Firmaların yaptığı yıl sonu kampanyaları sonucunda otomobil fiyatları, 1 Ekim öncesinde uygulanan yüzde 10'luk ÖTV avantajıyla oluşan rakamların da altına indi.2009 yılında otomobil sektörünün satışlarının durması ve üretimin yavaşlaması üzerine hükümet, ekonomik önlem paketi hazırladı.

ÖTV'YE RAĞMEN

Otomotiv sektörüne yönelik açıklanan paketle birlikte ÖTV yüzde 37'den yüzde 18'e düşürüldü. 3 aylık dönemin ardından yavaş bir geçiş sağlanması amacıyla ÖTV oranı yüzde 18'den yüzde 27'ye çıkarılırken, bu avantaj 1 Ekim itibarıyla sona erdi.Firmalar ÖTV avantajıyla canlanan satışlarını devam ettirmek, kötü başladıkları 2009 yılını iyi bir şekilde kapatmak için birbirinden farklı kampanyalar düzenledi. Öyle ki, yıl sonu kampanyaları, 1 Ekim öncesinde uygulanan yüzde 10'luk ÖTV avantajıyla oluşan rakamların da altına indi.

SEKTÖR ÇOK CANLI

Fiat'ın Bursa'daki bir bayisinin satış müdürü Batuhan Abay, tüketicilerin kampanyaları yakından takip ettiğini belirterek, “ÖTV avantajıyla birlikte sektör adeta şaha kalkmıştı. 1 Ekim'den sonra satışlar azaldı. Bunun üzerine firmalar kampanyalara ağırlık verdi. Fiyatlardaki düşüş, ÖTV indirimi dönemini aratmayan canlılık yarattı. Satışlarımız oldukça iyi gidiyor' dedi.

BAZI MODELLER TÜKENDİ

Opel ve Chevrolet'nin Bursa yetkili bayisinin satış müdürü Mehmet Araz ise otomotiv sektörünün 2009'u en iyi şekilde bitirmek istediğini vurgulayarak, “Ardı ardına yapılan indirimlerle vatandaş, istediği otomobillere oldukça ucuz fiyattan sahip olabilecek. Yılın son hafta sonunda daha fazla yoğunluk bekliyoruz. Talep nedeniyle bazı araçlarımız tükendi. Bazı modellerde ise talebi karşılayamıyoruz' diye konuştu.

Mehmet Araz, yılın son ayı, hatta son haftası kampanyalarıyla sattıkları binek otomobillerde 10 bin liraya varan indirimlerin olduğunu bildirdi.

'İkinci el' işlemleri noterler yapacak

İkinci el araçlarda satış ve devirlerinin işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.Teklife göre, noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersiz olacak ve düzenleme, 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Satış ve devir işlemleri, her türlü harçtan, damga vergisi ve değerli kağıt bedelinden istisna tutulacak. Bu istisnalar 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacak.Noterler, satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında 20 TL maktu ücret alacak.

ÖTV indirimi bitti sayı düştü

Canlandırma paketleri çerçevesinde motorlu taşıtlara uygulanan indirimlerin Eylül sonu itibariyle kaldırılması, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısını yüzde 11.4 azalttı. Eylül'de bir önceki aya göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı 71 bin 454 iken, Ekim'de bu sayı 63 bin 336'ya geriledi. Trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı 2009 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.4 azalarak 631 bin 281'e geriledi. TÜİK'e göre en fazla tescil işlemi ise İstanbul'da oldu./yeni şafak