Akaryakıt fiyatlarında yapılan son artışla 97 oktan benzinin litresi 4 TL'yi aştı. Maliyetleri katlayan bu fiyat artışı, tüketiciler kadar otomotiv ve nakliye sektörünü de kaygılandırıyor. Zamların ardından kendi giderlerinin arttığını aktaran sektör temsilcileri, ürün ve hizmetlerine olan taleplerde hissedilir bir gerileme gördüklerini belirtiyor.

Benzin fiyatlarındaki gidişatı, gelişmiş ülkelerdeki pazar sıkıntısına rağmen bu yılı 80 binlik satış rakamına ulaşarak kapatmayı hedefleyen otomotiv sektörünü endişelendiriyor. Konuyla ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Mercedes-Benz Türk Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, "Biz de hem kullanıcı olarak hem yönetici olarak hem de bir otomotivci olarak dünyadaki en pahalı yakıtı kullanmaktan hoşnut değiliz." dedi. Akaryakıt zammıyla maliyetlerin arttığını belirten Sülün, şöyle konuştu:

"4 TL'yi aşan bir benzin fiyatı söz konusu. Bu, gerek tüketici gerekse otomotiv firmaları için de kolay kabul edilebilecek bir durum değil. Muhakkak ki taleplerde hissedilir bir gerileme olacaktır. Ancak petrol fiyatlarının artışı makro bir gelişme. Doğal olarak bir maliyet artışı oldu, olacak. Ama bu hayatın sonu değil. Bu durum sektörü derinden vuracak, büyük bir darbe indirecek değil. Evet, sektör tedirgin. Sonuç itibari ile biz de hem kullanıcı olarak hem yönetici olarak hem de bir otomotivci olarak dünyadaki en pahalı yakıtı kullanmaktan hoşnut değiliz."

Lojistik sektöründe faaliyet gösteren Barsan Global de fiyat artışlarını yakından izliyor. Şirketin yönetim kurulu üyesi ve TIR Direktörü Sedat Geyik, en büyük giderlerinin akaryakıt olduğuna işaret ederken, "Filomuz tamamen uluslararası çalıştığı için akaryakıt tüketimimizi uluslararası mecralardan da karşılamak durumundayız. Dolayısıyla baktığımızda sadece Türkiye'deki değil Avrupa'daki akaryakıt fiyatları özellikle kriz öncesi dönemdeki gibi yüksek seyrediyor. Bu kuşkusuz bizi olumsuz etkiliyor." dedi.

Zamların her zaman nakliye sektöründe kaygıya sebep olacağını belirten Geyik, "Devlet, gümrüksüz akaryakıt alımındaki kısıtlamaları kaldırmalı. Hiç değilse revize etmeli. Bu olursa ülkemizin uluslararası nakliyatta rekabet gücü artacaktır." şeklinde konuştu.