Japonya'daki deprem ve tsunaminin Toyota siparişlerinde bir sıkıntıya yol açıp açmayacağına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkurt, olayın Japonya'nın kuzeyinde gerçekleştiğini, Toyota'nın Avrupa ve Türkiye'ye üretim yapan fabrikalarının bu bölgede bulunmadığını, 700-750 kilometre daha güneyde olduğunu söyledi. Bu anlamda kendilerini direk etkileyecek bir durum görülmediğini ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:

“Bize sevkıyat yapan limanlar da etkilenmiş görünmüyor. Bir de bizim şu anda elimizde bir kaç ay yetecek stokumuz var. Kısa vadede sıkıntı yaşamayız. Ancak ülkenin içinde bulunduğu bu kaotik durum, ileri ki haftalarda bir şeyleri etkiler mi bilinmez. Çünkü kuzeyde elektrik olmayan yerler var. Telekomünikasyon hatlarında zaman zaman aksamalar olabiliyor. İnsanlar yakınlarını arıyorlar, kayıplar var. Bundan dolayı önümüzdeki haftalarda belki etkileşim olabilir ama bir iki aylık süre içinde Toyota Türkiye'yi etkileyecek bir durum olmadığını söyleyebilirim.”

“95 BİN ADETLİK BİR ÜRETİM YAPILMAMIŞ OLACAK”
Toyota'nın 22 Mart'a kadar üretime ara verdiğini, bundan dolayı toplamda yaklaşık 95 bin adetlik bir üretim yapılmamış olacağını belirten Bozkurt, “Yılda 8-8.5 milyon adet üreten bir Toyota için bu önümüzdeki aylarda rahatlıkla telafi edilecek bir rakamdır. Yılın genelini etkileyecek çok büyük bir şey olmayacağını ümit ediyorum” dedi.
Gümrüklerde radyasyon denetimiyle ilgili olarak da Bozkurt, şunları kaydetti:

“Toyota Japonya'da üretime de ara verdiği için, bu konuda Japonya tarafında Toyota gerekli bütün güvenlik önlemlerinin alınacağını bildirdi. Gümrüklere gelmeden önce otomobillerin üretilme aşamasında işçiler çalışacağı için, üretim aşamasında bu denetimler yapılacak. Buraya gelmeden önce bu iş çözülür diye düşünüyoruz.”

A.A.