Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz ayı ihracatında otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 22.3’lük daralmanın etkili olduğunu belirterek, “Otomotiv sektörünün ihracatta vites düşürmesi Temmuz ayı ihracatımızı yüzde 5.5 oranında daralttı. Temmuz ayı ihracatımız 10 milyar 849 milyon dolar oldu” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 oranında daralarak 10 milyar 849 milyon dolar olduğunu belirterek, “İhracatımız Temmuz ayında yüzde 5.5 daralmasında, otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 22.3’lük daralmanın etkili olmuştur. Otomotiv sektörünün ihracatta vites düşürmesi Temmuz ayı ihracatımızı yüzde 5.5 oranında daralttı. Otomotiv sektöründe yüzde 22.3 azalma olmasına rağmen Temmuz ayında 1 milyar 465 milyon dolarlık ihracatı ile en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu. Sektör 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde 11 milyar 488 milyon dolarlık ihracatı ile en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olmasına rağmen, geçen yılın Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde yüzde 5 oranında azalmıştır” ifadelerini kullandı.

Bugün görünen düşüşün ana nedeninin Avrupa krizi olduğunu belirten Çağlayan, “AB ülkelerine ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 oranında azalarak 4 milyar 372 milyon dolara geriledi; payı yüzde 40.3 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 47.7 idi. AB’ye yedi aylık ihracatımız ise yüzde 10 azalarak 33 milyar 550 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde ihracattan aldığı pay yüzde 48.1 olarak gerçekleşti.

İtalya ve İspanya gibi sorunlu ülkelerin dünyadan ithalatındaki azalma son aylarda ciddi boyutlara ulaştı. Elimizdeki en güncel veri olan Mayıs ayı verileri bu iki ülkenin dünyadan ithalatının yüzde 15’in üzerinde gerilediğini gösteriyor. Bildiğiniz gibi özellikle Temmuz ayı İspanya konusunda tansiyonun en fazla yükseldiği dönemdi. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin genel ithalatında büyük gerileme var. Avrupa’daki talep zayıflığı sadece bizi değil, bütün ülkeleri etkiliyor. Çin, Brezilya, Hindistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerde ihracat artış oranları çok zayıf hatta negatif olanlar bile var. Dün de ifade ettiğim gibi biz de Avrupa’daki bu durumdan etkileniyoruz. Biz bunlara rağmen 7 aylık ihracatımızı yüzde 10 artırmayı başardık. Bu oran saydığım ülkelerden daha yüksek bir artış oranı” ifadelerini kullandı.

- PARİTEDEKİ DÜŞÜŞ İLK 6 AYDA İHRACATI YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLAR AŞAĞI ÇEKTİ-

Euro/dolar paritesindeki gerilemeye dikkat çeken Çağlayan, “Paritedeki düşüş ilk 6 ayda ihracatımızı yaklaşık 2 milyar dolar aşağı çekti. 2011’in Temmuz’unda 1.42 olan parite bu yıl 1.22 civarında. Geçen yıla göre yüzde 14 düşüş var. Sadece bu gerilemenin Temmuz ayındaki ihracatımızı yaklaşık 550 milyon dolar aşağı çektiğini tahmin ediyoruz” dedi. Bakan Çağlayan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Çalışmalarımızı bu menfi etkileri asgari düzeye çekmek için sürdürüyoruz. Nitekim AB’ye ihracatımız Temmuz ayında yüzde 21 azalırken, ABD-Kanada-Meksika’ya yüzde 23.7, BDT ülkelerine yüzde 16.8, Afrika’ya yüzde 9 artış gösterdi. Küresel krizle birlikte pazarlarımızı çeşitlendirmeye yoğunlaşmamış olsaydık, ilk 7 ayda yüzde 10 olan ihracat artışımız çok daha düşük olacaktı. Ancak yine de en büyük pazarımız olan AB’deki piyasa koşulları ihracatımız üzerindeki en büyük etken olmaya devam ediyor. Eğer Avrupa’da durum düzelmez ise yılın kalan aylarında da ihracatımızda dalgalanmalar görebiliriz. Avrupa’dan kaynaklı ihracat azalmasını telafi etmek adına ihracatçılarımıza yoğun destek verilmiş, yeni pazarlara girmeleri teşvik edilmiştir. Bu çerçevede 2011 yılı genelinde 1520 firmanın, 1602 pazar araştırması projesi desteklenmiştir. 2012 yılında Ocak-Temmuz döneminde 1457 firmanın, 2956 pazar araştırması başvurusu olmuştur. 7 aylık dönemde gelen başvurularda hem firma sayısında hem proje sayısında görülen bu gelişme 2012 yılında ihracatçılarımızın yeni pazarlara yöneldiğini ve Ekonomi Bakanlığı olarak bu firmalarımıza destek olduğumuzu göstermektedir. Bütün zorluklara rağmen ihracatçılarımızın 2012 hedefi hedef 150 milyar dolardır. 2012’yi de 2011 gibi bir rekor yılı yapmak için çalışıyoruz. İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyümeye pozitif katkı verecek ihracatımız, büyümemizin ve istihdamın motoru olmaya devam edecek.”