisini uyardım ama dinlemedi. Anne ve babalar çocuklarını mutlaka takip etsinler” dedi.

Spor salonunun güvenlik kameraları, Çağlar Çam’ın, koşu bandı üzerinde fenalaşıp düştüğü anı kaydetti. Görüntülerde Çağlar Çam’ın, koşu bandına çıktıktan bir süre sonra önce fenalaşması, ardından da koşu bandına tutunmak istemesine rağmen yere düşmesi yer aldı.